Flintastek

Startat av Andreas, 2007-07-31 14:06

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

För att slå i sista spiken i kistan kan jag citera min själsfrände Peter Telegin på Dagens PS som,tillsammans med sina kompisar, blev magsjuk inför en golftävling:"Så ät aldrig flintastek före en golftävling, inte annars heller. Det är inte mänsklig föda. Den Icagubbe som uppfann den borde få äta sin egen uppfinning varje dag under resten av sitt liv! Om han fortfarande lever" ;D

rallysally

Underbar tråd!!!
Jag tror att det inte var tanken när den öppnades kanske, men se vad lite upplysning
och åsikter kan göra. Jakten går vidare genom grillsverige; var hittar vi den okryddade
flintasteken? I gårdsbutiken? (inte troligt, där har den ett annat namn), svartslakteriet? (fläsklägg) För 10-15 år fanns vad jag kommer ihåg en okryddad stackare i våra vanligaste butiker, men den försvann...hmmm?
Nåväl, jag är glad att det inte bara är jag som reagerat, utan märker en stor uppslutning kring
den torra grisabiten. Vädra dina åsikter, du är inte ensam ;) Upp till kamp mot färdigkryddat
över huvud taget.
Tack för mig.
Ät gott
Lev gott

Urban

Andreas: Om jag visste var det gick att få tag på färsk flintastek så skulle jag köpa direkt och prova. Men nu tror jag inte att det är möjligt tyvärr.. Eller har du ett tips kanske?.

rallysally

Flintasteken ÄR väl färsk? Därav kryddningen?
Jag tror att vi sanna grillare/godsmakare är enade.
Sänd tillbaka flintan till dit den hör hemma; stenåldern.Tack för ordet.(sista?)
Lev gott
Lev gott

Urban

Hehe.. näääe det tror jag inte, än så är det inte slut på denna diskution  ;D.
Jag kan inte kalla en färdigkryddad flintastek för färsk även om den ligger inom datumet.
Med färsk menar jag en helt obehandlad "färsk" flintastek (inte vacumpackad heller).

Eftersom en skinkstek går att få saftig i ugn så borde man kunna få en färsk flintastek till o bli någorlunda saftig den också eller?   :D

Andreas

Nä rallysally så enkelt punkterar man inte en ofärdig diskussion.

Urban: Scan har något de kallar "Flintastek naturell" ;)
http://www.scan.se/sortiment_visa.asp?prodId=6695&cat=99&ref=1
Nja det var inte vad du ville ha.

Men nog borde det gå att beställa helt naturell flinta om man hittar något mindre köttstyckeri? Annars får du väl köpa dig en skinka som du skär i flintastekstjockleksskivor..?
Den som inte frågar får inga svar.

rallysally

Köp en färsk julskinka, skär upp 4-5 cm, grilla o njut ::) Torrt o gott!
Så gör man, om man inte hittar fläsklägg.
Lev gott

rallysally

Tips 2: Köp en flinta, skrapa ytan, kokas, serveras med rotmos och senap, gott.
Lev gott

Alexander

själv har jag köpt den där ugnen FAVORITEN FLAVOR WAVE OVEN från tvins tv shop reklam choosan , jag satte flintasteken på det nedre ugnsgallret och ställde in timern på 20-25 minuter och på 250 grader...flintasteken är färdigmarinerad men jag använde ändå BBQ marinad till att pensla på ändå.

Jag måste säga att jag har bakat kanelbullar, äppelpaj, värmt frysta stekar hård som sten direkt från frysen på några minuter och det har alltid blivit bra resultat varje gång köttet blir så mört å gott.

Så ni som är skeptisk mot tvshop reklam prova hushåll artiklarna där för dom fungerar. Gymmen dock är bara skräp

och by the way, Flintasteken blev kanonbra!

