Skriv svar

Följande fel inträffade under postandet av inlägget:
Varning - medan du läste inläggen, hann 6 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2015-01-16 13:16
Det är just det sista steget, att man låter den svalna under flera timmar i ugnen, som är problemet. Det är då sporbildande bakterier kan växa till
Skrivet av gummimamma
 - 2015-01-15 18:58
Testade i förra helgen för första gången i mitt liv att göra kalakukko. Jag har tidigare smakat på det en gång för flera år sedan och tyckte om det då. Nu när jag skulle göra det själv, kunde jag inte få tag på varken siklöja eller abborre. Till slut köpte jag sill. Googlade efter olika recept, och kikade t o m på youtube på några filmer om kalakukkobakning. Innehållet varierade en hel del i recepten. I stället för siklöja eller abborre kunde man visst ta vilken fisk som helst. Lax verkade populärt. I stället för sidfläsk var det någon som hade både vilt-, nöt- och fläskkött. Fläsket kunde vara saltat eller osaltat. En del hade bara salt som krydda, andra hade svartpeppar eller kryddpeppar som smaksättare. Lök och olika rotfrukter förekom också. Men det vanligaste (och antagligen originalet) innehöll bara siklöja/abborre och sidfläsk, smaksatt med salt. Min kalakukko fylldes med med osaltat sidfläsk och sill. 250 grader 40 minuter. Sedan smörjde jag den med smör, svepte in i aluminiumfolie och fortsatte grädda den i 125 grader i 5 timmar. Efter det stängde jag av ugnen, men lät kalakukkon ligga kvar där i några timmar till. Mums, vad god den blev! Jag fick en idé om att testa att äta den tillsammans med lingon. Och så hade jag kvar lite gravlaxsås i kylskåpet. Den testade jag till tuppen. Det var inga dåliga idéer! Testa!!!
Skrivet av lmannheimer
 - 2014-10-07 20:19
Haha, vilken fantastisk tråd!

Jag har precis startat upp en blogg där jag bland annat vill lyfta upp just finländsk mat i allmänhet och karelsk mat i synnerhet (eftersom jag vill göra mamma stolt).
I mitt inledande inlägg om finländsk mat (http://matfrosseri.se/recept/finland-varldens-samsta-matland) konstaterade jag underhållande nog att just kalakukko hörde till sakerna jag INTE var särskilt sugen på att testa.

Men jag får väl helt enkelt ompröva det. Ser ju kul ut!
Skrivet av Hasse
 - 2014-10-04 12:40
Hej Hannu och välkommen till Matforum!

Om man skriver som gäst, alltså inte medlem, måste inläggen först godkännas manuellt av en moderator innan de syns i forumet.
Skrivet av Hannu
 - 2014-10-04 09:31
Vart tar allt vägen som jag skriver?
Har skrivit flera inlägg men de bara försvinner?
Skrivet av Hannu marin
 - 2014-10-04 07:46
Vad trevligt att läsa att en sådan delikatess som fisktupp har hittat hit till Sverige för den är ju nästintill omöjlig att få tag på i Finland nuförtiden.
Förr såldes den på alla torg och marknader, speciellt i Savolax där jag har mina rötter.
Även i Helsingfors torghandel har jag köpt ahvenkukko (abborrtupp), vilken är den absolut bästa.
Den görs på sådana små abborrar som de flesta fiskarna kastar bort eller har som bete, men dessa ger den bästa smaken.
Vid fyllningen måste man se till att det inte blir en luftbubbla kvar, det ska vara packat ända upp.
Packa hårt och varva med fläsk så blir tuppen både god och vacker sen när du skär skivor ur den.
Det är nog en sju åtta år sen jag gjorde en tupp själv men nu blir jag sugen på att göra en när jag läser om det.
Annars lagar jag mest chiligryta och lasagne till vardags, enkla rätter.
Mykyrokka, ska ni grunna på vad det kan vara, den ÄR god.
Hej
hannu
Skrivet av sarkku
 - 2008-02-29 16:32
hahahahaha

ja så kan de va  ;D
Skrivet av Kari
 - 2008-02-28 18:23
Dopping..  Det är en fågel.. Muikku med vingar..  ;)

Enligt http://www.fiskbasen.se/ är det siklöja. Men allt på nätet är inte sant.. Mina föräldrar är skeptiska till att siklöja skulle vara muikku. Jag vet inte vad jag tror. Längre.  8)
Skrivet av sarkku
 - 2008-02-28 17:08
Har försökt leta recept på både finska och svenska men hittar inget med kött och potatis. Men återkommer om jag hittar nåt...

Kollade på finska recept på vanlig kalakukko. Verkar som alla recept grundas på abborre.... dom recepten jag såg. Så tydligen kan man ha abborre i kalakukko oxå, istället för siklöja.

Sen har jag hittat en sida där man kan översätta ord på olika språk, så jag översatte muikku till svenska och fick Dopping till svar ??? Kan de stämma tror ni?
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-28 10:10
Sarkku: Tack för att du pratade med din mamma, det mesta talar alltså för att kalakukko med potatis helt enkelt inte är kalakukko.

De här "kalakukkoliknande" rätterna med kött och potatis, har de något eget namn och har du sett något recept på svenska på nån sån rätt? Det vore kul att prova göra en sån rätt, kött borde bli väldigt mört och fint efter några timmar i en limpa.
Skrivet av sarkku
 - 2008-02-26 17:29
Nä, det är väl inte så vanligt, men det stog så i wikipedia (om kött o ptatis) Men tror inte det görs så mycke.


Om det inte finns siklöja i "fiskdisken" eller fiskbilen eller så, så får man prata med en fiskare.
Min pappa känner en fiskare som han köper flera kilo siklöja av ibland... (Och min stackars mamma får rensa dom, hon som hatar fisk (hihi))
Skrivet av Kari
 - 2008-02-26 17:21
Inte för att jag vet men det verkar som det finns lika många kalakukko som finnar..  ;)

Kala betyder fisk och kukko tupp... Men det visste vi redan.

Kärt barn har många namn och min mamma känner varken till potatis eller "kött" i kalakukko från förr.

--

Men vars får man tag på siklöja (igen)?
Skrivet av sarkku
 - 2008-02-26 16:41
Andreas: Jag pratade med min mamma idag. Hon har aldrig hört talas om kalakukko med potatis i...

----


Googlade på kalakukko  nu. Läste att det finns kalakukkoliknande rätter med bla kött o potatis
Skrivet av Kari
 - 2008-02-25 11:28
Jodå Andreas, Kalakukko finns på att göra listan, tomt i frysen på abborrefilé och någon is är det heller inte på havet heller. Dum som jag var tog jag upp båten precis innan jul.. Siklöja (små små) ska det ju vara igentligen - undra var man ska köpa det?
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-25 11:14
Men kan du inte fråga dina fastrar då? Jag skulle jättegärna vilja veta om det faktiskt finns kukkosar med potatis i Finland eller om det bara var nån svensk receptmakare som stoppat in dem i receptet jag använde.

Annonser

Powered by EzPortal