Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kjpil
 - 2009-10-25 20:30
En studie som visade något högre högre måltidsinducerad energiförbrukning och fettoxidation efter en frukost med lågt GI & GL jämfört med högt GI & GL för män.

The effect of breakfasts varying in glycemic index and glycemic load on dietary induced thermogenesis and respiratory quotient. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Oct 14. [Epub ahead of print]
Skrivet av kjpil
 - 2009-10-21 01:13
Ytterligare en studie som indikerar att glykemiskt svar efter måltid (GI) inte påverkar mättnad. En relativt väldesignad studie jämfört med många andra tycker jag, dock litet antal försökspersoner och kort mätperiod för att vara säker på mättnad (precis som många liknande studier kring mättnad) - hoppas att den görs om så att resultaten kan bli mer tydliga.

Jag började skriva hur de gjort - men det jag skrev vart så otydligt, sorry. Rekommendrar läsningen i alla fall. Ett lustigt resultat bland flera de fick var att vanlig pasta bara hade signifikant lägre GI än formfranska de första 120min, mätperioden var 180min - ironiskt med tanke på att gi nästan alltid mäts 120min mätperiod, vad säger det om trovärdigheten av GI-tabeller för friska personer? Ett annat lustigt var att fullkornsbröd men inte fullkornspasta ökade upplevd mättnad jämfört med formfranska - oberoende av GI. Fullkornsbröd gav bäst mättnad.

Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta - effect on postprandial glycemia, appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite. 2009 Oct 15. [Epub ahead of print]
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-24 16:08
 :)

Jag gick igenom en del av litteraturen för ett tag sen och printade hur jag tror är ett mer realistiskt sätt att betrakta GI, lite mer om hur man kan tänka och varför utan att använda konstiga tabeller - om man vill stabilisera blodsockret. Faktorer som förändrar GI i en sammansatt måltid om nån är intresserad.
http://www.matvett.se/halsa/lussekatter-har-lagre-gi-rostat-brod
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-24 16:00
Så där ja! Mycket bättre! ;D Intressant läsning, där fick man nåt att fundera på.

Skrivet av kjpil
 - 2009-02-24 12:48
Hehe, jag tycker det är läskigt att skriva för mkt med egna ord kring studier.. eftersom jag aldrig har gått igenom alla studier inom ett område är jag rädd att säga för mkt. En studie betyder nästan aldrig någonting.

Historien för GI är väl att det först var bra för bantning. Sen kom man fram till att en GI tabell saknar relevans för en måltids GI, eftersom det är skillnad på ett enskilt livsmedel och en sammansatt måltid. Sedan kom det en rad studier som visade att GI inte spelade någon roll alls vid viktminskning. Tidigare studier har använt sig av "allmänt nyttig mat" fullkorn etc.. det är därför de har fått viktnedgång oberoende av GI. Men det är fortfarande litteratur som hävdar att GI kanske inte är bra för viktminskning, men lågt GI är bra för att bibehålla vikten när man väl gått ner i vikt.

Den här studien pågår ju ganska lång tid under en "viktbibehållningsfas" och fick inte några bra resultat på lågt GI kost, trots att de aktivt provocerade en grupp försökspesoner med högt GI. Så den tar ju ytterligare kraft från de som säger att lågt GI är bra för viktbibehållning.

Jag är ganska övertygad om att GI som man läser i tabeller inte spelar någon som helst roll vare sig för viktminskning eller aptit. Däremot så är lågt GI bra för andra saker, som t.ex. diabetikers blodsockerkontroll. Vidare innebär "lågt-GI" ofta väldigt energität mat och kan därför ha rent negativ effekt om man läser tabellerna på ett felaktigt sätt. Förhoppningsvis kommer det bättre GI-koncept i framtiden, "Glycemic impact" är en kandidat.

Jag har sett några nya studier som indikerar att högt GI skulle kunna vara bra för mättnad, typ att man äter nåt litet 10-15 min innan måltid - får insulin som troligen också är ett mättnadshormon - och därefter minskar energiintaget i den faktiska måltiden. Det är lite spännande, får se vart det landar :) Det finns andra potentiella hormonella kandidater som skulle kunna få effekt på energiintaget vid ett sånt upplägg också.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-24 12:02
Ursäkta mig men det var ett tråkigt inlägg  :-\ Du kan inte berätta lite med egna ord?
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-23 21:39
En del hävdar att lågt GI är bra för att hålla sig viktstabil.

CiteraThis study was conducted at Hammersmith Hospital, London, UK, and assessed the effect of altering diet GI on weight-loss maintenance. It consisted of a weight-loss phase and a 4-month randomized weight maintenance phase.


Citerarandomized to a HGI or LGI diet to study the effect of diet GI manipulation on weight maintenance.


