Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om grillning & BBQ => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-05-05 12:39

Titel: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-05 12:39
Nån som har tips på vad man kan bjuda en vegetarian på för grillat?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-05 16:21
Varför inte Quornbiff?. Dom är jättegoda!. Har iofs. inte provat att grilla quorn men det borde väl funka som allt annat.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-06 13:19
Ja det är inget dumt förslag, tack!

Men mer då? Kan man kanske grilla något slags bönbiffar?

Grillade grönsaker fungerar ju också i det här fallet. De jag brukar grilla är aubergine, squash, körsbärstomater, lök, svamp och paprika. Nån som har fler förslag på grönsaker som blir goda på grillen?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-06 14:20
Jag brukar grilla lite sparris, getost och halloumi
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-06 18:11
Halloumi är riktigt gott att grilla!, och även sparris. Men hur grillar man getost?. Håller den ihop under grillning, eller smälter den?.
Måste man göra på något speciellt vis?.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Kurtson skrivet 2007-05-12 19:40
cornbiffar tycker jag blir sådär, men har fått tips att göra hamburgare med cornfärs.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-13 11:53
Burgare på quornfärs, gör man exakt som vanliga köttfärsburgare fast man byter färsen mot quorn, eller måste man ändra något mer?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Kurtson skrivet 2007-05-13 13:28
vill minnas att föreslagaren tyckte man skulle bara byta ut färsen.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Mattias skrivet 2007-05-13 16:04
stora skogschampinjoner på spett, med massor av marinad (oändliga möjligheter). och majskolvar såklart. :D
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Kurtson skrivet 2007-05-13 18:18
tycker majskolvar faktiskt blir godast kokade... :)
men annars champinjoner, med nerstoppade pinjenötter och permesanost mellan fjällen.

Du tar en stor champijon, vänder på den, skär av skaftet (kan man grilla bredvid)
sedan så stoppar du ner flingor av permesan och pinjenötter  mellan fjällen.
på med lite olivolja och så värmer du dem först med toppen ner och sedan så vänder du dem försiktigt och grillar med fjällen neråt en kort stund.
Väldigt god förrätt.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-13 20:41
Mmmm.. Låter väldigt gott!.
Jag brukar bryta av foten av champinjonerna som jag sedan gör småhack av.
Sen rör jag ner champinjonhacket ihop med viltöksmör och färsk persilja och fyller hålet i hatten med detta.
Sen så grillar jag under lock tills dom är färdiga.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-14 11:33
Mattias: Vad har du helst för marinad till skogschampinjonerna? Kryddar du majkolvarna på något sätt?

Kurtson: Parmesan och pinjenötter, det lät verkligen smaskens! Det är alltså hela pinjenötter du använder? Inga kryddor?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Kurtson skrivet 2007-05-14 21:04
Nix, hela nötter och några kryddor behövs knappast med parmesanen.

ett tips till.

lite bakplåtspapper och så hackar man upp sparris och massa andra goda grönsaker,, i med LITE olja.
knyt in lagom stora portioner i bakplåtspappret som du penslar med lite vatten.
sedan kan då ställa det på grillen med låg värme, indirekt blir nog bäst vad jag vill minnas, är ett tag sedan jag gjorde detta.
ca 20 min och du har en skön grönsaksröra att bjuda på.

Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-15 15:35
Finns det någon speciell anledning till att använda bakplåtspapper istället för till exempel en folieform?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Kurtson skrivet 2007-05-15 20:15
nja, har altid gjort så, kanske folien och grönsakerna ger en annan symbios... pappret andas lite mer skulle jag tro.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-04-18 17:39
Majskolv på grillen. Hur gör ni? Jag har provat att grilla direkt och att förkoka, tycker själv att förkokning ger ett bättre resultat,men det kanske är jag som grillar fel?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-04-19 12:08
Jag vill bara utfärda en varning! Coops majskolvar kokte jag i förrgår. De var absolut inte goda. De smakade konstigt, inte majs. Usch! Förhoppningsvis så var det ett måndagsexemplar. Har någon annan provat dessa?

