Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Ringo
 - 2010-03-09 09:14
okey:)
Är sugen på prova att göra egen fil och yoghurt. Men jag skulle vilja slippa behöver köpa ny fil varje gång för att komma åt 1msk fil. Gissar jag får testa och se hur många ggr jag kan fortsätta göra fil från min egna fil. Alternativet vore ju om bakterierna överlever i frysen. Så jag kunde frysa in i isbits storlekar och sen plocka fram en fil-isbit när jag behövde. Då skulle jag klara mig ganska länge på en liter köpt fil.
Skrivet av Mickan
 - 2010-03-07 21:12
Jag har gjort den tre gånger och visst är den god. Numera handlar jag varannan vecka i den affär där min favorit finns så problemet som föranledde experimentet är undanröjt  ;)
Skrivet av Ringo
 - 2010-03-01 12:04
Citat från: Mickan skrivet 2009-06-18 15:56
Nu är min fil klar. Den blev bra!

Undrar om du fortfarande gör din egen fil? Och om smaken blev "bättre" än köpt fil?

Citat från: Mickan
Man tar sedan 1 msk av den egna till en ny liter.

Funkar det i alla "evighet"? Fått för mig att jag har läst att det skulle gå 1-2ggr men att man sen behöver starta om från början med ny fil?
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-06-30 20:34
Citat från: Mickan skrivet 2009-06-18 15:56
Ja, jag har läst att det finns en sådan skillnad i mjölken. Kossorna trivs nog extra bra på Falbygdaslätta för det är så otroligt vackert!

Nu är min fil klar. Den blev bra! Lite mindre stickig kanske men det faller mig i smaken. Jag tog 1 l rumstempererad mellanmjölk och 1 dryg matsked fil. Detta stod i 22 timmar, rördes, kyldes och smakade bra! Nästa gång ska jag starta med Falköpingsfil för det har jag köpt idag. Mjölk från samma ställe.


Om du gjorde filen på laktosfri mjölk så testa att ha i någon dl vanlig mjölk också. Bakterierna producerar ju mjölksyra av laktosen så lite extra laktos borde ge en stickigare fil med lägre pH. Om du gjorde den på vanlig mjölk så kan du låta den stå ännu längre innan du bryter den så hinner pH sjunka lite mer.
Skrivet av Mickan
 - 2009-06-30 16:48
Varma dagar är som gjorda för citronfil:

Vispa 1 ägg och 1 äggula pösigt med 1 dl socker. Tillsätt skal och saft av 1 stor eller 2 små citroner. Blanda med 1 liter fil. Servera till limpmacka och gör det extra festligt med några skivade jordgubbar i.
Skrivet av Mickan
 - 2009-06-19 10:06
Citat från: agnetasch skrivet 2009-06-19 09:54
Vad spännande! Undrar om det blir någon skillnad med den filen.Vi får väl rapport?


Yes! Dröjer lite eftersom jag är den enda i hushållet som äter fil...
Skrivet av agnetasch
 - 2009-06-19 09:54
Vad spännande! Undrar om det blir någon skillnad med den filen.Vi får väl rapport?
Skrivet av Mickan
 - 2009-06-18 15:56
Ja, jag har läst att det finns en sådan skillnad i mjölken. Kossorna trivs nog extra bra på Falbygdaslätta för det är så otroligt vackert!

Nu är min fil klar. Den blev bra! Lite mindre stickig kanske men det faller mig i smaken. Jag tog 1 l rumstempererad mellanmjölk och 1 dryg matsked fil. Detta stod i 22 timmar, rördes, kyldes och smakade bra! Nästa gång ska jag starta med Falköpingsfil för det har jag köpt idag. Mjölk från samma ställe.
Skrivet av Andreas
 - 2009-06-18 13:28
Någon som provat denna typ av "filmjölk"? http://runeberg.org/idunskok/0165.htm

"304. Filbunke, Filmjölk etc. (f. 6 pers.).

