Någon som provat att köra BBQ på någon älgstek eller så? Jag har några stekar i frysen, tänkte man kunde lägga någon på grillen och köra långsamt.
Det är väldigt magert kött, så kanske inte passar så bra?
/Magnus
Jag har provat att grilla lite olika älgprodukter på vanligt sätt utan nån större framgång. Entrecot är väl det bästa annars blir det rätt torrt o fr.a smaklöst, älgkött har ju ingen smak i sig. Men nog vore det lönt att prova med BBQ! Man kan ju späcka steken.
Jag har grillat älgkött flera gånger, det är dock inte alls lika bra som gris/lamm/nöt, det har ju så lite fett i sig. Stek i sig är aldrig bra att grilla, enda jag skulle kunna rekommendera är att köra den i lergryta sen dra den i bitar, marinera i nåt göttigt, typ honung, salt, peppar och sen lägga snabbt på grillen för att bränna sockret och ge lite yta. Annars vete tusan.
Jag har tagit ut en rejäl bit på 2,7kg kilo, tänkte köra den långsamt i webern med mycket ånga i helgen. Får se om det blir för torrt eller inte.
Det blir premiär i helgen med egentillverkad "smokenator".
Använder ni termometer, vad kör ni er älg till för temperatur? Gäller verkligen passa sig för att värma magert kött för mycket så det tappar vätska, fett kött går att misshandla mer.
Citat från: agnetasch skrivet 2010-08-23 09:30
älgkött har ju ingen smak i sig.
Nämen nog har älgkött smak. Salta ordentligt och servera med gräddig sås eller gratäng för att balansera det magra. Annars kanske skulle det fungera baconlinda?
Citat från: Andreas skrivet 2010-09-24 10:01
Använder ni termometer, vad kör ni er älg till för temperatur? Gäller verkligen passa sig för att värma magert kött för mycket så det tappar vätska, fett kött går att misshandla mer.
Sitter och funderar när man ska ta ut köttet, det ligger på grillen, med mycket hickory spån och alved. Ska försöka hålla tempen lågt så att det hinner ta sin tid.
Några förslag när man ska plocka bort den från grillen? 55-60 grader ?
Plockade av den efter 6h, och då var innertempen 60 grader. Blev mör och fin, och inte torr. Hade vatten ovanför briketterna hela tiden som höll fuktigheten hög. Tempen bredvid köttet var runt 85-90 grader, ca 120-140 grader i toppen av Webern.
Roligt att det blev bra. Såg du om temperaturen steg efter du plockade den från grillen? Alltid knepigt det där vad den faktiska sluttemperaturen blir, beror ju både av omgivningstemperatur och storleken/formen på det man grillar.
Tempen steg bara några tiondelar efter att jag tog av den, fick vila rätt länge innan vi skar upp den. Riktigt kraftigt röksmak blev det. Blid på "smokenatorn" i andra tråden kommer.
/Magnus
Provgrillning :Älgbog körde den till 56gr. Kalv bog körde även den till 56 gr. Kan bara tillägga att alla som var inblandade i provskakningen var nöjda.