Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av helfgren
 - 2010-01-07 21:31
Fryst eller ej brukar ha mindre betydelse, det enda jag har märkt är att det kan bli en mildare sälta efter frysning. Vet ej vad det kan bero på, sedan upplever jag det som att det blir en jämnare sälta om den varit fryst.
Men gott blir det, framförallt om den får ligga i kylen att par dagar efter rökningen.

MVH// Henrik
Skrivet av Lasse
 - 2010-01-03 17:41
Blir det lika bra om med rimmad skinka som har varit fryst?
Någon som provat.
Köpte några för 14,90 / kilot idag ;D
Skrivet av helfgren
 - 2009-01-04 16:07
Kan inte säga  att jag känner nån större skillnad på dem , men det är väl att man inte ska tillaga den en gång till så att man kör upp den i 70 grader som man gör när den är rimmad.

MVH// Henrik
Skrivet av bryggens
 - 2009-01-04 15:04
Jag trodde inte att det var OK att röka något som redan var tillagat, som färdigkokt julskinka.
Den blev alltså helt ok?
Har sett extrapriser på 29,90 / kilo på färdigkokta, ursprung ej kollat.
Skrivet av helfgren
 - 2009-01-04 14:47
Nu är experimentet provat !
Jag har nu rökt både färdigkokt skinka och rimmad , jag kan inte säga att jag upplever någon större skillnad på dem . Den som var färdigkokt delade jag på och lade den ena halvan i en lag som jag kokade med chilli och sambal oelek . Den fick ligga i denna i 3 dygn , men det blev inte så mycket smak mer än på utsidan tyvärr. Sedan gick det fortare att röka den som var färdigkokt , rökte dem tills termometern stog på 60 grader för att dem inte skulle bli torr.
Jag kan starkt rekommendera att röka egen skinka , tänkte passa på och köpa några kilon nu då dem rear dem efter julhelgen.

MVH// Henrik
Skrivet av Tom
 - 2008-12-24 17:11
Provade att röka en julskinka igår kväll. Tog en avlång skinka på ca. 2 kg, rimmad men inte kokt.
Tog av nätet, skar bort svål och fett, satte tillbaka nätet och la in den i röken.
I röken hade jag dessutom placerat en rostfri bunke med ett par liter vatten för att förhoppningsvis få ett saftigare resultat.
Jag använde enbart enspån när jag rökte skinkan, jag hade efter ca. 6 timmar fått upp den i 70C°. Jag virade in den i aluminiumfolie och lät röksmaken mogna i kylen under natten.
Imorse så provsmakade jag den - helt underbart gott  :)

Tommy, köttkvarnen är beställd, salsus.se besöks varje dag så snart blir det rökt hemmagjord korv också  ;)

Skrivet av roffekock
 - 2008-12-12 16:52
Din rök låter riktigt trevlig väntar på bild Tommy.
Jag vet inte om ni följt med debatten om att djur får stå på slakteriet upp till ett par dagar in dom slaktas. Där har ni problemet som i en liten ask.
Och även Transporten. Många olika individer som är främmande inför varann.
Zumma KASS.

Ungf. samma problem som utanför krogkön en fredagkväll. :'(

/rolf
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-09 13:29
Precis så är det.

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-09 10:14
Köper man ekologiska julskinkor (från ett ekologiskt slakteri) slipper man stressmaken.
Den perfekta rökta skinkan är alltså en liten, rå ekologisk julskinka som man ugnssteker o omedelbart efter det röker. Eller?
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-08 19:31
Nu vet jag nog varför det kan smaka skit om en del skinka när man röker den.

Jag talade nyss med en kille som röker mycket kött och han har rökt mycket julskinka.
Han sa att om du hänger upp 10 skinkor i röken så kan du nästan vara säker på att en eller två blir dåliga.
Det beror på stresshormoner som bildas vid slakten. Du kan helt enkelt få ett djur som blev grymt ;D stressat vid slakten.
Alla djur bildar tydligen inte lika mycket av detta hormon därav skillnaden.

/Tommy
Skrivet av helfgren
 - 2008-12-07 20:40
Julskinkan inhandlad , det blev en färdigkokt bara för att prova .
Återkommer med hur den blev , och min skinka ska icke griljeras .

MVH// Henrik
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-04 10:46
Jag glömde svara på griljeringen.

Jag hinner inte griljera skinkan!!!!!

Gissa varför;-)

/Tommy
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-04 10:36
Min rök är en enkel historia.
Den är  i grunden ett två meter högt, rostfritt rör jag fick av en kompis.
Röret är 50 cm i diameter och öppet både uppe och nere.

Jag murade upp en grund med tegelstenar så röret kom upp ca 30 cm och gjorde en öppning framtill i fundamentet.
Jag ställde röret ovanpå och gjöt fast det på fundamentet.
Ett lock i rostfritt ligger ovanpå (också det gratis).

När jag röker har jag en bunke som egentligen hör till en griil/rök som inte funkar. Gourmani heter den.
Jag lägger lite torkat äppleklipp från beskärningen i bunken och blåser på med en gasollåga.
Riset tänder och brinner ner till hälften då jag täcker med (oftast) ganska grovt alspån.
Detta pyr lugnt och fint och jag skjuter in bunken under röret och ställer för ett gäng tegelstenar som täcker öppningen.
Jag upprepar detta ett antal gånger beroende på rökningsgrad.

Korv eller skinka hänger på galvad tråd ca 5 mm i dia högst upp på röret och locket ligger ovanpå.
Det pyser ut lagom under kanten på locket.

Ska se om jag kan ta en bra bild vid tillfälle

/Tommy
Skrivet av Andreas
 - 2008-12-04 10:00
Citat från: Tommy skrivet 2008-12-02 14:52
I min  rök är det elden eller rättare sagt avsaknaden av eld som kontrollerar tempen.


Vad är det för en rök du har?

Citat från: Tommy skrivet 2008-12-02 14:52
Jag har förmånen att bo där man kan köpa 50 liter rökspån för 150 spänn.
Det är annat än rökspånspåsarna i sportfiskebutikerna.


Det var bra pris! På tal om spån, är det nåt träslag som passar bättre extra bra till julskinka?

Senapsgriljerar du den rökta skinkan som en vanlig skinka?
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-04 07:33
Ett förtydligande om mina rökningar av skinka.

Jag köper mindre rimmade julskinkor och ugnsbakar eller kokar.
Dessa hängs varma i röken direkt efter avslutad bakning.

Kan det vara detta som skiljer? En färdigkokt kall skinka som röks kanske smakar hallon från helvetet;-)

/Tommy

Annonser

Powered by EzPortal