Smarrig kycklinggryta efterfrågas

Startat av Sofia, 2009-02-23 20:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Jag känner mig så sugen på kyckling till helgen, det passar bra som fredagsmat tycker jag. Snabbt och lätt när man kommer hem på eftermiddagen.

Det skulle vara gott med en riktig mustig gryta, med lite ris till. Men jag har ingen egen favoritgryta med just kyckling (filé, för min sambo uppskattar inte ben...). Någon som vill dela med sig av ett favoritrecept?

agnetasch

Den här är rätt mustig:

Porterkkyckling 4 port
4 strimlade kycklingfileer
½ dl soja
1 dl svartvinbärssaft
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
5 enbär
1 flaska porter
Redning:
2 dl crème fraiche

Bryn kycklingstrimlorna o lägg i gryta. Lägg i resten och koka allt under lock en dryg halvtimme. Red med creme fraiche o ev lite mjöl. Serveras med ris eller cous-cous.


Sofia

Wow! Det lät verkligen gott! Det blir det nog... Tack så mycket.   :)

Krista

Låter supergott, jag ska definitivt testa det här receptet!

Lite funderingar bara: 1 flaska porter, är det 33 cl? Jag har inte så bra koll på porter; är det en ölsort som finns att köpa i vanliga mataffärer eller är det Systemet som gäller? Svartvinbärssaft, kan man kanske ersätta det med svartvinbärsgelé/marmelad (samma mängd)?

agnetasch

Carnegie Porter 33 cl finns i matbutiken, jag tror den har en styrka på 3,5%.
Jag tar ofta svartvinbärsgelé i mat o även i den här grytan, men eftersom den är sötare än saften börjar jag med mindre mängd o smakar mig fram.

Mickan

Jag gör gärna en variant på creolsk gryta med kycklingfilé. Syltlök, gul lök, vitlök, cornichoner, svarta oliver, stark ölkorv och timjan ger massor med smak. Jag har grädde i såsen och vitt vin i botten.
Video meliora proboque deteriora sequor

Krista

Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-25 10:14
Carnegie Porter 33 cl finns i matbutiken, jag tror den har en styrka på 3,5%.
Jag tar ofta svartvinbärsgelé i mat o även i den här grytan, men eftersom den är sötare än saften börjar jag med mindre mängd o smakar mig fram.


Toppen, tack! :)

Filippa

Eller SVD hade ett recept i helgen, ingen bantningsmat direkt men ;-)

en kyckling, styckad (eller motsvarande)
2-4 pressade vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
salt, peppar och basilika

Allt i ugnsfast form, in i ugnen på 150 grader i 45 min för hel kyckling med ben (ca 30 för kyckling utan ben tror jag). Det var smarremums !

Sofia

Filippa och Mickan: båda era förslag lät också jättegoda! Det skadar ju aldrig att ha ett par kycklingrecept på lut...  :)

ensidamedmat

Hej!
Jag älskar kyckling..kan äta det varje dag!
Inte min sambo dock,så man är ju tvungen att variera sig lite...ha,ha!
Hursomhelst så har jag en (ny) matblogg och där ligger några av mina "favvisrecept"
med kyckling.Citronkycklingen är en riktig höjdare!
Kika gärna in!

Mvh Åsa.
www.ensidamedmat.se
Åsa/ensidamedmat

ivanl

En klassiker med 80-talsvibbar är kyckling med curry, banan, jordnötter och rostad cocos.
Ingen smalmat direkt men enkel att svänga ihop på fredagkväll.