Citerasubjects were asked to include at least one HGI or LGI CHO containing food with each of their meals and snacks. Examples of HGI foods are white or wholemeal bread, cornflakes, weetabix, potatoes, couscous, melon, pineapple, and rice cakes. Examples of LGI foods are seeded bread, brown pitta bread, muesli, sweet potatoes, pasta, noodles, basmati  lowcook rice, beans, lentils, apples, and dried fruit.


CiteraIn conclusion, it was shown that in the setting of a healthyveating diet, manipulating diet GI does not appear to provide a further benefit for weight maintenance following weight loss.


The effect of dietary glycemic index on weight maintenance in overweight subjects: a pilot study. Obesity (Silver Spring). 2009 Feb;17(2):396-401. Epub 2008 Dec 4.
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-11 18:32
2msk majonäs
300g vindruvor
3,5 dl konserverad majs utan lag
3,5 dl kidneybönor kokta
4 kravbananer eller 2 jättestora vanligt odlade bananer
4,5 dl gröna ärtor

är mängder som motsvarar ungefär lika mycket energi ..
Håller med om att det är gott, jag äter själv mycket av dessa livsmedel som utgör fina näringskällor. Förutom majonäs äter jag inte så mkt eftersom det inte är nån favorit hos mig. Bönor är ju förutom väldigt gott också jättebra miljömat - och fantastiskt näringsmässigt :)
Lågt GI dessutom - om man nu ska bry sig om det om vi snackar aptit. Lågt GI verkar inte göra så mkt för aptiten enligt forskningen i dagsläget.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-11 18:22
Men vad är det som får dig att tro att en nyutsläppt Viktväktare nöjer sig med så beskedliga saker som vitkål o äpplen. Nej det är nog bananer, vindruvor o ananas, sånt som varit begränsat under viktminskningsmetoden som lockar. Ärtor o majs minns jag själv som urgott, för att inte tala om bönor i alla former.
Jämför man 2 msk majonnäs med 300 g vindruvor (båda c:a 220 kcal/100 g) så fyller druvorna mer för stunden men majonnäsen mättar längre. Jag stöder mig på studier jag gjort på mig själv. Själv är bäste dräng ;D
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-11 17:57
Smöret är nog ett bättre alternativ att ha till måltiden för den som är underviktig och behöver gå upp i vikt.
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-11 17:53
ett litet extremexempel..

2 msk 80% smör.. 213kcal

eller 940 gram vitkål 214kcal

eller för att vara lite mindre extrem och mer realistisk på vad man rimligtvis kan äta

3 st medelstora äpplen 195kcal

Jag tror varken GI, fettinnehåll eller kolhydratsmängd har någon större betydelse för vad som mättar längst om man jämför dessa livsmedel. Om man nu väljer att äta allt på en gång.. eller dela upp dem. Det är ganska stor näringsskillnad dessutom

Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-11 17:27
Men grönsaker o frukt är fulla med kolhydrater som får blodsockret o hungern att dansa hambo i kroppen :D
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-11 17:03
Kul att du tyckte artikeln var trevlig.

Vill påpeka också att studien jag nämnde här hade ett proteinintag på cirka 160gram om dagen i högproteingrupperna. Det kan betraktas som mycket högt enligt litteraturen.. >1,5g/kg kroppsvikt så är man uppe i höga nivåer enligt mitt sätt att se på saken. Några vetenskapliga belägg för att det skulle vara bra med sådana mängder för vikt under längre tid tror jag helt saknas.

Finns en miljöaspekt på det med högproteinkost också - djur drar en del mer energi än växterna gör.

Ang. viktväktarna, grönsaker och frukt. Grönsaker och frukt är väl i största allmänhet väldigt energisnålt - dessutom näringstätt ?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-11 11:33
Citat från: kjpil skrivet 2009-02-11 11:11
Jag har skrivit en liten artikel om saken på min hemsida
Trevlig artikel och som du säger, det är inte mycket som är vederlagt.
Ska du inte skriva en likadan artikel om kolhydrater också, det är ju ett hett (närings-) ämne nuförtiden ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-11 11:15
Citat från: kjpil skrivet 2009-02-10 23:09
Jag är inte så intsatt i hela viktväktarnas program, hur menar du?
Vad jag menar att Viktväktarna är en kolhydratbaserad diet. Många grönsaker o frukter får du äta i fri mängd. När du avslutat din viktminskning ökar du på dessa tillåtna "nyttigheter" o börjar öka i vikt eftersom du av den långa hungerperioden totalt tappar huvudet.
Det är det Viktväktarna räknar med; du återvänder dit igen. Gång på gång (Jag har varit medlem fyra gånger o gått upp i vikt varje gång) :'(   

Annonser

Powered by EzPortal