Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Ekjanne
 - 2015-05-20 19:11
Varför skriver/säger man bara "peppar" ?
Vore bra om man anger vilket !
-Vitpeppar
-Svartpeppar
-Papparmix
/ Janne
Skrivet av k@ty
 - 2012-04-02 07:57
Blev riktigt sugen på att prova denna
Skrivet av Hasse
 - 2012-04-01 16:40
En variant jag har börjat använda mig av är att steka i ugn. På engelska kallas det "roast potatoes", men jag vet ingen bra svensk översättning.

Potatisen delas i lagom stora munsbitar och får koka nästan färdig. När vattnet hällts av skakar man kastrullen så att potatisen får en ruggig och lite trasig yta. Låt sedan potatisen ånga av och kallna helt.

När det börjar närma sig servering värms en braspanna med olja i 225 °C ugn. Potatisen läggs i den heta braspannan, salta, peppra och rör om lite lätt. Låt potatisen steka i ugnen tills den fått fin färg, vilket tar ungefär en halv timme. Rör om några gånger under stekningen.

Denna potatis får en spröd yta, men är mjuk inuti. Det är mycket gott!
Skrivet av chipskungen
 - 2008-08-23 09:04
jag har en kryddmix för potatis som jag brukar använda, paprika, lite socker salt sellerisalt och kanske peppar/cayennepeppar plus lite glutamat eventuellt. detta kör jag i slutet för att det inte ska brännas. Då blir det fin färg på potatisen.
Skrivet av ena
 - 2008-08-22 11:45
Jo...det har jag gjort, spec på jobbet där det blev en hel del stekt potatis...
Det är mkt svårare att få fin färg på stärkelserik potatis (färskpotatis) även om den får en bättre smak i mitt tycke :)
Sen är en väldigt fast potatis typ Asterix också svårare att få fin..

Bästa sorterna enligt mig är Sava, Nicole och Minerva.
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-22 10:40
Nåt som väl (?) borde påverka resultatet när man steker potatis är hur mycket stärkelse den innehåller, det varierar ju kraftigt mellan olika sorter, ingen som noterat några sådana skillnader?
Skrivet av annamaria
 - 2008-08-21 19:10
Jag har använt "stekpotatiskrydda". Det är omtyckt. Är nog ganska likt grillkrydda. Ofta med glutamat tyvärr.
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-21 19:05
Det räcker om den får rinna av i ett durkslag.
Skrivet av bryggens
 - 2008-08-21 19:01
Den får bara rinna av eller torkar du av den först?
Jag känner at jag måste prova detta.
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-21 18:59
Ja, det finns olika varianter. En bild kan du se i detta inlägg:

http://matforum.nu/index.php?topic=1659.msg16816#msg16816
Skrivet av bryggens
 - 2008-08-21 18:54
Är det sån där "delikatesspotatis" på glasburk du menar?
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-21 18:53
Konserverad potatis har ett användningsområde, nämligen som stekt. Då ska den stekas i het panna med smör och socker under flitig omrörning. Den blir fast i konsistensen och jag älskar den, men många rynkar på näsan år konserverad potatis.

Har man inte konserverad potatis kan man efterlikna den, genom att låta kokt potatis av en fast sort ligga i saltat vatten över natten i kylen.
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-21 12:39
Det var många olika bud. :) Mycket fett, lite fett, hög värme, inte för varm panna.

Vet inte om mängden fett spelar så stor roll mer än att slutresultatet blir mer eller mindre fett och gott. :) Fast visst, har man för lite fett så får man sämre värmeöverföring från pannan till ytan av potatisen.

Sen det här med värme, jag antar att det finns nån nedre temperaturgräns (vilken?) man måste ligga över för att det ska bli fin yta, ligger man bara över den är det nog inga problem. Nackdelen med att ligga för högt är väl att man riskerar att bränna sin potatis.

Henrik: strösockret karamelliseras på ytan så att den blir brun och fin, men sen är det ju upp till var och en om man gillar den något sötare smaken det ger beroende på sockermängd.
Skrivet av helfgren
 - 2008-08-21 11:54
Varför strösocker ?

MVH// Henrik
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-21 11:39
Ska du få brynt yta på stekt potatis; gör som ena, vänd inte på den så ofta, fr.a inte när du precis lagt i den i stekpannan. Lägg i, låt ligga länge o brynas, vänd o krydda med salt, peppar o strösocker.

Annonser

Powered by EzPortal