Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Urban
 - 2007-05-08 20:26
Ok!. Tack för svar.
Skrivet av Jonas
 - 2007-05-07 20:10
Bågarna skyddar silnätet.  Det är ganska ömtålgt pga av att det är så finmaskigt.
Man kan faktiskt använda en te-sil om man har tid.
Skrivet av Urban
 - 2007-05-07 18:24
Ingen som vet vad bågarna är till för?. Om dom inte har någon funktion på nåt sät kan man väl lika gärna använda vilken sil som helst?. Eller är det nåt annat som är speciellt med en chinoise?
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-07 08:13
Tycker den ser smal ut, vad är det för mått på den ungefär?

Och hur får man den att hålla balansen? Är det tänkt att den ska sättas i  något högt och smalt, exempelvis ett litermått?
Skrivet av Jonas
 - 2007-05-06 19:16
Slå en båge har man hört talas om men jag tvivlar på en chinoise kan det eller ? ;)
Skrivet av Urban
 - 2007-05-06 18:41
Vad har bågarna under silen för funktion?
Skrivet av Jonas
 - 2007-05-06 17:26
Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-06 14:17
En té-sil på steroider..

En mycket bra beskrivning!!!

Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-06 14:17
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-06 13:36
Vad är en chinoise?


En té-sil på steroider..
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-06 13:36
Citat från: Jonas skrivet 2007-05-06 13:01
Jo just ja glömde skriva att man silar såsen helst genom en chinoise.


Vad är en chinoise?
Skrivet av Jonas
 - 2007-05-06 13:01
Jo just ja glömde skriva att man silar såsen helst genom en chinoise.


Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-06 02:19
Känner man någon skillnad om man bara kokar 1 timme?

Ja jag tycker det. Med en lång koktid drar man ut alla smakerna ur grönsakerna och såsen
får tid att "mogna".
Men jag vet inte om 6tim är lagom el för mycket. Nån kanske kan prova ?
När vi har en middagsbjudning så förbereder jag alltid maten kvällen före och då börjar jag med att sätta såsen. När jag är klar så låter jag såsen bara stå framme och mogna till nästa dag. Sen silar och reder jag av den samma dag som gästerna kommer.

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-06 10:13
Precis vad jag undrar också,fr.a. som locket inte är på utan aromen flyger iväg med ångan."Ju mer det luktar i ett kök ju mindre smakar det i grytan"tycker jag mig ha läst nånstans men det stämmer kanske inte?


Jag har aldrig märkt att det ska ha inträffat. Kan man koka bort en smak ?
Däremot så koncentreras smaken om man kokar ihop tex en sås el nåt annat.
Förresten en smak som man kan koka bort det är ju ättiks smaken ur dillkött !!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-05-06 10:13
Precis vad jag undrar också,fr.a. som locket inte är på utan aromen flyger iväg med ångan."Ju mer det luktar i ett kök ju mindre smakar det i grytan"tycker jag mig ha läst nånstans men det stämmer kanske inte?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-06 02:19
Tack för receptet, men kokar du rödvinssåsen i 6 timmar? Känner man någon skillnad om man bara kokar 1 timme?
Skrivet av Urban
 - 2007-05-05 16:25
Muchos Gracias Jonas!
Ett mycket välbeskrivet recept!, ska prova till Entrecotén som ligger i frysen för tillfället.
Skrivet av Jonas
 - 2007-05-05 14:52
Tror det var Urban som ville ha ett recept på rvs.
Recept är jag ju inte så bra på så jag hoppas att jag har lyckats få med det jag brukar göra.
Förhoppningsvis blir det ca 4 port (4 dl) färdig sås.

1 dl tärnad rotsellerie
3/4 dl tärnad morot
1 st stor gul lök
ca 6 st hela svartpeppar korn
2 st lagerblad
ca 1 tsk torkad timjan
ca 1 tsk tomatpuré
½ flaska rött
Flytande kalvfond

Bryn rotfrukterna hårt. Tillsätt krydorna och svetta dom. Nu har man även möjlighet att smaksätta såsen med tex rostad vitlök, rosmarin eller vad man vill. Men då är det ju förstås inte en rödvinssås längre.
Släng i purén och rör om häll sedan i vinet och reducera ner till hälften.
Fyll upp med vatten och lite kalvfond låt koka minst 4-6 tim. fyll regelbundet upp med vatten eftersom det kokar bort.
Koka ihop såsen till ca 4 dl och smaka av, det är nu det blir småtrixigt. För surt tillsätt lite sirap.
För lite syra mer vin. För lite "body" mer fond. Man kan även prova att hälla i lite balsamico vinäger och bryta av med sirap om man har ett vekt vin.
Red av med maizena och färga den ev med collorit soya.

Sen finns det ju givetvis 100 olika sätt att gör en sås på men det här är ett ganska "basic" recept så jag hoppas att den som vågar prova även överlever ;D



Annonser

Powered by EzPortal