Varför ha en traditionell ugn och vänta i flera minuter innan den blir varm när man

kan ha en ugn på köksbordet och titta igenom när steken grillas :P

Det är ju bra å spara på el-strömmen :P

;D

roffekock

Vem var det som kom på namnet Flintastek och varför?
Den sk flitasteken är ju bara en enkel skiva skinkstek som är totalt fördärvad av all smetig grillkrydda som regel fryst efter kryddning och som sedan tinas i butik.(dock ej alltid) Men produkten är skapad bara för att ta ut ett högre pris. Man kan bättre rubba den själv innan man lägger den på grillen.

Man ska köpa en hel skinka skiva själva (köttsåg ett måste) frys och ta fram efter hand mycket billigare och godare. Slamsorna gör du färs el gryta av. Sen är väl inte detta den bästa köttdetaljen att grilla,för lite fett och blir gärna torrt.

Det är rätt intressant att kolla på vad som händer med priserna på grillkött dom stiger min 20% och vad får nan för detta merpris, kolla i köttdiskarna du kommer att bli förvånad,vanlig skivning kan kosta ca 20 kr/kg helt sjukt :o allt för att tjäna pengar. Men vi som är med i matforum behöver inte gå på detta trix utan jag tycker att en tråd om vad du får för dina pengar i grilldisken är på sin plats. ;)

/rolf
Matforum är bäst

ena

Okryddade flintastekar har gått att köpa på Willys i Kungsbacka tidigare, nu vet jag inte om det stämmer längre då det är aningens långt dit ;)

Såg det någonstans här i trakterna förra året men då var det inte grilldags för oss... så nog finns det...

Sen kan man ju fråga sig varför det är sådana extrapriser på det där färdigkryddat såhär i början på säsongen ??? är det måhända så att egna krydderiförsök ska stävjas i tid?? :P
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Annars så heter det ju om kryddor att de används för att maskera dålig smak, kanske är det fryst gammalt kött sen julskinkeslakten de vill bli av med?

Men jag förstår fortfarande inte vitsen med att grilla just flintastek dvs. skinka som är så magert, i normala fall väljer man ju kött med insprängt fett...

Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag undrar om flintastek är någons förstaval. det kan vara ett begär efter variation.
Svenska folket verkar föredra att grilla fläskkött o när man tröskat igenom karréskivor, kotletter o revbensspjäll ett antal gånger så tar man kanske till flintastek som nödåtgärd ;D
Om man dränker in den i ordentligt med grillolja kanske den inte blir så mager ::)

roffekock

Det är väl med flintastek som med filé att folk skiter fullsändigt i att köttet är hårt och torrt bara att det inte finns fett,för det är ju livsfarligt att förtära. Dessutom tror man att man ätit "fint" kött. För mej är flintastek sämsta tänkbara "grillkött" :o

Flintastek är skapad av smarta affärsmän.

Sen är det väl ändå så att kött är kött med väldigt små olikheter bortsett från lamm som jag sätter som nr 1 på grillskalan, det är ju tillbehören som är av vikt för att få fram den totala smaken. :-\

Vilket är för övrigt ditt favoritkött att grilla ???

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2009-05-05 22:17
Vilket är för övrigt ditt favoritkött att grilla ???
Fläskkarré, skivad med ben.

Dennis Lundin

Såhär gör jag.

Flintastek. Bara ordet får många att rygga tillbaka. Flintastek är äckligt, det är dåligt kött och sådant man köper när man verkligen inte får tag på annat. Men det behöver inte vara så. Felet många gör är att dom inte låter flintasteken få den tid den behöver på grillen. Man slänger på den rakt över kolen och brännerbåda sidor tills dom blir svarta. Men man har inte lyckats få mitten genomvarm. Så där sitter man med en svart kolbit och ingen vill äta den.

Så hur skall man gå till väga då?
Jag gör på följande sätt när jag grillar flintastek.
Starta grillen.
Tänd kolen eller vad du nu använder. Använder du kol så se till att täcka ena sidan av grillen med kolen bara. Nu skall vi grilla på ett sätt som kallas indirekt grillning. Det innebär att man har kolen på motsatt sida av det du grillar och låter grillen verka som en varmluftsugn. Detta kräver att du har en klotgrill!
Kolen tar 20-30 minuter på sig att få rätt temperatur. Den skall ha en lätt hinna av grå aska när den är klar. Börja INTE innan kolen är klar! Detta är det största felet folk gör! Du skall grilla, inte elda maten.

