Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2018-07-23 20:24
Nu har sillen legat och gonat sig i 1 månad, dags för provsmakning!
Kan gott ligga längre men är god redan.

Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-06-26 09:38
Misstänkte något sådant. Tack för svar.
Skrivet av Skogis
 - 2018-06-26 00:14
Det funkar med en kammarvakuummaskin.
Den suger inte ut luften bara i påsen utan i ett utrymme som påsen ligger i. På så sätt påverkas inte vätskan, vakuumet är lika stort både i och utanför påsen som svetsas i vakuum. Sen släpper man in luften i utrymmet och påsen får ett undertryck mot omgivande luft.

En betydligt dyrare maskin än konsumentmaskiner men också mycket bättre.

Ett tips är att frysa vätskan innan du vackar den.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-06-25 17:01
Hur gör ni för att vacuumförpacka något med vätska i? Min HB Nordica vill suga ur allt vatten och sedan misslyckas med förslutningen.
Skrivet av Skogis
 - 2018-06-23 13:01
Det har den gjort med glans. Betydligt fastare och inte så salt som köpesill.
Bara en påse kvar nu så jag har spanat efter sillfilé till bra pris ett tag nu.

19:95/kg på City Gross gjorde att det blev 3kg den här gången.
Nu blir det till att leta efter receptet, har ju inte sparat det :-[
Skrivet av Skogis
 - 2017-11-13 08:30
Det har blivit mer matje här.
Men det är inte säsong för sill och potatis just nu så jag får se om den klara sig till sommaren.
Skrivet av Skogis
 - 2017-06-18 18:53
Smaken blir ännu bättre av att lagras!
Har bara en påsen kvar och nu ångrar jag att jag inte köpte mer sill :)
Skrivet av Skogis
 - 2017-02-04 19:28
Då är mästerverket avsmakat och vackumpaketerad för sommaren.
Får se vad som händer med smaken när sillen lagras.


Smakade................matjesill :)

Inte så salt som matjesill brukar vara, klarare i smaken och med frisk kryddsmak.
Detta kommer nog att göras igen om jag springer på billig sill. Nästan tvunget för jag har en del sandel som behöver användas :)
Skrivet av Skogis
 - 2016-12-27 09:07
Får ju visa hur skapelsen ser ut nu :)



Enligt receptet skulle man använda ett höganäskrus, det fick bli en glasburk istället. Burken var för snäv för att kunna lägga filéerna ner så det fick bli stående lagring.
Ursprungsreceptet är på 6kg hel sill med totalt 2kg salt/socker/kryddor och 25gr salpeter. Är det inte i lite väl mycket salpeter? Rädslan för nitrit är stor, men är man medveten om att matjesill kanske är en stor källa av nitrat? Eller är nitrat ofarligt?
Skrivet av Hasse
 - 2016-12-26 16:20
Skogis, håll oss informerade om processen.  :)
Skrivet av agnetasch
 - 2016-12-26 08:19
Så spännande! Hoppas sillen blir god :)
Skrivet av Skogis
 - 2016-12-25 19:00
Blev med 2 kg sillfiléer på lillejulafton. Den lokala butiken hade missbedömt hur mycket som skulle säljas så nu reades den ut för 9:90/kg.

1 kg stektes efter att ha vänts i rågmjöl/ströbröd (rysligt gott med tunnskivad lök på knäckebröd) Det andra kilot ligger nu i en burk med kryddblandning som jag hittade på meny i P1 och ska förhoppningsvis bli den godaste matjesill jag ätit. Det ska ta en månad för att bli klart och hålla i upp till ett år. Då blir det kanske egen matjesill till midsommar :)


Annonser

Powered by EzPortal