2024-03-28 09:24


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Rob
 - 2009-08-03 22:11
Perfekt att hitta detta nu!
Det blir ont om köpe-hånökakor den kommande tiden

Tackar!
Skrivet av annamaria
 - 2009-08-03 19:46
Idag har jag besökt "ursprungsbageriet" på Hönö, det heter såklart Hönökakan. Enligt innehavaren finns det bara detta bageri som bakar egna Hönökakor i vedeldad spis. Själva ugnen står mitt i själva fiket. Det doftar ljuvligt. Hönökakorna kostade 45 kr kakan. Inte billigt men värt varenda krona. Lite dåligt att det var så få kakor bakade. Vi kunde med andra ord inte bunkra.

Här är deras hemsida:http://www.honokakan.com/

Har du vägarna förbi - gör ett besök, mycket trevligt!
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-16 17:05
Det där med brödspade-namn är rätt spännande. Ingen som har något annat namn?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-16 08:36
nu har jag frågat: fjöll är Hönö-dialekt för brödspade.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-16 08:31
Citat från: annamaria skrivet 2009-02-15 18:23
Kan jag skicka en beställning på kapell till dig? Det är inte min största hobby.....
Hmm, man kanske kan köpa...
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-15 18:23
Du menar att jag ska önska mig ett bakplåtsställ? Sen har jag bara 3 plåtar - inte åtta. Men man kan ta brickor i stället kanske.  ;) Kan jag skicka en beställning på kapell till dig? Det är inte min största hobby.....
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-15 18:14
Kan man inte låta dom jäsa på plåtar i ett bakplåtsställ? Och sy ett litet käckt "kapell" i rutig bomull o dra över ;)
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-15 17:52
Japp! Nu är dem gjorda. Mjuka goda Hönökakor blev det. Nu är det ju det där med kamera, inte nog med den digitala, nu har telefonkameran pajat. Maken kommer hem i natt och jag förevigar dem i morgon. Nästa gång - då ska jag lägga kakan direkt på ett bakplåtspapper så man bara kan föra över den till plåten. idag så fastnade några och blev mindre snygga. Jag gjorde dem på varma plåtar och det blev bra. Mitt vetemjöl räckte inte riktigt så dem innehåller lite rågsikt också. Nästa gång ska jag testa med kardemumma också.

Baka lite Hönökakor! Men se till att ha ett stort bord att lägga dem på, de ska jäsa 40 min när dem är utkavlade, det tog STOR plats och det gick åt många handdukar. Ganska pysslig bakning.
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-14 14:45
Har inte hunnit baka dem än tyvärr. Jag lovar att meddela när det är gjort. Här heter brödspade Grissla så det finns nog olika namn kanske. Om mina tre barn kan tänka sig att antingen baka eller vara väldigt självständiga så kanske det kan bli i morrn.
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-14 11:58
Jag frågar på måndag vad "fjöll" betyder på Hönöska. På isländska betyder "fjöll" (uttalas: fjöhttl) "berg", i pluralis.
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-14 11:51
Har du hunnit provbaka receptet än AnnaMaria?

Jag skulle tolka det så här, i en vedeldad ugn, vilket ju var att föredra, så är ju botten alltid riktigt varm så varma plåtar ja, och förstås helst en baksten.

Fjöll har jag aldrig hört, det låter mest som isländska. Men om de kallar det fjöll på Hönö så är det nog bäst att kalla brödspaden så när man bakar kakorna för den rätta känslan. ;) Fast kan du inte fråga din kollega Calle var hon fått fjöll ifrån?
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-03 21:57
Åh tack snälla, hälsa o tacka! Jag ska baka dem. Det blir lite lagom många också. Jag har fått för mig att man ska baka dem på varma plåtar men det hade nog stått i ditt recept i så fall. Fjöll har jag aldrig hört. Har någon annan det?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-03 20:00
Hallå igen! Nu har jag börjat jobba igen efter några goa veckors lockout från en av de stora biltillverkarna -  därmed har jag också haft möjlighet att kräva ett brödrecept av min Hönö-kollega. Det verkar vara populärt att baka Hönökakor, för så fort jag frågat så låg hennes favoritrecept i mailboxen - efterfrågan verkar alltså vara stor.
---

1 hg (2 pkt) jäst
1 l vatten
175 g magarin
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
Ca 2 kg vetemjöl (+ några dl till utbaket)

•   Smält magarinet och tillsätt vattnet. Låt blandningen bli ljummen.
•   Häll lite av blandningen i degbunken och rör ut jästen. Tillsätt resten av blandningen.
•    Tillsätt strösocker, salt, ägg och vetemjöl. Blanda till en deg. Låt degen jäsa i ca
    1 timme.
•   Dela degen i ca 7-8 bitar - "ämnen" - och knåda dessa till runda bullar.
•   Låt "ämnena" jäsa i ca 20 min.
•   Kavla ut "ämnena" till runda brödkakor - först med slät brödkavel och därefter    med "knagglig" brödkavel.
•   Låt brödkakorna jäsa på dragfri och varm plats i ca 30-40 min.
•   "Picka" kakorna (mycket viktigt).
•   Grädda i ca 5 min i varm ugn (275-300C) - nederst i ugnen.

Och två saker till. Vedeldad ugn är absolut att föredra, men en riktigt varm vanlig ugn fungerar också.
Hon kallar brödspade för "fjöll" - är det bara dialekt eller heter det så?

Skrivet av ivanl
 - 2009-02-02 21:39
Nej, om de hänger torrt så torkar de innan de möglar. Förr hängde man i taket vid öppna spisen, tror jag.
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-02 12:41
Dem möglar inte då?

Annonser

Powered by EzPortal