Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Maxmax
 - 2009-03-25 22:54
Jag gjorde en jättegod fisksoppa med hummer och räkskal som grund.

Jag fräste skalen, i lite olja, krossade dom med träsleven.
Körde i lite mire poix (för stunden hade jag lite kålrot, lök, morot och purjo hemma)
Fräs det tillsammans med lite tomatpure och paprika pulver.
Kör på fiskbuljong så det täcker (jag körde vatten + tärning)
Låt koka en kanske 10-20 min, sila.
Just nu har du en underbart god fond, som du kan göra vad du vill med.
Jag tog och hällde ner grädde, lite purjo och morot och lät koka ett tag.
Hade över lite laxslamsor jag körde i, smakade upp den, och körde i musslor och räkor precis innan servering.
Ev. får du reda den, soppan är klar när morötterna och laxen är färdig.
Underbart gott!

(Man kan självklart ha i lite vitt vin, men hade inte det hemma för stunden) ;)
Skrivet av annamaria
 - 2009-03-22 19:29
Hej och tack! Ingen grädde i fonden, dock stekte jag skalen i culinesse. Den är inte ett år ännu så då kan det nog bli en fin fisksoppa i påsk.
Skrivet av dePaul
 - 2009-03-20 09:30
Citat från: annamaria skrivet 2009-03-19 20:42
Men nu till min fråga: Hur länge håller min frysta räkfond?
Beror på vilken temperatur din frys håller. Om det är endast fond utan grädde och övrigt så bör den hålla upp till ett år (minst).

~Paul~
Skrivet av annamaria
 - 2009-03-19 20:42
Jag var så ordentlig att jag kokte en räkfond av skalen efter att vi sist åt räkor (vilket nu är länge sen).

Men nu till min fråga: Hur länge håller min frysta räkfond?
Skrivet av Krista
 - 2009-03-15 14:25
Ah sökfunktion, det är bra grejer... :) Tack för info och recepttips, nu är det räkskalsoppedags!
Skrivet av dePaul
 - 2009-03-14 16:44
Citat från: Andreas skrivet 2009-03-14 08:56
[Om någon tycker att Kristas fråga verkar lustig mitt i tråden så beror det på att jag klippt ihop ovanstående två inlägg med befintlig tråd i ämnet.
OK, då fattar jg :). Tack förresten.

~Paul~
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-14 08:56
Det var ett hjälpsamt och kreativt svar dePaul! [Om någon tycker att Kristas fråga verkar lustig mitt i tråden så beror det på att jag klippt ihop ovanstående två inlägg med befintlig tråd i ämnet. Sök gärna i Matforum innan du startar ny tråd Krista. ;)]
Skrivet av dePaul
 - 2009-03-14 08:27
Det här är mitt recept på hummersoppa men du kan lika gärna byta ut hummer mot räka:

Hummersoppa
Jag kör med antingen alla eller vissa av dessa ingredienser, beroende på vad jag har hemma. Det blir m a o mycket improvisation: Hummerskal, sardellpasta, W-shiresås, vitt vin, madeira, cognac, portvin, grädde, rotsaker, saffran (!), smör, cayennepeppar eller liknande, tomatpuré, boquet garni på färsk timjan/dragon/fänkålsblad/lagerblad/persilja, sirap, hummerfond, hummerkött, salt, peppar, rött paprikapulver för färgen (tillsammans med saffranet), buljong, soppasta (!), dill.

Sauterar lök och mirepoix i smör samt kryddar lätt! Slänger i de andra grönsakerna och tomatpurén. När tomatpurén har fräst en stund så häller jag på buljongen. Sjuder sedan tillsammans med skalen i ca 20 minuter. Inte längre eftersom de kan bli beska!! Silar och pressar. Ställer tillbaka på spisen, värmer upp igen och tillsätter soppastan. När denna är mjuk så häller jag på grädden och lägger i hummerköttet i bitar (eller andra skaldjur!). Smakar av och toppar med färsk persilja eller dill. Serverar antingen krutonger eller crostini till.

Allt som allt ganska elementärt som synes. Det viktiga är balansen mellan ingredienserna.

~Paul~
Skrivet av Krista
 - 2009-03-13 23:49
Två matnördar, en fredagskväll och ett gäng räkor...eller f.d. räkor, nu bara räkskal. Självklart slänger inte matnördar räkskal utan man gör buljong/fond/soppa på dem. Google säger lite olika saker, så nu undrar jag om nån här tagit tillvara räkskal för att få god räksoppa? Recept? :)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-07 15:37
Nej det går inte lika bra med vinäger, det blir för surt. Maizena är ett firmanamn för majsmjöl = det mjöl du ska använda. Tar du potatismjöl får du räkkräm. Jag funderar på om du inte ska ta till dig roffekocks råd med räksoppa på påse i alla fall ;)
Skrivet av TriKri
 - 2007-11-07 14:35
Går det bra med vitvinsvinäger istället för vitt vin? Och maizenamjöl, är det deras majsmjöl eller potatismjölet? Vad blir det för skillnad (förutom att potatismjölet har dyrare kilopris)?
Skrivet av TriKri
 - 2007-11-02 20:10
Okay, låter som om det finns rätt många kockar på det här forumet! ;) Jag har inte gjort soppan än eftersom jag åker iväg under heljen, men jag tror den kommer bli supperbra!

Förresten, jag har inget vitt vit, kan man köpa vitvinsvinäger och ha i istället?
Skrivet av Urban
 - 2007-11-02 19:01
Trikri: Jag kan inte säga exakt hur många portioner du får ut.. Men jag skulle gissa på 4 st.
Vill man ha ut ytterligare portioner så kan man späda på med mjölk (men glöm inte att smaka av med salt).

Jag håller med Kocken angående sockret. En liten dutt socker lyfter maten ytterligare ett snäpp.
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-01 16:39
Räksoppa finns i påse behöver bara tillsätta vatten.
Klart enklast. Du kan sätta din pers.tuch på om du slå i en skvätt vitt vin av god sort. ;D
Skrivet av annamaria
 - 2007-11-01 16:35
Om man är lat....och den är mycket godare än man tror.... ;D

Räksoppa med fusk   4p

200 g räkor i lag eller handpillade såklart....
400 g räkost
3 msk fiskfond
6 dl vatten
½ dl vetemjöl
1 riven morot
3 dl vispgrädde el creme fraiche
dill
2 msk margarin
salt och vitpeppar

Smält margarinet, häll i mjölet och vispa. Späd med buljong under vispning. Tillsätt räkost, grädde och klippt dill. Sjud 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg sist i räkorna - värm någon minut. Obs soppan får inte koka för då blir räkorna sega.

Aioli till och örtbrödspinnar!!


Annonser

Powered by EzPortal