En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Jag använder bakplåtspapper istället. Det är väl visserligen behandlat med något släpp-lätt-material, men för min del spelar det ingen roll.
2
Jag vill också ha smörgåspapper på rulle. Vad är det här för trams att sluta med det! >:(
Jag såg att Harald Nyborg har, jag får åka till Alingsås o bunkra upp.
3
Maträtter, recept, tillagning / SV: Kycklingklubbor – hur gör ni?
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet Idag kl. 07:40 »
Har du tålamod så kör klubborna i 10 timmar i 75 grader. Nu snackar vi mört o saftigt ;D
4
Maträtter, recept, tillagning / SV: Kycklingklubbor – hur gör ni?
« Senaste inlägg av jan18 skrivet Igår kl. 15:33 »
Tack, låter ju enkelt. Jag får prova!
5
Nu har jag varit i alla affärer i min omnejd som skulle kunna tänkas sälja smörgåspapper, men det finns bara varianten med ark.

Nog för att jag kan tänka mig att jag inte är den mest framåtskridande matlagaren, men används inte smörgåspapper längre?? Är jag så gammal :(
I nödfall får jag köpa vanligt vitt inslagspapper på rulle hos någon kontorsgrossist, men visst borde marknaden för smörgåspapper på rulle inte vara stendöd.

Skulle det gå med bakpapper istället eller är det behandlat på något sätt? Det har jag hittat på rulle.
6
Maträtter, recept, tillagning / SV: Kycklingklubbor – hur gör ni?
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet Igår kl. 07:50 »
Ugnen 225 grader. Vänd klubborna två gånger. Tiden=15+15+10 min
7
Maträtter, recept, tillagning / Kycklingklubbor – hur gör ni?
« Senaste inlägg av jan18 skrivet 2018-05-18 14:48 »
Jag försökte mig på att laga kycklingklubbor igår, men lyckades inte riktigt så bra som jag hade önskat. Jag vill att köttet riktigt ska trilla av benet och att det ska vara mört förstås. Vad har ni för tips för att få till riktigt bra kycklingklubbor? Koka och sedan steka/grilla? Eller finns det något enklare sätt?
8
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Knivslipning olika alternativ
« Senaste inlägg av BjjörnLjungström skrivet 2018-05-09 17:56 »
Materialkostnad för jiggen är ca 400-500 inklusive det dubbelsidiga keramikbrynet.
9
Allt om knivar & skärbrädor / Knivslipning olika alternativ
« Senaste inlägg av BjörnLjungström skrivet 2018-05-09 14:56 »
Det känns som att det finns många åsikter om hur en kniv ska slipas / underhållas.
En del säger att japanska stenar är bäst andra hävdar att en elektrisk typ Tormek är det ända som gäller. Sedan finns de som tycker att en rullslip från Ikea är räcker gott. Andra säger att våtslippapper på en musmatta för konvex egg är bäst.
Åsikterna går som sagt isär och det är inte lätt att veta vad som är bäst.
Min tanke är dagligt underhåll och lättare slipning ska vara enkelt och det som behövs ska vara lättillgängligt.

Jag börjar med att slipa igen väldigt låg vinkel med en Kiruna slip. Funkar säkert minst lika bra på en Bandslip eller med flata vattenstenar eller diamantplatta eller något annat.
Det kommer förmodligen dröjaflera år innan det behöver göras igen så kanske enklast att lämna iväg knivarna och få det gjort av någon som redan har utrustning och kunnande förr detta.

Jag har byggt en enklare slipjigg där jag lägger en något trubbigare vinkel längst ut på skäreggen. Detta går på 5 minuter. Jag kan sedan sköta dagligt underhåll med den finare sidan på mitt dubbelsidiga keramikbryne i kombination med jiggen.

Oavsett om man tycker att någon grad hit eller dit på slipviklen inte spelar någon roll tror jag att följande resonemang är svårt att säga emot:
Att alltid hålla en konstant vinkel spara tid. Om vinklen är fast innebär det att oavsett vem som använder den så blir resultatet bra. Det gör även att det kommer dröja länge innan du behöver grundslipa igen.

Säger inte att detta är bättre än något annat sätt men hemma använder alla i familjen knivarna och även min näst yngsta son är 10 hjälper till med underhåll och lättare slipning. Knivarna är lika vassa 6 månader efter grundslipning.

Länkar till några videor som visar hur jag gör samt hur resultatet blir.
https://youtu.be/FaPoswljj24

https://youtu.be/croDVZ2eHME
10
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Porslinsbryne hur göra rent?
« Senaste inlägg av BjörnLjungström skrivet 2018-05-09 12:40 »
Det finns ett alternativ för brynstav som jag upplever håller skärpan bättre över tid. En enkel jigg som gör att jag alltid kan upprepa rätt vinkel. Till denna använder jag ett superfint keramikbryne för enklare slipjobb samt dagligt underhåll.
Videon visar en nyslipad Ikea kniv
https://youtu.be/croDVZ2eHME
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -