En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Råvaror, halvfabrikat / Kassavarot
« Senaste inlägg av Skogis skrivet Igår kl. 13:00 »
Har fått smak för friterad kassava och har köpt färsk (finns det något annat?) ett par gånger. Problemet är att jag inte har koll på hur en dålig kontra bra kassava ser ut eller känns.
Det är mer än tråkigt att skära upp den och se att den är svartrandig och är helt oätlig. Men desto godare när man får tag på en kritvit som skärs i stavar, kokas, kyls och friteras.
Det har visat sig att det går utmärkt att frysa bitarna efter att de kylts. Smaken blir faktiskt bättre när stärkelsen förmodligen bryts ner ytterligare i frysen.

Går det att se eller känna hur bra eller dålig en kassavarot är utan att behöva skära i den?
2
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-14 22:04 »
Har du provat googla spekepølser oppskrifter och kollat dem Ulltand?
Nej du, det har jag missat.

Stort tack!
3
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2017-11-14 21:57 »
Är det bara saltningen och torkningen som är speciell för spickekorv? Kryddningen verkar vara lite vad man själv tycker om.

Bra fråga! Spickekorv är nytt för mig så jag roar mig med att läsa på lite.

Wikipedias artikel om Spickekorv är väldigt kortfattad, men det som står om kusinen Spickeskinka är mer matnyttigt. "I Sverige kallades den förr ofta sommarskinka, eftersom den var så hårt konserverad i salt och rök att den klarade sommarvärmen utan att ruttna. ... Ordet spicken betyder just saltad och torkad ... Historiskt finns många livsmedel med förleden spicke, saltade och torkade -- ofta även rökta -- och avsedda att ätas utan att tillagas. Till exempel spickesill, spickelax, spickekorv, spickerova och pickeströmming." https://sv.wikipedia.org/wiki/Spickeskinka

Läser man sen vidare i artikeln Spekning https://sv.wikipedia.org/wiki/Spekning så står "I Sverige finns en tradition med spickekorv och spickeskinka samt den samiska och tornedalska traditionen torrkött. I Norge, där metoden är vanligare och traditionen är mer bevarad och utvecklad, är spekemat vanligt; där äter man spekepølser, spekeskinka och fenalår."

Googlar man sen spekepølser så får man 58800 träffar vs. svenskans spickekorv som ger 2500 träffar. Har du provat googla spekepølser oppskrifter och kollat dem Ulltand?
4
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 23:56 »
Fick kolla min köttbibel och visst finns det recept på spickekorv.
Kul. Fyra veckor i saltalke :-O

Helt klart inspiration. Tack.
5
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 23:55 »
Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?
Haha, såg det när jag tittade. Hur som, receptet på spickekorv var ingen höjdare.
6
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2017-11-13 20:47 »
Fick kolla min köttbibel och visst finns det recept på spickekorv.
Det finns t o m 3 olika att välja på.

Kryddningen är 2-3gr vitpeppar, 1gr kryddnejlika och 1-2gr socker per kg massa. Tillsättning av lök skiftar alltifrån 0-6gr per kg.
Det som skiljer mellan recepten är vilken sorts kött som använts.


7
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av kurt skrivet 2017-11-13 20:29 »
Gjorde sådan till förra julen, då med recept från webben, tänkte göra igen - men hittar inte receptet jag gick efter då :-O

Köpte den nyligen utgivna boken "Isterband, spickekorv och chorizo", för att hitta något bra, men där fanns bara en gotländsk variant som inte lät så spännande.

Någon som har lust att leta i någon gammal kokbok och se vad ni hittar, för att sedan berätta för mig? :-)

Minnet är kort, men jag har för mig att det skulle ligga i grovsalt tre dygn, och sedan hänga på tork i ett par veckor. Men andra varianter är såklart okej.

Hur som, den blev supergod!

Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?
8
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 15:43 »
http://www.martenssonskok.se/2014/05/en-salt-korv-och-en-dag-pa-jobbet.html
Har såklart googlat, det var för övrigt därifrån jag beställde boken jag nämner i trådstarten.

Så recept från webben behövs inte, utan från gamla kokböcker.

Men tack ändå.
9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 15:41 »
Det enda jag kan tipsa om är att vänta med att hälla i saltet så länge du kan när du blandar smeten.
Tack!

Korven jag gjorde blev salt då jag lade den i grovsalt, och det är den metoden jag är ute efter.
10
Denna smoothie prövade jag igår, och jag som precis kommit igång med träningen tycker det passar utmärkt med en proteinsmoothie.

Ingredienser

En halv ananas
500g fryst mango
1 Banan
2dl Kvarg (gärna vaniljsmak)
3dl mjölk
Tillagning

Skala och skär ananasen i små bitar, gör samma med bananen. Lägg den frysta mangon, kvargen och mjölken tillsammans med frukterna du precis skalat. Ta en stavmixer och börja bearbeta alltsammans tills du fått en jämn och fin smoothie. Serveras välkyld.


källa: www.smoothiesrecept.se
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -