Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Kvasthilda skrivet 2009-01-06 20:20

Titel: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-01-06 20:20
Detta åt vi på nyårsafton.

Himmelsk lax i ugn

Till att börja med behövs:

En hel filéad laxsida
Salt (flingsalt om man vill)
Svartpeppar
Dill (går bra med djupfryst)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Fettet kryper igenom pappret så disken kommer du inte undan men du slipper i alla fall gnugga bort fastbränt laxskinn från långpannan.
Gnid in fisken med salt, peppar och dill.

Sedan ska man ha:

2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
0,5 - 1 dl riven västerbottensost

Blanda ihop yoghurt och majonnäs. Bred detta på laxen. Strö sedan över osten.
In i ugnen tills laxen är klar och täcket fått fin färg. Täck över med folie eller nåt om den riskerar att bli bränd.

Vi åt den med kokt potatis, hollandaissås och ugnsrostade grönsaker.

Detta är MUMS!
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-08 21:23
Hel laxsida är gott och billigt. Kör gärna med termometer och gå inte för högt i temperatur. Fint blir det att lägga ihop två med t ex mixade örter och sardeller emellan. Jamie Oliver har gjort några fina recept.
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-08 22:53
Det visste jag inte!.. Ska man köra ugnen på låg temperatur när man ugnsbakar fisk?

Citat från: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-09 07:39
Ungstempen ska vara låg! Mattias Dahlgren är väl extrem med sina 75-80 grader i vissa recept men 120 grader och lång tid ger himla god fisk! Inte över 150.
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-09 10:05
En hel lax i långpanna. 100° 1 timme. Perfekt!
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: ena skrivet 2009-01-09 12:55
jag kör sällan fisk i över 100 grader...långsam tillagning ger saftigare slutprodukt :) och sen får termometern tala om när det är klart.
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: kurt skrivet 2009-01-11 08:39
Man kan smaksätta den med senapsgrilljering (som julskinkan) eller med grön/röd pesto.
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: Mr.Barbeque skrivet 2009-01-11 22:24
Vid vilken temperatur är laxen genomstekt respektive lite halvrå i mitten då, när man använder termometer?
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: crlhrv skrivet 2009-01-12 07:11
jag provade att göra laxen till 41 grader (med ugnen på 100) och kan inte direkt påstå att jag uppskattade konsistensen.
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-12 10:48
Jag brukar ta ut fisken strax innan 55° då tycker JAG att den är lagom.

Calle; hur länge hade du fisken inne? Filé eller hel?
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: Mourat skrivet 2012-04-11 16:26
Gjorde som i receptet, men ångrar djupt! Ingen yoghurt tack!
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: kayaker skrivet 2012-04-12 12:57
Citat från: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*

Svensk Fisk har stenkoll. Jag kan varmt rekommendera deras tillagningstips på http://www.svenskfisk.se/fiskrecept-och-beredning/tillagningsguide.aspx
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: pralin skrivet 2012-04-18 07:05
Bra tips. Jag har aldrig lagat lax i en bit , men ska pröva nästa gång
Titel: SV: Himmelsk lax i ugn
Skrivet av: aggis skrivet 2012-10-10 03:54
 :)Lagade himmelsk lax i söndags och överraskade mannen med. Smakade underbart gott.