Micropopcorn kan vara farligt!

Startat av Urban, 2008-01-16 19:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

En man som åt 2 påsar micropopcorn om dagen i 10 år drabbades av en lungsjukdom pga. ämnet diacetyl som ger den karaktäristiska smörsmaken åt popcornen. Nu ska han stämma butiken där han handlade.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1638561.ab

Tobias

Ja, vad ska man säga ... allt är farligt i för stora mängder.

kurt

"Artificiellt framställd diacetyl har använts i tiotals år som smakämne men innehållsdeklareras sällan om ens alls. Den används på egen hand eller i kombination med andra kemikalier för att skapa en konstgjord smörsmak och innehållsdeklareras vanligen som "aromämne" eller "smöraromämne" om den alls anges."

http://www.iuf.org/cgi-bin/dbman/db.cgi?db=default&uid=default&ID=4698&view_records=1&ww=1&sv=1

Andreas

Diacetyl ja, vi skrev tidigare om diacetyl i bearnaisesås (ja "smörarom") samt att det ropas på förbud i Carlifornien i denna tråd: http://matforum.nu/index.php?topic=459.msg4328#msg4328

Jag antar att diacetyl kvalar in på "sånt att undvika"-listan tillsammas med glutamat och torsk.
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

diacetyl är OK när det bildas naturligt av mjölksyrabakterier i mjölkprodukter. Men syntetisk diacetyl är jämförbart med vanilin, eller glutamat.

Kari

Då var ju Aromat problemet löst nu när mikropopcorn är farliga. Två flugor i en smäll!  :o

annamaria

Hur i hela fridens namn kan man äta två påsar om dagen??????? ???

Andreas

För att det är jättegott? :)

Men jättefarligt är det, för tydligen kan micropopcorn inte bara ge lungsjukdomar utan nu även fetma och högt blodtryck.

Testfakta har låtit Eurofins testa mikropopcorn och kommit på att dessa popcorn är både feta och för salta. Värst är Willys variant med 2 gram salt och 23% fett per 100 gram popcorn. Minst salta är de från Estrella och minst feta de från Ica. http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=64819
Den som inte frågar får inga svar.

Rookie-T

Låter som popcornlunga. Detta kan även drabba kockar som inandas mycket stekos osv. Tror det var någon stor artikel om det i någon Restaurang-facktidning för något år sedan där dom ville få upp ögonen för undvikandet av produkter med ett visst ämne.. Förmodligen diacetyl

53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal