Detta åt vi på nyårsafton.
Himmelsk lax i ugn
Till att börja med behövs:
En hel filéad laxsida
Salt (flingsalt om man vill)
Svartpeppar
Dill (går bra med djupfryst)
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Fettet kryper igenom pappret så disken kommer du inte undan men du slipper i alla fall gnugga bort fastbränt laxskinn från långpannan.
Gnid in fisken med salt, peppar och dill.
Sedan ska man ha:
2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
0,5 - 1 dl riven västerbottensost
Blanda ihop yoghurt och majonnäs. Bred detta på laxen. Strö sedan över osten.
In i ugnen tills laxen är klar och täcket fått fin färg. Täck över med folie eller nåt om den riskerar att bli bränd.
Vi åt den med kokt potatis, hollandaissås och ugnsrostade grönsaker.
Detta är MUMS!
Hel laxsida är gott och billigt. Kör gärna med termometer och gå inte för högt i temperatur. Fint blir det att lägga ihop två med t ex mixade örter och sardeller emellan. Jamie Oliver har gjort några fina recept.
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*
Det visste jag inte!.. Ska man köra ugnen på låg temperatur när man ugnsbakar fisk?
Citat från: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*
Ungstempen ska vara låg! Mattias Dahlgren är väl extrem med sina 75-80 grader i vissa recept men 120 grader och lång tid ger himla god fisk! Inte över 150.
En hel lax i långpanna. 100° 1 timme. Perfekt!
jag kör sällan fisk i över 100 grader...långsam tillagning ger saftigare slutprodukt :) och sen får termometern tala om när det är klart.
Man kan smaksätta den med senapsgrilljering (som julskinkan) eller med grön/röd pesto.
Vid vilken temperatur är laxen genomstekt respektive lite halvrå i mitten då, när man använder termometer?
jag provade att göra laxen till 41 grader (med ugnen på 100) och kan inte direkt påstå att jag uppskattade konsistensen.
Jag brukar ta ut fisken strax innan 55° då tycker JAG att den är lagom.
Calle; hur länge hade du fisken inne? Filé eller hel?
Gjorde som i receptet, men ångrar djupt! Ingen yoghurt tack!
Citat från: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*
Svensk Fisk har stenkoll. Jag kan varmt rekommendera deras tillagningstips på http://www.svenskfisk.se/fiskrecept-och-beredning/tillagningsguide.aspx
Bra tips. Jag har aldrig lagat lax i en bit , men ska pröva nästa gång
:)Lagade himmelsk lax i söndags och överraskade mannen med. Smakade underbart gott.