Jag älskar grillad majs! Det är godare än att koka egentligen. Jag grillar dem tinade men inte kokta.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-04-19 15:13
Majs är en produkt som har en egensmak som man bör bevara och inte trolla för mycket med max smör,salt ev någon färsk krydda testa gärna med anjovissmör. Tyvärr så är det en relativt kort svensk säsong men jag tycker nog att det är den som är godast färsk. Om nu inte detta finns så tycker jag att fryst är det som är bästa alternativet sk cobett. ;)

/rolf
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: johannao skrivet 2008-04-20 22:05
 Ang qournburgare: det finns att köpa färdigt, om man gör själv kan man göra som vanligt, mer bindemedel (ägg, ev. ströbröd) kan ev. behövas.

Till grillen (förutom det som redan nämnts):
Grönsakspaket i folie med primörer, vitlök, smör och vin
portabellosvampar med kryddsmör
qournfilé, marinerad
vegetariskt kött som Tzay, veg. räkor, veg. kycklingspett, veg. lax (inte så lätt att få tag på utanför storstäder men...)
sötpotatis
citronmarinerad zucchini (jag gillar inte zucchini annars men just på detta sätt är det smaskens)
eg. alla grönsaker men gärna blomkål, pumpa,förkokt färskpotatis och inte alltid tomat,lök,paprika, även om d också är ok.

jag brukar satsa på några få kort, typ tzay eller qourn, halloumi och ev. nån grönsak och sen smaskar jag på med tillbehör istället. t.ex denna:

grillad chevresås:
grilla vitlök till den är mjuk, pressa den.
i ett foliepaket, lägg ner getost, vitlök och honung. Låt osten smälta på svag värme.
blanda med matlagningsyogurt, salt och peppar.smaka av med fin olivolja.

Skriver under på att sparris är en höjdare att grilla. Men annars gillar jag mest schyssta kombinationer som:

grillad fänkål med rostade hasselnötshack
färskpotatis med löksmör eller pesto rosso
små rödbetor med grillad chevresås
qournfilé med pepparrotsost, avokado och söt senap (på chiabatta som fått värmas på på grillen)
sötpotatis med snabbgrillad fetaost (het grill och snabb i vändningarna)
grillad chili fylld med färskost
foliepaket med goda primörer och örtkryddor
fuskkött med mojo rojo på grillade paprikor
ett gott vitt bröd, snabbgrillad med gott pålägg är också helt underbart tycker jag!
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-22 17:33
Stort tack för alla kul vegetariska tips Johannao! (Många av dem verkar även vara toppentillbehör för icke-vegetarianen.)

Vegetarisk lax var nåt nytt, vad är det gjort av? Hur citronmarinerar man zucchini? Du skriver om små rödbetor också, tillagar man dem på grillen?
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: chipskungen skrivet 2008-04-24 02:18
Testa grilla söta majskolvar. krydda sedan med lime och salt istället för det tradtionella smör och salt.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-24 09:54
Tack för lime-tipset det ska jag prova! Jag blir dock lite osäker när du skriver "söta majskolvar", finns det majskolvar som inte är söta?  ???
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: johannao skrivet 2008-04-26 10:51
veg. lax - jag har aldrig ätit men däremot veg. räkor. Jag tror att även laxen är sojabaserad. Jag har köpt detta på en butik som ligger på herculesgatan i stockholm och förut hette "nordic and chinese" men nu bytt namn till något annat, minns inte vad.

citronmarinad: bara skivade bitar i citronsaft, salt, peppar och ibland olivolja.

