Kalakukko

Startat av Kari, 2008-01-30 17:29

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Dopping..  Det är en fågel.. Muikku med vingar..  ;)

Enligt http://www.fiskbasen.se/ är det siklöja. Men allt på nätet är inte sant.. Mina föräldrar är skeptiska till att siklöja skulle vara muikku. Jag vet inte vad jag tror. Längre.  8)

sarkku

hahahahaha

ja så kan de va  ;D

Hannu marin

Vad trevligt att läsa att en sådan delikatess som fisktupp har hittat hit till Sverige för den är ju nästintill omöjlig att få tag på i Finland nuförtiden.
Förr såldes den på alla torg och marknader, speciellt i Savolax där jag har mina rötter.
Även i Helsingfors torghandel har jag köpt ahvenkukko (abborrtupp), vilken är den absolut bästa.
Den görs på sådana små abborrar som de flesta fiskarna kastar bort eller har som bete, men dessa ger den bästa smaken.
Vid fyllningen måste man se till att det inte blir en luftbubbla kvar, det ska vara packat ända upp.
Packa hårt och varva med fläsk så blir tuppen både god och vacker sen när du skär skivor ur den.
Det är nog en sju åtta år sen jag gjorde en tupp själv men nu blir jag sugen på att göra en när jag läser om det.
Annars lagar jag mest chiligryta och lasagne till vardags, enkla rätter.
Mykyrokka, ska ni grunna på vad det kan vara, den ÄR god.
Hej
hannu

Hannu

Vart tar allt vägen som jag skriver?
Har skrivit flera inlägg men de bara försvinner?

Hasse

Hej Hannu och välkommen till Matforum!

Om man skriver som gäst, alltså inte medlem, måste inläggen först godkännas manuellt av en moderator innan de syns i forumet.

lmannheimer

Haha, vilken fantastisk tråd!

Jag har precis startat upp en blogg där jag bland annat vill lyfta upp just finländsk mat i allmänhet och karelsk mat i synnerhet (eftersom jag vill göra mamma stolt).
I mitt inledande inlägg om finländsk mat (http://matfrosseri.se/recept/finland-varldens-samsta-matland) konstaterade jag underhållande nog att just kalakukko hörde till sakerna jag INTE var särskilt sugen på att testa.

Men jag får väl helt enkelt ompröva det. Ser ju kul ut!

gummimamma

Testade i förra helgen för första gången i mitt liv att göra kalakukko. Jag har tidigare smakat på det en gång för flera år sedan och tyckte om det då. Nu när jag skulle göra det själv, kunde jag inte få tag på varken siklöja eller abborre. Till slut köpte jag sill. Googlade efter olika recept, och kikade t o m på youtube på några filmer om kalakukkobakning. Innehållet varierade en hel del i recepten. I stället för siklöja eller abborre kunde man visst ta vilken fisk som helst. Lax verkade populärt. I stället för sidfläsk var det någon som hade både vilt-, nöt- och fläskkött. Fläsket kunde vara saltat eller osaltat. En del hade bara salt som krydda, andra hade svartpeppar eller kryddpeppar som smaksättare. Lök och olika rotfrukter förekom också. Men det vanligaste (och antagligen originalet) innehöll bara siklöja/abborre och sidfläsk, smaksatt med salt. Min kalakukko fylldes med med osaltat sidfläsk och sill. 250 grader 40 minuter. Sedan smörjde jag den med smör, svepte in i aluminiumfolie och fortsatte grädda den i 125 grader i 5 timmar. Efter det stängde jag av ugnen, men lät kalakukkon ligga kvar där i några timmar till. Mums, vad god den blev! Jag fick en idé om att testa att äta den tillsammans med lingon. Och så hade jag kvar lite gravlaxsås i kylskåpet. Den testade jag till tuppen. Det var inga dåliga idéer! Testa!!!

kurt

Det är just det sista steget, att man låter den svalna under flera timmar i ugnen, som är problemet. Det är då sporbildande bakterier kan växa till

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal