Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2016-03-26 11:09
Jodå, vit balsamicovinäger har också provats.

för egen del är det äppelcidervinäger som gäller.
Skrivet av Antipotatis
 - 2016-03-24 21:43
Citat från: Skogis skrivet 2016-03-23 21:27
Har provat med balsamicovinäger men majjon blir ljust chokladbrun så det var inte så tilltalande, har även testat med risvinsvinäger, det gick ann men äppelcidervinäger är klar godast!


Prova med vit balsamvinäger, det blir perfekt.
Skrivet av Skogis
 - 2016-03-23 21:27
Konstigt att jag missat den här tråden.

1 helt ägg
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk dijonsenap
1 krm salt

Kör i mixern och stråla ner 4 dl neutral olja.

Vit som snö, lagom fast och helt makalöst god.
Vill man kunna skära kuber av majonnäsen tar man 5dl olja istället för 4.

Har kommit fram till att det inte går att dubbla receptet, utan man får köra 2 satser om man vill fylla den stora burken. Vatten är absolut tabu, majjon sätter sig inte om det är ens en gnutta vatten i mixern.

Har provat med balsamicovinäger men majjon blir ljust chokladbrun så det var inte så tilltalande, har även testat med risvinsvinäger, det gick ann men äppelcidervinäger är klar godast!
Skrivet av StefeV
 - 2016-03-22 15:31
Märkligt att ingen nämt lite rivet citronskal i Citron majonäsen.. det ger en betydligt angenämare citronsmak tillsammans med saften frånb en citron.. Lime fungerar även det kanon..
Skrivet av Kapten
 - 2009-05-06 12:19
Om du vill få en mindre känsla av olja i munnen så tillsätt någon matsked vatten. Det innebär dock att du kan få i mer olja i majonnäsen också men det minskar smaken av olja. ;)
Skrivet av Kapten
 - 2009-05-06 12:15
Det var ett tag sedan som jag sker så ursäkta att jag tar upp saker som skrevs för länge sedan
Jag sa att ägg och olja var grunden, sen så var det någon lustigkurre som har kommit fram till att det går att göra med mjölk också. Och då måste jag bara komma med mot frågan finns det någon likhet mellan mjölk och olja och där också smör. Jo alla dessa produkter innehåller fet. Så vad kan man då dra för slutsats vad man behöver för att få något som liknar majonnäs är således:
Någon form av emulator i detta fall ägg
Någon form av fett i grunden olja
Någon form av pH sänkande ämne, en syra, i detta fall vinäger och man kan utesluta denna om man är försiktig. Så för att inte göra någon besviken på vad majonnäs är så kan man få ner det till
Emulgeringsmedel och en eller flera beståndsdelar
I fallen majonnäs så utgår vi från ägg och något slags fett oftast olja.
Men ägg och olja smakar inte vidare gott. :P
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-03 17:59
Idag (tisdag) smakar majonnäsen lite bättre. Jag gjorde den i söndags så tydligen behöver den ett par dagar att "sätta" sig.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-02 11:32
Uppdraget utfört. Så här blev det slutliga receptet:

2 äggulor
2 tsk fransk senap
½ tsk socker
½ tsk salt
1½ tsk ättika 12%
½ tsk pressad citron
1 nypa cayennepeppar
3 dl varmpressad rapsolja

Efter så mycket analyserande borde jag ha fått en supergod majonnäs. Vackert guldgul o blank blev den. Ättikan gjorde mycket riktigt att den nästan smakade som Findus majonnäs. MEN den är inte lika god som den; fortfarande kväljs jag lite av oljesmaken o känslan av olja på läpparna o i gommen. Jag lade till lite pressad citron för att fräscha upp anrättningen lite, men det kan man både ha o mista.
Men nu har jag provat i alla fall ;D
Skrivet av dePaul
 - 2009-01-29 14:28
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-29 10:23
Att jag har så mycket socker i beror på att alla Findus-majonnäserna har mer socker än salt i sig ;D
Men jag ska vara försiktig.
Återkom gärna med ett utlåtande!!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-29 10:23
Att jag har så mycket socker i beror på att alla Findus-majonnäserna har mer socker än salt i sig ;D
Men jag ska vara försiktig.
Skrivet av dePaul
 - 2009-01-28 21:01
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-28 18:06
Nu börjar jag förbereda mig inför helgens majonnäsorgie ;D

Ett första utkast kan väl se ut så här:

2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 tsk socker
2 krm salt
1 tsk ättika, 12%
Några korn cayennepeppar
3 dl varmpressad rapsolja

Är det något som verkar orimligt? Hjälp!

Ingrediensmässigt låter det mycket bra!!

Däremot hade jag kanske varit lite mer försiktig med sockret. Prova med halva den mängden som du har uppgivit.

Lycka till och hör av dig med en rapport :) !
Skrivet av dePaul
 - 2009-01-28 20:57
Citat från: webguide skrivet 2009-01-28 16:22
Om inte annat därför att om du frågar några slumpvis utvalda kockar så lär de säga att en majonnäs är en ägg/oljebaserad sås smaksatt med senap och vinäger.
Så enligt din mening så är det de slumpvist utvalda kockarna som skall avgöra vad som får heta majonnäs? Kan du vara snäll och nämna dessa kockar så undertecknad kan prata med dem?

Återigen. Du har inte svarat på min fråga som lyder som följer: "Vem är det som avgör vad som får kallas för majonnäs"? Rent logiskt borde det vara upphovsmannen. Eftersom denna med all säkerhet inte är vid livet längre så bör det handla om originalreceptet. Och då är vi tillbaks på ruta ett. Vad består originalreceptet av???
Skrivet av groucho
 - 2009-01-28 19:33
var försiktig med olja som har för mkt "egen" smak. En gång köpte jag riktigt fin kallpressad rapsolja - jag gillade den inte ALLS. Neutral olja men absolut färsk ska de va. Fin majsolja? Druvkärneolja anses väldigt fin. Kanske spetsa med några stänk tryffelolja :-) Exklusivt ska de va!
(hmmm - tryffelolja - wow vicken idé - o en sån bjuder man på - gotta be dumb....)
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-28 18:34
Jag föredrar vinäger framför ättika. Annars är det bara att smaka och testa sig fram. Vi har ju inte minst sett här att det finns mycket att tycka om majonnäs!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-28 18:06
Nu börjar jag förbereda mig inför helgens majonnäsorgie ;D

Ett första utkast kan väl se ut så här:

2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 tsk socker
2 krm salt
1 tsk ättika, 12%
Några korn cayennepeppar
3 dl varmpressad rapsolja

Är det något som verkar orimligt? Hjälp!

Annonser

Powered by EzPortal