rödbetor; förkokta på spett eller i grillfolie
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: chipskungen skrivet 2008-05-02 09:21
japp det finns det.  dom svenskodlade färska jag köpte i lokala ICA-butiken förra året smakade inte alls särskilt sött- snarare ganska beska. kan ha att göra med hur gamla dom är bla. Majskolvar är som sötast direkt efter skörd ( därför antar jag att infrysta kan vara godare om dom fryser in dom direkt efter skörd jmf med att frakta färska till butiken) Tipset med salt och lime kommer av att jag spenderat mycket tid i centralamerika. här nere har dom inte så mycket smör men salt och lime är ungefär bordskrydda och fungerar till allt ifrån tortillas och mango till öl.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2009-07-10 02:59
quarn är ju ruggigt sunkigt om ni frågar mig. Har precis kommit i kontakt med Tsay (stavning) som jag tycker är bra mycket sjysstare. Kanske inget för hardcore-veganen då den har en lite mer köttlik textur. Jag skulle ju kunna tänka mig lite blanchade grönsaker som fått sig en åktur i lite marinad. Lite fin annanas och sedan lite tsay. spetta! grilla! Glazea!

Jag hade iaf inte klagat över en sådan mysig måltid om jag skulle förkasta köttets lustar.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2009-07-10 03:01
Citat från: Urban skrivet 2007-05-13 20:41
Mmmm.. Låter väldigt gott!.
Jag brukar bryta av foten av champinjonerna som jag sedan gör småhack av.
Sen rör jag ner champinjonhacket ihop med viltöksmör och färsk persilja och fyller hålet i hatten med detta.
Sen så grillar jag under lock tills dom är färdiga.


läst somewhere att detta kallas för "fattigmans sniglar"

Kanske bara är nån bloggares hem-i-hop knep då iaf jag anser att sniglar är både lättare och billigare att få tag på.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-07-10 21:03
Är det lättare att få tag på sniglar än champinjoner?  ??? Inte i de mörka småländska skogarna kan jag meddela.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2009-07-11 03:37
skojjar du med mig på riktigt nu eller?! Sniglar? Det som finns överallt? det duggar lite lätt här i mellansverige så måste du sicksacka mellan skiten när du går till jobbet! Den där tomten går inte på mig du.... Jag har nog aldirg sett en "vild" champignon nånsin iaf....
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-07-12 16:39
Vad sägs om ICA?  ;)
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Ted skrivet 2009-07-13 10:19
Helgrillad Blomkål är super gott på grillen!!

http://www.grillkoll.se/index.php/recept/vegetariskt/130-helblomkal
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Minna skrivet 2009-08-18 11:33
Quornfilé är gott att grilla, förutsatt att man marinerat den ordentligt innan. Den tenderar att vara rätt smaklös annars. Jag marinerade vid ett tillfälle i bl.a. rödvin, soja, tomatpuré, chili, vitlök...och en massa annat :). Det blev väldigt gott! Annars är portabellosvamp med färskostfyllning en hit! Vidare är det alltid gott att grilla baguette med vitlöksolja, aubergine, halloumi, lök som man snittat och fyllt med smör, paprika, squash, ananas, nektarin osv...

Ett måste är också att servera goda röror/såser till. Tzatziki, guacamole, vitlöksdip m.fl.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-01 13:23
Aubergin får härlig röksmak på grillen! Servera med chèvre-ost!
Tycker fröken Dill
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: linnwegemo skrivet 2009-09-01 22:29
Den här sommaren har jag grillat många fyllda tomater och zucchinirullar:

http://wegemo.wordpress.com/2009/08/03/grillat/

En annan favorit är tunnbrödspizzor. Tunnbröd, skivad mozzarella, skivad tomat, pesto och lite riven ost. Blir gott och flottigt om det får ligga på grillen en stund... :)
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2010-06-09 10:35
Om vegetarianen äter ost så är ju halloumi gudagott. Med sin gnissliga "köttighet" och sälta bör den kunna ersätta kött. Många gillar också den nya grilloumin. Själv har jag inte hunnit testa.
En fruktig salsa, kanske med mango, lime och chili passar väldigt bra till halloumi.
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Ted skrivet 2010-07-09 08:30
Min flickvän är vegetarian, vilket ger mig utmaningar varenda gång jag grilla men några favoriter är:

