Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Jois
 - 2012-06-29 10:50
Såvitt jag förstår har Bagarens surdeg råg - Kronjäst, ingenting med surdeg att göra. Vill ni ha information och inspiration, lyssna på Sommar i P1 den 14 juli.
Skrivet av webguide
 - 2012-06-12 16:31
Citat från: Andreas skrivet 2012-06-11 21:25
Var har du fått det ifrån, vad är surdeg om inte vildjäst?


När man gör levain så gör man vildjäst genom att t.ex. låta russin, honung och vatten starta igång en jäsprocess. Man använder sedan vildjästen för att skapa en grunddeg sedan gör man fler grunddegar i flera steg.

Läs här: http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2414
Skrivet av Andreas
 - 2012-06-11 21:56
Så vad tycker jag då om produkten "surdeg" från Kronjäst?

Till att börja med var det inte världens lättaste att öppna förpackningen. Allra överst sitter ett lock av hårdplast. Det är lätt att öppna. Men sen är där ytterligare ett lock som består av aluminium och mjukplast. När jag skall öppna det lossnar aluminiumet från plastfilmen. Sen när jag väl får upp plasten lossnar den inte från kanten utan går sönder. Och eftersom man enligt instruktionen på burken skall skaka burken innan man öppnar den är plasten kladdig och eländig.

Surdegsjoxet i burken är dessutom trögflytande så det behövs en slickepott för att få ut allt.

Och receptet är ganska omständigt.

Och bröden smakar inte alls sådär jättegott att det är värt varken pris eller besvär.
Skrivet av Andreas
 - 2012-06-11 21:25
Citat från: webguide skrivet 2012-03-28 08:13
Ska man vara petig så kan man inte göra Levain på vanlig surdeg. Levain görs på vildjäst som sedan används för att göra grunddeg i ett par steg.


Var har du fått det ifrån, vad är surdeg om inte vildjäst?
Skrivet av annamaria
 - 2012-03-28 17:31
Citat från: webguide skrivet 2012-03-28 08:13
Ska man vara petig så kan man inte göra Levain på vanlig surdeg. Levain görs på vildjäst som sedan används för att göra grunddeg i ett par steg.


Man lär sig varje dag, tack!  :-[
Skrivet av webguide
 - 2012-03-28 08:13
Citat från: annamaria skrivet 2012-03-24 14:07
Köpte vetevarianten i går. Letar lite recept nu. En Levain skulle sitta fint. Det där gummit lät sådär... :o


Ska man vara petig så kan man inte göra Levain på vanlig surdeg. Levain görs på vildjäst som sedan används för att göra grunddeg i ett par steg.
Skrivet av Andreas
 - 2012-03-27 20:14
Du fuskar inte med jäst då?  ;)

Citat från: annamaria skrivet 2012-03-24 14:07
Köpte vetevarianten i går. Letar lite recept nu. En Levain skulle sitta fint. Det där gummit lät sådär... :o


Duger inte receptet på burken?

Xantangummi tror jag inte har några hälsorisker och är väl hyfsat naturligt, hos shenet.se står om framställningen "Druvsocker (glukos) ur majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Resultaten renas med isopropylalkohol, torkas och mals l pulver. Kemiskt är det en polysackarid." Frågan är varför det behövs förtjockningsmedel i surdeg?
Skrivet av pralin
 - 2012-03-27 18:49
Jag har också upptäckt surdeg på affären. Tycker att den passar för någon som vill testa baka surdeg. Annars är det mycket lätt att göra själv surdeg. Det gör jag i alla fall. Min surdeg har hunnit bli 3 år. Jag har den i kylskåpet och använder när det behövs, dock varje gång efter utbakningen matar den med nytt rågmjöl. Det finns många recept på nätet, men du kan kolla mitt här.

http://matmedmera.eu/surdeg-recept/
Skrivet av annamaria
 - 2012-03-24 14:07
Köpte vetevarianten i går. Letar lite recept nu. En Levain skulle sitta fint. Det där gummit lät sådär... :o
Skrivet av Andreas
 - 2012-03-24 13:58
Nån som provat kronjästs "surdeg"?

Jag skall prova snart, har köpt hem en burk "Bagarens rågsurdeg". "Lyckat surdegsbröd på 4 timmar" står det på förpackningen och det låter ju bra, surdegsbröd är gott men kan vara både knepigt och tidsödande. Dock, denna produkt kräver att man tvärt emot alla surdegspriciper tillsätter jäst, och fuskar man med jäst är det inte svårt att lyckas med surdeg. Hmm.

Dessutom är tyvärr priset högt, 150 gram kostar 22,90:- vilket ger ett kilopris på 153:-. För det får man en burk med vatten, fermenterat rågmjöl, stabiliseringsmedel E415 xantangummi(?!) och salt(?!). Vad kilopriset på brödet blir återstår att se. Och man får trots allt ändå jobba en hel del för att få sitt bröd.

Annonser

Powered by EzPortal