1 1/2 lit. oskummad mjölk
3 msk. sur grädde

BEREDNING: Sex små ler- eller glasbunkar bestrykas i bottnen
med sur grädde. Mjölken hälles i och får stå på varm
plats (skyddad för flugor) att surna. Serveras med socker och
linstött ingefära. -- Mjölken blir bättre, om lerbunkar användas.

Filmjölk. Ett mjölkfat bestrykes i bottnen med 1 msk. sur
grädde, 1 1/4 lit. mjölk hälles i och får surna -- 3 dcl. tjock grädde
vispas till hårt skum och däri läggas skivor av den sura mjölken.
Serveras med pepparkakor.

Surmjölk à la Svanhild. 1 lit. sur mjölk och 1/2 lit. tjock,
sur grädde vispas till hårt skum, avsmakas med 1--1 1/2 dcl. fint
rödvin och serveras genast med sockerskorpor eller biskvier.

S. k. tätmjölk eller långmjölk erhålles genom att man
ingnider mjölkkärlets botten med blad av tätörten och därefter häller
i den spenvarma mjölken. Man kan även bestryka mjölkfatets
botten med 2--3 msk. redan färdig långmjölk och sedan hälla i 1 1/2
lit. oskummad mjölk; då erhålles en utmärkt god långmjölk."

Citat från: Mickan skrivet 2009-06-15 19:35
De gav den förklaring jag väntat mig; Skillnad i bakteriekultur. Glömde köpa mellanmjölk idag men i morgon...


Hmm fast mjölken man utgår från verkar trots allt spela rätt stor roll "Kor som bär genen för A-varianten av vassleproteinet beta-laktoglobulin producerar mjölk som ger bra konsistens på filmjölk, tack vare att de bildar mer beta-laktoglobulin, medan genen som kodar för B-varianten resulterar i mjölk med mindre beta-laktoglobulin, fast av bättre kvalitet." http://www.slu.se/?id=551&puff=337
Skrivet av Lucy
 - 2009-06-16 20:43
Oj, det var inte dåligt Mickan, har du sådana där kemigrejer?! Jag blir snurrig i huvudet av vissa av orden bara; vortex, tryptonagarplattor.... :-) Du får försöka och säga om det blev bra! Själv tror jag att jag håller mig till den köpta även i fortsättningen
Skrivet av Mickan
 - 2009-06-16 13:45
http://eskilstuna.se/upload/114675/G%C3%B6ra%20egen%20l%C3%A5ngfil.pdf

Massor med poäng i kemi och tillgång till labsal? Jag har så kanske skulle man göra ett försök?
Skrivet av Lucy
 - 2009-06-15 20:53
Långfil, det är grejer tycker jag! Den där tjocka och sega konsistensen är super! Har bara provat Arlas mellanfil och tycker att den är blaskig men gillar deras vanliga. Yoghurt har jag gjort mycket själv när jag var liten, hade en mamma som prenumererade på egen yoghurtkultur men fil är nytt att göra själv, undrar om man kan göra långfil själv också?
Skrivet av Mickan
 - 2009-06-15 19:35
På Falköpings mejeri blev dom glada att höra att jag ääälskar deras fil. Ja, vi vet väl alla hur trevligt det är att få beröm, i jobbet såväl som privat. De gav den förklaring jag väntat mig; Skillnad i bakteriekultur. Glömde köpa mellanmjölk idag men i morgon...
Skrivet av annamaria
 - 2009-06-15 19:32
Ja visst! 1 msk är absolut ingen fara heller. Jag får nog lov att prova det!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-06-15 18:01
alternativ.nu finner dom alltid på råd. Hönstanten vet hur man gör egen filnjölk:
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=8452.0;all
annamaria,kan du inte "laka ur" laktosen genom att tillsätta 1 msk Fjällfil till 1 l laktosfri mjölk.Låt någon annan äta upp den filen utom 1 msk som du använder till att göra en ny sats (med hjälp av laktosfri mjölk)osv.Efter några omgångar kanske laktosen försvunnit.Tänker jag fel ?

Annonser

Powered by EzPortal