Klyfta och fräs 1 - 2 gula lökar tills de är blanka
Skär kycklingfilén i kuber och bryn dem hastighet
Tillsätt 1 - 2 finhackade vitlöksklyftor och ordentligt med stark curry, samt salt och peppar
Fräs ihop någon minut
Späd med kycklingfond + vitt vin
Red såsen med maizena ELLER crème fraîche (lite olika smak)
Smaka av med 1 tsk tomatpuré och en gnutta socker

Servera med jasminris,  skivad banan, jordnötter och rostade cocosflingor
(Rostad cocos = häll flingor i en het stekpanna utan fett, rosta i 5 minuter under omrörning)

Mickan

Lagade ur "valnötsträdet"

Örtkyckling allt-i-ett


4-5 frysta stora klubbor
2 msk olivolja t formen
1 zucchini i bitar
2 klyftade rödlökar
2 röda paprikor i bitar
2 morötter i slantar
4 potatisar, skalade och i klyftor
15 svarta oliver
7-8 skalade vitlöksklyftor
Salt och peppar
Timjan
Rosmarin
2-3 dl torrt, vitt vin

Skjuts in i ugnen i 200 grader 50-60 minuter.

Skötte sig själv medan vi städade lägenheten. Sedan var det bara att sätta sig och njuta av mat och ett glas vin.



Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Här är ett smarrigt recept på kycklingrullader - inte gryta men annat alternativ i alla fall  ;):

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2009/03/inte-gatt-och-dott-eller-sa.html

Sofia

Wow, här fanns det gott om idéer! Jag provade agnetaschs porterkyckling i fredags, och den var verkligen jättegod! Åt den med ris och en god sallad på isbergssallad, gul lök och ättika. Mums!

De andra får jag spara och prova en annan gång. :)

Krista

Jag lagade också Porterkyckling i helgen :) Jag kommer såå laga den igen, supergod!

Med en liten modifikation dock: jag tog mindre än 0,5 dl soja men det var nog lite för myckte det med. Det finns ju olika sojasorter; finns det nån som är starkare och svagare? Jag hade Mushroom Soy.

Sen hade jag inte enbär, det blev gott ändå (saknade inte viltsmaken). Portern provsmakade jag innan och den var god, så det blev nog 23 cl porter i grytan istället för 33.. :)

Den här tråden är ju en kycklingguldgruva; speciellt banan- och jordnötskycklingen och örtkycklingen låter jättegoda :D

dePaul

2009-03-10 11:05 #15 Last Edit: 2009-03-10 11:09 by dePaul
Currykyckling (4 portioner)

Ingredienser:
• 2 kycklingbröstbitar av normal storlek skurna i små kuber
• 2 finhackade vitlöksklyftor
• 1 msk finhackad färsk ingefära
• 3 msk Madrascurry
• 1 lättvispad äggvita
• 2 msk sojasås
• 1 msk Maizena
• salt
• vitpeppar
• 2 tsk socker
• olja till stekning (egentligen är ister bäst)
• 1 dl vatten
• 2 msk torrt vitt vin
• 1 medelstor lök (skuren i bitar)
• 3 msk små gröna ärtor
• ev. ananasbitar

Arbetsgång:
Marinera kycklingen i en blandning av 1 msk curry, äggvita, peppar och salt i ca 30-60 minuter i en tättslutande plastpåse eller burk.

Blanda ihop vatten, vin, socker, soja, Maizena och resten av curryn.

Så till själva tillagningen. Hetta upp en teflonpanna eller wok på mellanvärme. Tillätt oljan och löken. Stek den så att den blir gyllenbrun. Ta därefter ut löken och släng den. Öka värmen i pannan. Lägg nu i vitlök, ingefära och kyckling och fräs under ständig omröring i ca 2 minuter. Ta ut alltsammans och ställ åt sidan.

Häll nu i lagen och ärtorna samt rör under tiden som såsen tjocknar. Lägg tillbaks kycklingblandningen, rör om och servera.

Den här rätten kan med fördel serveras med ris, nudlar eller t o m potatis! Man kan eventuellt blanda i ananas om man gillar den lite söta brytningen.
----------------------------------------------------------------------
Thaisoppa med kyckling (4 portioner)

Ingredienser:
• 2 kycklingbröstfiléer i kuber (1,5 x 1,5 cm stora)
• 1 burk kokosmjölk
• 1.5 tsk grön currypasta
• 350 g hackad Pak-Choikål
• 1 pkt nudlar
• 1 kycklingbuljongtärning
• 0.5 l vatten
• 1 lime
• 1 tumstor bit färsk ingefära

Arbetsgång:
Marinera kycklingfiléerna i ca en halvtimme i en blandning av MSG(natriumglutamat) och lite salt. Stek dem i olja tills de är genomvita.