Vad skall du ha för flintastek?
Jag köper ofta flintastek när dom har extrapris i butiken. Jag köpte orginalmarinerad flinta för 29kr kg. Det är inte speciellt dyrt. Köp orginalmarinerat, eller omarinerat om du hittar det. För vi skall smaksätta flintasteken på vårt eget vis nu. Se också till att det finns fett på flintasteken. Det är inte bra om den är helt fettfri. Fettet ger smak och ger också köttet en mörhet. Se också till att kötet inte är kallt! Det skall ligga ute i rumstemperatur i en halvtimme eller så. Kött är uppbyggt av små porer. I dessa porer finns det vätska. Om dessa är nedkylda när du lägger köttbiten på grillen är chansen större att dom spricker, och detta ger ett torrt kött.

Nu börjar vi grilla.
När grillen är klar så lägger du på gallret och låter det brännas i några minuter. Gallret skall vara riktigt varmt när du börjar grilla. Nu är vi klara att börjar grilla. Skär några snitt i fettkanten på utsidan av flintasteken så ligger den kvar platt på gallret. Lägg sedan flintasteken över glöden och stäng locket. Låt den ligga ca 3-4 minuter på varje sida så den får lite färg. Och nu kommer vi till det som gör din flintastek riktigt god.

Flytta flintasteken till den sidan där det inte finns någon glöd. Här skall nu flintasteken efterstekas. Nu fyller du ett glas eller liten skål med Tennessee Whiskey Barbecue Sauce with Jack Daniel's. Sedan börjar du pensla ovansidan av flintasteken med denna grillsås. Det är nu viktigt att flintasteken inte ligger över glöden. För då kommer den bränna. Vänd på flintasteken och pensla även på andra sidan. Repetera detta ett par gånger. Man ser när grillsåsen har torkat in i köttet, då penslar man på nytt. Låt flintasteken bli behandlad på detta sätt i minst 25-30 minuter och jag lovar att du kommer ha en flintastek godare än du smakat tidigare.

Servera med en god sallad eller lite vanlig potatissallad som du späder ut med lite färska äpplen för att få upp lite mer syrlighet i salladen. Och ha lite röda tomater till för att få lite roligare färg.

Helt plötsligt har den tråkiga flintasteken blivit en riktig festmåltid.

Kurtson

Citat från: roffekock skrivet 2009-05-05 22:17
Vilket är för övrigt ditt favoritkött att grilla ???

Preecis som du så sätter jag lamm överst på grillskalan, helt underbart att grilla och äta, kan bara inte förstå att det skall vara så dyrt med tanke på att vi verkar vara få som äter det.

roffekock

Du får köpa helt lamm av någon du känner och på så vis kan priset hållas nere. Fördelen med lamm är ju att alla bitar kan grillas.

/rolf
Matforum är bäst

Patrik H

Det är ju fortfarande en sur flinta för 29:- kg vad du än gör med den, lite dressman över det hela. Vad får man för typ av kött för 29:- kg egentligen och hur har det hanterats i hela kedjan egentligen när man kan sälja det så billigt ungeför som med hotdogs 2 för 30:-. Det är ett kg korv för en spottstyver kan ju inte vara nån kvalite överhuvud taget. Köper det till hunden ibland men inte ens han är överförtjust.

Om man nu ska grilla och vill göra det lätt o billigt kan jag rekommendera att rulla sina egna köttfärsbiffar, ha i lite gott, senap, västerbotten, kryddor o sånt som man gillar sen är det bara att grilla försiktigt. Enkelt o gott o en smula genuint då man ändå har berett det lite själv.

Ha det!

Patrik H

roffekock

Tack för det Patrik, du é helt rätt på dé

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal