Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2008-05-22 18:06
Andreas: Missade saxfrågan, första bästa Ikea?  ;)

Agnetasch: Jepp! I Stockholm iaf!  ;D Men bara om dom simmat genom Paint.  ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-22 17:57
Är det alltid såna där röda pilar i strömmingarna så man vet hur man ska göra? ;D ;D ;D
Skrivet av Kari
 - 2008-05-22 17:20
Pillrigt.. Jo, allt är jobbigt på sitt sätt, kilo i timmen..?? Ingen aning, en i minuten kanske? Och då är jag ändå nybörjare! Ska klocka nästan sväng! Lovar! Statistik är ju kul!!  ;D

Tack för hjälpen med bild sju & åtta A!

--

Abborre till filé - en studie i bilder, nästa avsnitt i ett forum nära Dig..  ;)

Skrivet av Andreas
 - 2008-05-22 17:13
OJ! Vilken fin bildserie Elka, Tack!!

Javisst såg det pillrigt ut allt, hur många kilo rensar du i timmen?

Vad använder du för slags sax? Blir inte saxen fort jätteslö?
Skrivet av Kari
 - 2008-05-22 16:27
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-08 14:31
Elka: Har du möjlighet att ta bilder på när du filéar och skinnar strömmingen så vore det mycket uppskattat.


Nu är det säsong för strömming! Andreas och alla andra här kommer en bildserie på hur jag filéar strömming! Den som väntar på något gott..  ;D

--

Bild 1: Klipp upp hela vägen, någon mm upp under fenorna.

Bild 2: Klipp bort huvudet.

Bild 3: Ta ur joxet. Spara ev rom.

Bild 4: Dra/lossa ryggraden med nageln bakifrån.

Bild 5: Nu har Du ryggraden fri och på "andra" sidan.

Bild 6: Ta tag i ryggraden från i nacken.

Bild 7: Kläm fast strömmingen mellan pek och långfinger och dra ryggraden försiktigt uppåt/bakåt.

Bild 8: Skölj hastigt i kallt vatten, KLART!

--

Dagsfärsk strömming är nästan omöjlig all filéa så lägg fisken i kylen tre dygn innan. Fjällen sköljer Du bort när fisken är färsk, i havet eller i diskhon tills allt silver är borta.

Lycka till med detta pill!  ;D

ps. Första kilot går till övning, andra och tredje helt automatiskt..  ;D

Skrivet av Kari
 - 2007-11-28 10:11
Fliéa abbar.. Jag gör inte så här men skall testa detta sätt nästa gång!  :)

Se här: http://sf.iddev.se/fiskar-och-fisket/vanliga-arter/abborre.aspx?altTemplate=sfFishInstructions

Är man mer nyfiken på matfiskar och allt som hör till så gå till http://www.svenskfisk.se

Skrivet av Kari
 - 2007-11-27 20:01
Idag har jag rensat och filéat abborrar, jag får ut 22% i vikt, absolut ben och skinnfria filéer. Har vi någon som kan berätta om det är en rimlig siffra i sammanhanget eller är jag på rätt väg iaf?

Sorry, foton utlovade, kommer full dokumenation efter nästa fiske!
Skrivet av Kari
 - 2007-07-11 12:26
100st i lådan mao 50 par.

Jepp. Är det rått, söligt och mycket så åker handskarna på. Känns mer hygieniskt så. 
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-11 11:27
Citat från: Pite-Långnäs skrivet 2007-07-09 21:24
Tips på engångshandskar:
Apoteket säljer VINYL handskar i kartong ca 100 st. pric ca:80kr
finns i storlekar S. M. L.
Som bl. a. vårdperonalen använder.


100 st är det 100 handskar dvs 50 par eller är det 100 st par?

Elka: va använder du handskar för att skära en bit fläskkött?
Skrivet av Kari
 - 2007-07-10 17:21
Jo, jag kör med apotekets utan puder. Kalasbra till kyckling, fläskkött, chili och strömming.

Finns i beredskap lite varstans, bilen och så. Tar liten plats och kostar inte mycke att dra på sig när det äckliga dyker upp runt hörnet. Har tom sett folk som använder dom för hundbajset.
Skrivet av Pite-Långnäs
 - 2007-07-09 21:24
Tips på engångshandskar:
Apoteket säljer VINYL handskar i kartong ca 100 st. pric ca:80kr
finns i storlekar S. M. L.
Som bl. a. vårdperonalen använder.
Dom är lite tjockare än eng.plasthandskar och smidigare än köks gummihandskar.
Min man använder vinylhanskar med bomullsvante innuti då han styckar kött.
Bommulsvanten skyddar mot kylan, min dotter använde det när hon som sommarjobbare klämde löja.




Skrivet av Kari
 - 2007-07-09 20:37
Engångs kirurgi släpper genom färgen efter några abbar trots dubbla handskar. Tjocka diskhandskar funkar men man tappar känslan helt för ben och hinnor.

Greppet är bäst med tidningspapper.

Någon som har tips på BRA engånshandskar?
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-09 14:04
Jag vill gärna se övningsbilder på dina strömmingar också.  ;)

Ang fingrarna: du använder inga handskar när du filéar? När vi är i Norge och havsfiskar och tror vi ska få mycket fisk så brukar vi alltid ha diskhandskar med oss. Förutom visst skydd för händerna får man även bra grepp om firrarna med såna.
Skrivet av Kari
 - 2007-07-09 11:35
Ska fota strömming och abborrre vid nästa tillfälle!
Abborren är kanon att skinna och filéa, meta upp ett gäng, 30st som är 15-20cm långa och öva, gör sen soppa på alla nybörjarfiléer eller fiskgratäng där det inte syns hur Du har misshandlat dom.
Filékniv med kort mjukt blad 15-18cm och en kombinationstång (platta käftar, Micro el Biltema typ) är de verktyg man behöver.

Förenklar också att abborren legat i kylskåpet 2-3 dygn innan, annars sitter skinnet som berget!

Det blir tre delar när allt är klart, två fileér och en resten av abben i ett stycke! Huvud, skinn, ryggrad och stjärt som sitter ihop. Rätt ballt faktiskt.
Bra sätt att imponera på... *ler*

Fingrarna tar dock rätt mycket stryk när man gjort uppåt 40-50 stora abbar, taggarna gör sitt och färgen på fingertopparna är extra!

Bilder kommer lovar jag på abborren, skinna strömming måste jag öve lite på!
Skrivet av Urban
 - 2007-07-08 14:45
Jag tror att det är betydligt enklare att flå strömmingen. Abborren har ju tjocka fjäll som inte strömmingen har..
Men det är klart.. Om man är proffs på fisk kanske det inte är så stor skillnad (vilket inte jag är)

Annonser

Powered by EzPortal