Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av GW
 - 2016-07-24 19:05
"Lite snabbt om olika raser:

Angus----Fin Marmorering och hög köttsmak
Blonde d´Aquitaine----Stor muskelmassa, och kraftigt underhudsfett
Charolais ---- Låg foderförbruckning med hög köttavkastning
Hereford ---- Tidig slaktmognad, hög köttsmak, fin marmorering, Vanligaste rasen
Highland Cattle ---- Bra fettvärde, fin marmorering
Limousin ---- Uppskattat av resturanger för sin arom, bra marmorering, Fin muskelfiberstruktur vilket ger mört och fint kött.
SRB ---- "Svensk röd- och vitbrokig boskap" är den svenska köttkon. Och den somrepresenteras på ICA, COOP etc. Fin marmorering och god köttsmak kännetecknas.
SLB ---- Svensk mjölkko "


Lite sent ute med rättning men:
SRB är inte den svenska köttkon utan en mjölkko. Den är näst vanligast efter SLB

//
Gustaf
Skrivet av Niklas
 - 2011-09-16 02:37
Testade Ica Selection hängmörad oxfilé och är otroligt nöjd! Fantastiskt mört och fint! Ser att denna tråd inte är från igår och att det tidigare kanske inte stod på förpackningen hur länge köttet hängt? Står iaf på förpackningen nu att köttet hängt i 7 dagar.

Rekomenderas verkligen!
Skrivet av annamaria
 - 2011-02-15 17:41
Citat från: webguide skrivet 2011-02-15 08:45
Det beror på vilken detalj det är, men runt 400 kronor/kg för en riktigt bra biff.


Då var det ju billigt? jag som tyckte det var ganska dyrt...
Skrivet av webguide
 - 2011-02-15 08:45
Det beror på vilken detalj det är, men runt 400 kronor/kg för en riktigt bra biff.
Skrivet av annamaria
 - 2011-02-12 09:01
Tror det var 279 kr kilot. Dyrt men gott. Vad brukar hängmörad kosta?
Skrivet av Gilius
 - 2011-02-11 23:44
Har du ett kilopris på den ?

/gilius
Skrivet av annamaria
 - 2011-02-11 19:39
Jag har i kväll ätit en oerhört mör ryggbiff. Det var Coops Hängmörade ryggbiff. Rekommenderar den verkligen. Stekte den som vanligt i panna, snabbt. Så underbart mjuk, smakrik och mör.
Skrivet av Andreas
 - 2011-02-10 11:39
Tänkte försöka sammanfatta vad det står i boken Kött av Håkan Fällman om ras, ålder och kön:

Ras

Ras framstår först som helt oviktigt. I kapitlet om nöt står "Det man först och främst behöver ta reda på när man står i butiken och ska välja nötkött är det slaktade djurets kön, fetthalt och ålder". Sen står knappt något om ras, bara att i Sverige har vi mest röd och vit boskap (SRB) och svensk låglandsboskap (SLB). "De ger oss mycket mjölk, är friska och sunda och lämpar sig väl för kött-produktion." Och att i Sydamerika har de mest Hereford, Angus och Sebu.

Läser man vidare i kapitlet om Kalv finns följande meningar "För vuxna nötdjur har rasen stor betydelse för kvaliteten på köttet, men vad gäller kalven spelar rasen väldigt liten roll. Eftersom djuren är unga är köttet mjukt och mört oavsett. Däremot har vissa raser fördelar vad gäller storlek, köttansättning och smak." Men inget någonstans om för- och nackdelar med olika raser. Som sagt, Fällmans bok har en del luckor...

Ålder och kön

"Allra bäst smakar en mjölkko som kalvat minst en gång och slaktats vid 4-5 års ålder."

Hondjur är generellt sett mjukare, mörare och smakrikare och innehåller lite mer inprängt fett i köttet än ungtjur. Är djuret över 50 månader finns risk för hårt kött. Är kon gammal kan det märkas genom att köttet är mjukt och sladdrigt, kött från en yngre ko har struktur och fettansättning som ger fastare konsistens och blir därför bättre vid tillagning. (Illustreras med bild där Fällman håller i två biffar mitt på och där den ena hänger som en blöt trasa och den andra är rak som en pinne.)

Stut (kastrerad tjur under 1,5 år) är mörare och godare än ungtjur (tjur under 1,5 år) och tjur. Handjur som kastreras tidigt får lägre halt av könshormoner och växer därför långsammare och får mer fett och marmorering samt lägre halt av bindväv (upplevs hård och seg).

