Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Urban
 - 2007-06-04 18:02
Det gör det säkert,, Finns det ingen historia bakom Jambalaya?..
Skrivet av Jonas
 - 2007-06-03 23:25
Jaa men jag tror fortfarande att det från början var ett bra sätt att bli av med rester.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-03 21:01
Då har vi hittat en slags röd tråd i Jambalayan då..
Skrivet av Jonas
 - 2007-06-03 19:19
Andreas: Tror det var -96 el -97 så jobbade jag på en kursgård i Sollentuna och där fick vi den stora äran att i några dagar jobba med en kock som hade jobbat med cajun mat i USA. Enligt hon så är basen i nästan all cajunmat gul lök, bleksellerie och grön paprika. Vilket även framgår av ditt recept. Sen så sätter man roux, det är oxå typisk cajun.
Vad är då en roux? Jo man gör en botten redning men man värmer den så länge att den får färg, allt från ljus brun till svart.
Tycker själv att den ljusbruna är godast den smakar lite nötaktigt. Om man gör en roux själv så börjar man med det sen sätter man i grönsaker och brynt kyckling mm.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-02 18:40
Bra fråga Andreas.. Det var det som jag ville komma fram till  :D
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-02 09:11
Urban: Nej jag har faktiskt inte provat det!

Jonas: Men finns det inget som är rätt typiskt i de flesta jambalayarecept tror du? Några ingredienser som nästan alltid är med eller något steg i tillredningen som man nästan alltid gör?
Skrivet av Urban
 - 2007-06-01 20:03
Har du nåt recept också?.
Det vore kul att gämföra  :)
Skrivet av Jonas
 - 2007-06-01 20:02
Åhhh Jambalaya är ju så himmla gott!!
Men är inte Jambalaya, Pytt och Nasi Goreng bara ett sätt att bli av med rester eller?
För det finns ju hur många olika recept som helst på jambalaya.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-01 19:55
Tack Andreas!  :D

Har du provat receptet själv?
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-01 17:59
Vad är riktig/äkta Jabalaya för dig?

Jag har en bok som heter "Cajun och Kreolköken" med ett recept som lyder:

250 g skivad bacon
3 stora gula lökar i tunna ringar
500 kokt eller rått kalkonbröst i tärningar på 2,5 cm eller rått kycklingkött, rökt eller färsk skinka eller bog
2 msk smör
3 klyftor vitlök, finhacklade
350 g ris
1 stor grön paprika eller 1/2 grön och 1/2 röd
2 stjälkar bladselleri i mindre bitar
1 burk (ca 400 g) tomater
4 msk rouxmjöl
8 dl hönsbuljong
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar eller byt ut timjan, spiskummin och pepparsorterna mot 1-1/2 msk cajunkrydda
6-8 droppar tabascosås
250 g räckor eller kräftor, ostron, kammusslor

Stek bacon och lök i en en stor gryta tillls lökarna mjuknat. Om rått kalkon- eller kycklingkött används tillsätts det nu och steks 3-4 minuter tills köttet skiftar färg. Lägg i smör, vitlök och ris och stek under omröring ca 5 minuter. Tillsätt paprika, bladselleri och tomater och rör om. Tillsätt rouxmjöl, rör om och låt fräsa i 1-2 minuter. Häll i hönsbuljongen. Tillsätt lagerlad, timjan, kryddpeppar, spiskummin, cayennepeppar, svartpeppar och tabascosås efter smak.

Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills all vätska absorberats. Se upp så att det inte bränner vid. Om du valt kokt kött och kokta skaldjur tillsätts de nu. Hetta upp allt och servera genast med bröd till.

Skrivet av Urban
 - 2007-05-30 20:05
Kunde inte låta bli att starta denna tråd  :). När vi ändå är igång med olika risrätter så tycker jag att Jambalaya från New Orleans också förtjänar en diskutionstråd.
Någon här som provat äkta Jambalaya?

Annonser

Powered by EzPortal