1. Vegefärs (inte qourn färs den är för smulig) blandat med cevapaci kryddblandning. Rulla dem till avlånga biffar. Grilla (tips änvänd teflongallerkorg (Clas olson) så glider de inte igenom gallret). T o m jag gillar dessa. Servera med Creme fraiche. Är gott att även ha i Pita med lite sallad.
2. Marinera Hälsanskök Fileer och grilla dem. Jag brukar använda Caj P orginal, smaksak. Grilla!
3. Qournfileer pensla dem med Buffalo Wing Sauce eller Tiger sauce. Grilla!
4. Vegefärs igen (den är tacksam att blanda kryddor i) blanda i Sambal Oek, hackade svarta oliver, hackad persilja och lite Worhester sås. Biffa. Grilla.
5. Skivor med Haulomi ost med olivolja och svartpeppar (grovmalen). Grilla. Fördel att använda teflonkorg.

Lycka till!
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: handola skrivet 2014-03-25 13:32
Är vegetarian själv och brukar grilla allt möjligt. Favoriterna är sparris och halloumi. Men de flesta grönsaker går ju att grilla, gör då det i folie. Majskolvar är också väldigt gott, dock lite knepigt att äta.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Björnmat skrivet 2016-04-22 13:40
Citat från: roffekock skrivet 2008-04-19 15:13
Majs är en produkt som har en egensmak som man bör bevara och inte trolla för mycket med max smör,salt ev någon färsk krydda testa gärna med anjovissmör. Tyvärr så är det en relativt kort svensk säsong men jag tycker nog att det är den som är godast färsk. Om nu inte detta finns så tycker jag att fryst är det som är bästa alternativet sk cobett. ;)

/rolf


Jag håller faktiskt inte med dig, älskar att göra en smokey-bbq glaze som jag penslar på majsen innan jag lägger på den på grillen. Majssmaken finns fortfarande kvar, men får en liten extra kick av rökigheten. 
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: Sissilia skrivet 2016-05-06 12:26
Fyllda champinjoner, funkar bra om man trär igenom dubbla spett så att de inte snurrar. Gott till många tillbehör vilket kan vara lite trixigt med vegetariska alternativ. Man kan fylla dem men vad man vill men min favvo är ädelost.

Quornburgare, och jag har även gjort sojavarianten på detta sätt. Vegetariska färsburgare är svåra att grilla men detta brukar funka! De går superbra att göra stor sats av och frysa.
Jag rör ihop färsen med vetemjöl, ägg ev fiiinriven lök och kryddor sen formar jag burgare och kör dem en och en i micron ca 1 minut så att ägget och mjölet binder ihop. Innan jag grillar dem penslar jag dem med olja så att de inte ska fastna.
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: cc89 skrivet 2018-05-08 13:19
Jackfruit har jag hört att man kan göra en massa spännande med, kanske inkluderar det att slänga den på grillen också. Ingen aning, men värt ett försök  ;)
Titel: SV: Vegetariskt på grillen?
Skrivet av: olof57 skrivet 2018-06-26 13:50
Rödbetsburgare är alltid en favorit som slår hem när vi har vegetarianer på besök. Koka rödbetorna mjuka i salt vatten och koka potatis. Skala rödbetorna och grovriv ner dem i en hög, samma sak med potatisen. Blanda ihop rödbetorna och potatisen med strimlad salladslök, lite mjöl, ägg, dill och några droppar citron. Salta och peppra sen är det bra att forma smeten till biffar eller platta hamburgare och pensla de med olja på grillen. Brukar räcka med 5 minuter på varje sida, glömt inte att få till den där härliga lite lätt brända ytan. Otroligt gott!