Koka upp vattnet och smula i buljongen. Riv ner ingefäran. Blanda i currypastan, samt kläm ut saft ur en limefrukt och låt sjuda ett tag. Tillsätt kokosmjölken och låt sjuda upp.

Lägg i valfri mängd nudlar och låt dem bli mjuka. Avslutningsvis vänder du i Pak-Choikålen och serverar genast.
-------------------------------------------------------------------------
Thailändsk currykyckling (4 portioner)

Ingredienser:
- 400 g kycklingfilé
- 1 gul lök
- 200 g champinjoner
- ½ msk röd currypasta
- smör att steka i
- 2 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- ½-1 dl matlagningsgrädde
- 2 dl mjölk
- salt
- malen svartpeppar

Arbetsgång:
1. Strimla kycklingköttet, hacka lök, och skiva champinjonerna. Fräs detta i smör tillsammans med currypastan.

2. Smula över buljongtärningen och häll på vattnet och låt koka upp.

3. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka några minuter.

4. Smaka av med salt, svartpeppar, och currypasta.

5. Strö över lite idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka 1 minut.

Servera med kokt ris.
--------------------------------------------------------------------------
Glaserad kyckling med grönsaker (4 portioner)

Ingredienser:
• 2 medelstora bröstfiléer av kyckling
• 1 grön paprika
• 1 röd paprika
• 1 bit färsk ingefärsrot (ungefär som en tumme)
• 2 vitlöksklyftor
• 1 tsk färskmalen vitpeppar
• 1 liten purjolök (egentligen 2 vårlökar, men purjon går lika bra)
• ½ dl ljus, japansk soja (Kikkoman)
• 1 uppvispad äggvita
• 1 msk Maizena
• 2 msk Hoisinsås (finns att köpa på t ex ICA)
• 1 dl halvtorr/torr sherry, t ex Amontilado
• 3 dl vatten
• Jordnötsolja efter behov (går också bra med raps/majsolja). Inte olivolja!!!)
• 1 liten burk skivade bambuskott (helst färska men de finns oftast inte att köpa)
• 1 liten burk skivade champinjoner
• 1 liten burk vattenkastanjer
• 1 näve torkad blötlagd kinesisk svamp, (Judasöron heter de). Kan utelämnas)

Arbetsgång:
Skär kycklingfiléerna i små kuber på ca 1.5 cm. Blanda ihop kuberna med äggvitan, 1 msk soja, 1 msk sherry, 3 tsk Maizena och 1 tsk vitpeppar. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter.

Under tiden finhackas ingefäran, vitlöken och den vita nedre delen på purjon. Det här är den s.k. stekgrunden som i stort sett alltid förekommer i samband med kinamat.

Fortsätt med att dela paprikorna, bambuskotten, kastanjerna och champinjonerna i lika stora delar på ca 1.5 x 1,5 cm. Poängen är att alla delar inklusive kycklingen skall vara exakt lika stora!

Vidare delar man även den gröna delen av purjon i samma storlek, 1,5 cm.

Hetta upp en stor stekpanna tills den ryker. Skvätt i ca 1 dl olja och vänta tills även den är varm. Lägg därefter i stekgrunden och kycklingkuberna. Stek under konstant rörelse i ca 1,5 minut. Ta upp allt och lägg det i en glasskål modell större.

Skvätt i lite olja igen och lägg i alla grönsakerna förutom den gröna delen av purjon. Fräs under omrörning i ca 2 minuter och ta upp det igen, samt lägg över kycklingen i skålen.

Skvätt återigen i lite olja och häll i Hoisinsåsen. Låt fräsa i ca 15 sekunder och därefter häller du tillbaka kycklingen och grönsakerna som finns i skålen in i stekpannan igen. Rör om ordentligt och häll på ca en halv deciliter soja och 4 dl vatten blandat med 1,5 msk Maizena (stärkelse, inte mjöl!).