Fällman tar även upp en del om färg "Färskt, obehandlat nötkött från hondjur och stut har högröd eller klar röd färg, medan tjur och ungnöt [<1,5 år] har en mer brunröd till beigeröd färg i köttet och fettet." Vidare nämns att köttet mörknar av mörningen och att kött från djur som är stressade vid slakt får nästan vinröd färg och upplevs som klistrigt på ytan och är omöjligt lyckas med vid tillagning. Många nyanser av rött att hålla reda på blir det.
Skrivet av magnus
 - 2010-07-26 13:39
Citat från: petere skrivet 2010-01-10 13:29
Tänk på att ni kan möra köttet själva i kylen hemma.

Ta ur köttbiten ur paketet och lägg det på en tallrik eller med ett papper runt, absolut inte i påse.

Sen kan den ligga där 5-10 dagar, beroende lite på vilken köttbit det är. Så mörar du köttet själv, på samma sätt som dyra mörade köttet i saluhall. Den blir lite torr på ytan, men det kan man skära på då man inte putsat köttet innan ändå.
Hur stor skillnad blir det ? Jag har också hört att det ska gå att möra i kylskåpet, men aldrig provat.

-P
Skrivet av webguide
 - 2010-04-17 10:28
Till ett exklusivt hängmörat kött brukar man välja en ko som har kalvat 3-4 gånger.
Skrivet av danielstahl
 - 2010-01-10 13:57
En väldigt bra bok om kött är The River Cottage Meat Book av Hugh Fearnley-Whittingstall. http://www.bokus.com/b/9781580088435.html.
Skrivet av petere
 - 2010-01-10 13:29
Tänk på att ni kan möra köttet själva i kylen hemma.

Ta ur köttbiten ur paketet och lägg det på en tallrik eller med ett papper runt, absolut inte i påse.

Sen kan den ligga där 5-10 dagar, beroende lite på vilken köttbit det är. Så mörar du köttet själv, på samma sätt som dyra mörade köttet i saluhall. Den blir lite torr på ytan, men det kan man skära på då man inte putsat köttet innan ändå.

Här är två bilder på en entrecote som jag ska äta idag.



-P
Skrivet av JC
 - 2009-05-04 22:46
Jag säger som Il Maestro i Bill Bufords Heat

"It's not the breed, it's the breeding!"

Bästa svenska köttet jag någonsin ätit kom från en liten gård i Helsingland där korna fick gå ute i skogen i stort sett hela året och tugga i sig det dem kom över: kvistar, granris osv. Där de klampar omkring i skog och mark så använder de sina muskler hela tiden i stället för att bara stå och idissla på fläcken. Muskler som använts är muskler med smak.
/JC
Skrivet av Gotish
 - 2009-02-05 13:10
CiteraMattias: Det här med att beskriva smaker är förstås jättesvårt men då det finns de som kan beskriva smaken hos olika potatisar borde det väl även vara möjligt att hitta ord för kött, frågan är kanske bara var man hittar igen nån som gjort ett system för den typen av beskrivningar.


Det finns säkert ett system. Personligen känner jag att mina smaklökar inte är tillräckligt finjusterade för att kunna bena ut smakerna ur de olika köttbitarna. Dessutom hänger ju smaken på hur du tillagar det. Ta potatis och dryck som exempel. Potatis kan du koka, sedan är det klart. Vin och Whiskey är också "klara" direkt när du häller upp dom i glas. En köttbit skall tillagas. i och med att den skall tillagas så måste man bestämma hur smakerna ska defineras. Skall köttet beskrivas när det är Rare, Medium eller Well-done? Vilken temperatur har köttet stekts i? Har man haft i någon olja eller matfett? Har det steks i en gjutgärnspanna eller vanlig stekpanna. I och med att köttet tillagas så är det många variablar som måste beaktas. Det är mycket möjligt att vissa personer kan bena ut den exakta köttsmaken i tillagningsprocessen och sedan förmedla den. Personligen kan jag bara beskriva det som att bra kött blir smakrikare, när man tillagare det. Konsistensen och marmoreringen är ju däremot än annan fråga den kan beskrivas väldigt ingående. Men frågan om Grönfoder kontra kraftfoder berör nästan enbart smaken och där vågar jag mig inte på en ärlig smakbeskrivning.

//Mattias 
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-05 12:48
Mattias: Det här med att beskriva smaker är förstås jättesvårt men då det finns de som kan beskriva smaken hos olika potatisar borde det väl även vara möjligt att hitta ord för kött, frågan är kanske bara var man hittar igen nån som gjort ett system för den typen av beskrivningar.

Jag bor i Umeå och här finns tyvärr ingen specialiserad kötthandlare, annars hade det förstås varit mycket intressant att besöka en riktigt kunnig sådan.

Apropå Scan så har väl även de något slags kvalitetsklassning av det kött de får in?

Annonser

Powered by EzPortal