Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av justrom
 - 2007-11-14 10:33
Jo, de blev små. Men det kanske är för att de bara jäste en gång och det var ju proportionellt mycket gröt i dem också i förhållande till mjöl.


Ikväll tänkte jag förbereda skånskt skållat bröd att baka imorgon. Kanske blir det bild om det blir bra. :)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-14 10:05
Jojomensan,dom bullarna har jag bakat. Men eftersom jag inte gillar råg tog jag bara havregryn,det gick bra det också.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-14 08:16
Igår provade jag ditt tips på "nyttiga havrebullar" Justrom. (Var det de du också provade Agneta?)

Ja de var trevliga! De är goda och saftiga med bra smak av råg och anis (känner inte så mycket havre namnet till trots). Men de blev väldigt små. Jag dubblade degen och gjorde 38 bullar på 1 liter vätska. Som jag förstod av receptet skulle 5 dl vätska ge 28 bullar... fast samtidigt skrev du att även du dubblade receptet? ???

(Jo jag missade garneringen och mjölkpenslingen i hastigheten.)
Skrivet av justrom
 - 2007-08-27 21:50
Nu har jag gjort ytterligare en variant av bullar med gröt. Den här gången blev det jämtlandsbröd från Matbröd - du alltid lyckas med.

Det speciella med dem är att man använder korngryn till gröten och sötningsmedlet är fjällbrynt. Här får man se upp så man inte tar light varianten av messmör som de har minskat på sötningen i.  ;D

Dock tycker jag inte dessa skilde sig speciellt mycket från Karins spånbullar utan smakade rätt likt. Man kan göra Karins variant med korngryn istället.

Sen lyckades jag inte få dem lika snygga som i boken men en bild kommer iaf.
Skrivet av justrom
 - 2007-08-27 21:39
Nyttiga Havrebullar (från Matbröd - du alltid lyckas med)

28 bullar skall det bli (men jag gjorde dem något större så jag fick färre)

3 dl Havregryn
2 dl rågflingor
5 dl mjölk
2 tsk stött anis eller fänkål (jag tog anis)
2 tsk salt
2 msk brun farin eller sirap (jag tog sirap)
50 g jäst
6-7 dl Vetemjöl (Special använde jag)

Lägg grynen och flingorna i en bunke
Koka upp mjölken men se upp så det inte kokar över
Häll mjölken över grynen och rör om och låt svalna till 37 grader (Tips: Använd termometer för detta tar lång tid)
Tillsätt anis, salt och sirap
Rör ut jästen med några teskedar vatten och häll jästen i bunken och rör om
Arbeta degen kraftigt och tillsätt under tiden mjölet lite i taget. Tillsätt inte för mycket mjöl, den skall vara kletig.
Smöra eller lägg bakpapper på plåt
Klicka ut degen med mjölad hand och sked på plåten. (Detta var kletigt...)
Låt jäsa under bakduk i ca 20 min
Pensla bullarna med mjölk och strö på havregryn
Grädda havrebullarna i 225 grader i 15 min (Kolla bullarna innan för i min ugn blir det konsekvent kortare tid än vad de skriver)

Jag dubblade detta recept för att inte behöva baka så ofta. Ät med någon slags ost, mesost eller lagrad hårdost. Väldigt saftiga och goda tycker jag.

Skrivet av justrom
 - 2007-08-27 16:30
agnetasch: Nej då. Jag har inte glömt. Men min internet hemma har inte fungerat i helgen.

Jag har förresten testat något som heter Jämtlandsbullar i helgen också. Men jag återkommer med det också!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-08-27 16:10
GLÖM INTE ATT GE OSS RECEPTET!Jag sitter vid bakbordet o väntar :P
Skrivet av justrom
 - 2007-08-24 19:22
Oj, det står ju uttryckligen att man får skriva av recept.
OK, jag skall skriva ner det senare.
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-24 19:17
Justrom: se den här tråden "Om upphovsrätt och copyright på texter och recept": http://matforum.nu/index.php?topic=414.0

Som jag tolkar det kan du alltså skriva av recept helt fritt.
Skrivet av justrom
 - 2007-08-24 18:53
Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-24 11:11
Eftersom jag inte har den boken ber jag allra ödmjukast om receptet på dessa små läckerheter.


Jag vet faktiskt inte om man får återge recept så där? Receptet skiljer sig inte speciellt mycket från spånbullarna, men det använder mjölk istället. Letade på nätet lite men hittade inget likadant.

Bullarna var faktiskt lika goda idag så jag tror jag sätter dessa godast hittills. Men experimenterandet kommer att fortsätta.


Skrivet av agnetasch
 - 2007-08-24 11:11
Eftersom jag inte har den boken ber jag allra ödmjukast om receptet på dessa små läckerheter.
Skrivet av justrom
 - 2007-08-23 22:14
Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-17 16:01
Du har inte funderat på någon variant med havre? För att få ner GI menar jag.


Jaha det blev havrebullar den här gången. Nu har jag tagit receptet "Nyttiga Havrebullar" från "Matbröd - du alltid lyckas med" från Bra Böcker. Det är en ytterligare variant på samma tema, men den här gången gör man gröt på havregryn och rågflingor.

Dessa blev riktigt goda, men det är alltid svårt med nybakt för det är ju alltid så gott. Jag gillade verkligen segheten i dessa bullar.

Men tiden får utvisa vad som blir favoriterna.
Skrivet av justrom
 - 2007-08-17 17:24
Andreas: Jag fick ju inte äran att namnge brödet. Jag kan försöka ta reda på vart det kommer ifrån, men det kan ha försvunnit genom åren. Vår kokbok kallar ju den här typen av bröd för matbröd med kross.

Jag kan inte riktigt svara på vilka som är godast. Båda är goda. Konsistensen/saftigheten är något bättre på vetevarianten men jag gillar ju smaken på grovt bröd.
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-17 16:50
Tack justrom. Är bägge av dina två hittils provade recept lika goda, eller gillar du nåt lite mer (alltid bra att veta ifall man får för sig att prova nåt av dem).

Spånbullar är förresten egentligen ett ganska dåligt namn tycker jag - spån låter så torrt.
Skrivet av justrom
 - 2007-08-17 16:27
Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-17 16:01
Du har inte funderat på någon variant med havre? För att få ner GI menar jag.


Nej det har jag inte funderat på ännu. Jag håller ju på att lära mig baka bröd. Så jag tar ett steg i taget. En sak har jag iaf lärt mig. För mjukt bröd måste man ha 1/3 vetemjöl och vill man ha det luftigt bör man hälften vetemjöl. Så man kan nog experimentera med lite olika saker i sina spånbullar. Torkad anis och fänkål brukar t.ex. de jag fick receptet av stoppa i.

Men jag gillar ju grovt bröd så jag tänkte fortsätta lära mig göra olika sorters bröd här framöver. Kavring är en jag funderat på att göra, men jag måste ju äta upp rågbullarna först. :)

Annonser

Powered by EzPortal