Sjud upp igen tills såsen tjocknar och lägg i den gröna delen av purjon. Rör om igen och stjälp ut alltsammans på ett avlångt serveringsfat. Därmed är maten färdig.

Servera med ris, gärna Basmati eller Jasmin eller kinesiska nudlar.

Den här rätten ser väldigt komplicerad ut men det är den inte. Det jobbiga består i att skära allt i lika stora bitar. Själva tiden vid spisen är däremot inte längre än kanske 7 minuter.
-------------------------------------------------------------------------
Kyckling (På lökbädd, 4 p)

Ingredienser:
• 1 kyckling i bitar (inte alltför små!)
• 4-5 stora gula lökar (i tunna ringar)
• 1,5 dl mörk öl
• rött paprikapulver
• salt
• peppar
• matolja
• vatten

Arbetsgång:
Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram en ugnfast form med lock och smörj insidan med matolja. Täck nu botten av formen med lök (salta löken lätt). Salta, peppra och beströ kycklingbitarna med det röda paprikapulvret samt placera den på löken.

Häll i ölen och grädda med lock över i ca 35 minuter. Ta därefter av locket och grädda i 10 minuter till. Skvätt i lite mer vatten om grytan börjar bli torr.

Servera tillsammans med Gnocchi.
----------------------------------------------------------------------------
Kyckling (Pikant, 4 p)

Ingredienser:
• 1 kyckling i mindre bitar
• 1-2 pressade vitlöksklyftor
• smör
• 1 dl finhackad lök
• ½ dl vatten
• 1 msk Worcestersås
• 1 msk socker
• 1 msk ättika
• ½ tsk mald cayennepeppar (eller annan stark chilisort)
• sv peppar
• salt

Arbetsgång:
Sjud alla ingredienser utom kyckling, vitlök och smör i en kastrull i 10 minuter. Låt därefter svalna.

Smörj kycklingen med vitlöken och täck med den färdiga smeten/såsen. Stek kycklingen i smör i en stekgryta tills den är mör. Skvätt i lite vatten om grytan skulle börja bli torr. Obs, den här rätten blir godast om man lagar den i en lergryta.

Servera tillsammans med ris eller cous-cous.
--------------------------------------------------------------------------
Kyckling som vilt (4 p)

Ingredienser:
• 1 mindre kyckling
• 150 g rökt bacon
• 1,5 dl rödvin
• 3 lagerblad
• 8 enbärskulor
• 4 kryddpepparkorn
• 1 msk stött timjan (torkad)
• vatten
• salt
• peppar

Arbetsgång:
Sätt ugnen på 175 grader.

Strimla baconet och placera det i kaviteten. Salta, peppra samt beströ kycklingen med timjan.

Placera kycklingen i en ugnsform med lock över, lägg i resten av kryddorna runtom kycklingen och häll på vinet.

Kör nu i ca 50 minuter. Kontrollera med jämna mellanrum att det finns vätska kvar i formen. Skvätt i vatten om det börjar bli torrt.

Efter 50 minuter så tar man bort locket och kör i ca 10-15 minuter till så att fågeln får en fin yta.

Ta ut, låt vila och tranchera den sedan. Sila såsen och servera antingen separat eller genom att hälla den över kycklingen.

Servera tillsammans med kokt potatis och rödkål.
--------------------------------------------------------------------------
Kyckling Kung-pao (4 p)

Ingredienser:
• 400 g kycklingfilé skurna i tärningar på ca 1,5 cm
• 50 g jordnötter eller cashewnötter
• 3 msk matolja (neutral)
• 2 äggvitor (lättvispade)
• 1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry (Amontilado)
• 1 msk ljus soja
• 3 tsk Maizena
• 2 chilipaprikor i små ringar
• 2 nypor socker
• salt
• eventuellt MSG (natriumglutamat)
• eventuellt 1 msk sås på gula kinesiska bönor (den japanska Misopastan är ett alternativ)

Arbetsgång:
Blanda kycklingen med salt, Maizena och äggvitor. Låt vila i kyl i ca 30 m.

Blanda under tiden ihop "sås" i form av soja, sherry, socker och ev MSG samt sås på gula bönor.

Hetta upp olja i en stekpanna eller wok på näst högsta värme. Lägg i kycklingen och stek den under omröring i ca 1,5 m.

Addera chili, nötter och häll på "såsen". Rör om och låt tjockna. Obs, det blir inte speciellt mycket sås i den här rätten. Den skall vara ganska torr.

Servera med ris eller risnudlar.
--------------------------------------------------------------------------
Stekta kycklingtärningar (2 p)

Ingredienser:
• 225 g kycklingbröst
• 1½ tsk salt
• 1 äggvita, lättvispad
• 1½ msk Maizena
• 2 salladslökar eller en bit mindre purjolök
• 1 liten grön paprika
• 1 liten röd paprika
• 3 msk buljong
• 1 msk risvin eller torr sherry (Amontilado)
• 1½ tsk sesamolja
• olja till stekning

Arbetsgång:
Skär kycklingköttet i kuber av en speltärnings storlek, blanda dem med lite salt, äggvitan och 1 msk Maizena i nu nämnd ordning (obs, det är mycket viktigt!).

Skär löken och paprikan i samma storlek som kycklingkuberna.

Fritera kycklingkuberna i olja över medelvärme under bara några sekunder, ta upp dem och låt dem droppa av.

Häll bort det meta av oljan, lämna kvar ungefär 1 msk i pannan. Lägg i lök och paprika, rör om och tillsätt buljong, vin resten av saltet och resten av Maizenan. Blanda om ordentligt och lägg ner kycklingtärningarna. Blanda igen, droppa över lite sesamolja och servera med ris.
--------------------------------------------------------------------------
Paprikakyckling (4 p)

Ingredienser:
- 1 medelstor kyckling
- ca 2 msk rött (sött) paprikapulver
- 1 gul lök
- 2 dl vispgrädde
- Salt och peppar
- Beurre manié (roux) eller annan typ av redning
- Vatten
- Olja till stekning (ej olivolja)

Arbetsgång:
Hetta upp olja i en stekgryta och sautera löken. Dela under tiden kycklingen i mindre bitar och salta/peppra dem samt pudra över paprikan. Lägg kycklingen i grytan tillsammans med löken och häll på vattnet så det precis täcker 2 cm av kycklingen.

Sjud nu grytan på låg värme i ca 40 - 50 minuter, eller tills kycklingen är mör. Häll därefter i grädden och en liten klick redning. Om såsen skulle visa sig vara för tjock så får man späda med mer vatten.

Garnera med citron och persilja. Servera med ris, potatismos, pasta eller knödel.

~Paul~

Sofia

Wow! Jag verkar ha fått en kyckling-expert på tråden! Det var många recept som såg goda ut där...

Ett sopp-förslag fick mig också att tänka på en jättegod soppa jag åt på ett lära-känna-varandra-läger första dagarna på min utbildning. Vi var indelade i grupper om 8 och turades om att laga mat. Jag var med och lagade en soppa med kyckling, champinjoner, röd curry, kokosmjölk, citrongräs och färsk koriander (och säkert fler ingredienser). Vi hade dock en "köksmästare" som höll i det hela, medan vi mest gjorde som vi blev tillsagda. Jag fick skära en massa champinjoner... Därför har jag inte koll på receptet, men skulle väldigt gärna vilja veta om det är någon annan som känner igen ingredienserna och har ett recept?


dePaul

Med tanke på ingrediensvalet så handlar det om en "standard" thai-soppa som heter "Thai Red Curry Soup".

Om du googlar på detta recept så får du fram en hel del träffar ;).

~Paul~

Sofia

Hmm, jag gjorde ett försök, men tyckte inte det blev riktigt rätt...  ???

Filippa


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal