Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av roffekock
 - 2009-03-15 14:55
Jag måste försvara lövbiffen men det måste vara rätt råvara och och rätt handhavande.
Köttet måste vara av god kvalité tex oxfilé bankas helt lätt mellan två plastark och grillas på maxvärme endast två till tre djupa andetag /sida denna rätt är inget för folk som vill ha "well done" kött, på träkolsgrill inget annat och serveras med ett gott smör kan med fördel fyllas med olika saker och då har vi ett elefantöra. :D

/rolf

Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-13 13:18
Citat från: macce skrivet 2008-08-13 12:50Ett knyte med aluminiumfolie går ju också bra, och slösar åtminstone litet mindre med råvaror.

Från början var min idé att man skulle kunna diska o återanvända folieformarna, men det gick inte :(
Skrivet av macce
 - 2008-08-13 12:50
Njaa jag håller faktiskt med agnetasch om att lövbiff inte är något om man vill ha en god biff. Fast man tillreder den enligt alla konstens regler blir det en så gott som genomstekt relativt torr biff, och det är åtminstone inte i min smak. Plockade det bara som ett exempel på något man grillar en verkligt kort stund. Jag föredrar mina biffar medium-rare och det är litet svårt att åstadkomma med lövbiff.

Jag håller med om att man inte skall slösa med resurser i onödan, och jo det går ju så klart utmärkt att använda t.ex. en non-stick aluminiumform i stället för en engångsform. Tråden handlar ju om att grilla i aluminiumfolieform, och det är inte heller alltid man har tillgång till en riktig form när man grillar, t.ex. ute i skärgården. Ett knyte med aluminiumfolie går ju också bra, och slösar åtminstone litet mindre med råvaror.

Crisscutsen ser ju nästan bättre ut än om de skulle vara lagade i ugn, men det är det jag alltid säger - grilla är bäst! Med litet rök skulle de ännu kunna få en helt ny dimension.
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-13 12:12
Citat från: Lisa H skrivet 2008-08-11 17:03
;D Sant, fast det struntar jag i!! Mina potatisar får lov att bli dopade, annars tar det ju en eon innan de är klara.  :D


:) Men kanske kan man koka utan att skämmas :), titta gärna på den här tråden: Koka på grillen, fungerar det?

Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-12 11:49
Lövsula menar du? Det har jag inte ätit sedan jag kunde försvara mig själv :D


Lövsula blir det bara om du steker för länge men inte gör väl ett proffs som du det? ;)

Citat från: macce skrivet 2008-08-12 12:03
Nej lövbiff är väl inte det mest optimala annars heller, det håller jag med om, Förstår inte varför man skall banka saften ur köttet före man steker det...


Har du provat grilla lövbiff? Jag har inte provat men tycker det borde gå ganska bra men man lär behöva vara på helspänn för att lyfta den från grillen i exakt rätt ögonblick.

Citat från: macce skrivet 2008-08-12 12:03
För att inte helt hamna OT så är t.ex. morötter med dragon, olivolja och honung en prima grej att grilla i en aluminiumform. Honungen blir karamelliserad och ger en helt annan dimension på morötterna tillsammans med dragonen. Men eftersom honungen klibbar fast i formen så vet ja inte om det är så lätt att återanvända formen. Jag brukar också grilla färdigt skalade vitlöksklyftor på samma sätt - är man vitlöksälskare så räcker det inte med en hel vitlök grillad på "normalt" sätt...


Du har aldrig provat göra dina grillade honungsmorötter och honungsvitlökar i icke-engångs aluminiumform?

Jag gillar egentligen inte engångsartiklar, det är resursslöseri...   :(

Här är åtminstone en lyckad allt-på-en-gång-grillning fast inte i engångsform utan i ugnsform: provade köra LambWeston crisscuts direkt på grillen i en 30x40 ugnsform av aluminium, placerade formen rakt över kolen och la locket på klotgrillen, vände cutsen efter 15 minuter och körde 10 till (längre tid på ena sidan eftersom de är frysta), flyttade sen formen bredvid kolen medan köttet grillades.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-12 18:55
Fast jag tror att det är väldigt gott med kassler eller bastupalvade skinkor till aluminiumlådepotatis ;)
Skrivet av macce
 - 2008-08-12 12:50
Enkelt, något sådant som svensk kassler existerar inte i Finland. Synd, för det kan vara riktigt gott ibland. Vi har å andra sidan våra bastupalvade (rökta) skinkor. Man borde lägga upp en ordlista med bilder över vad de olika styckningsdetaljerna heter i olika områden. Samma språk, men ändå så olika. Sättet att stycka är ju ändå ganska långt detsamma  inom Norden (tror jag).

Och före Andreas blir nervös på en nybörjare som drar tråden i helt fel riktning, så jo jag vet, det är en fråga för en annan tråd någon annan dag :)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-12 12:23
Konstiga styckningsdetaljer ja :D
När jag för länge sedan bodde i Skåne kallades fläskkarré för grishals, som i Danmark. Dessutom fanns både Skåne-o Stockholmsstyckning av gris o jag var van att köpa den goda bogkotletten (Skåne-styckning)
När jag flyttade till Göteborg o gick till slaktaren o yrade om grishalsar o bogkotletter tittade han så konstigt på mig att jag inte vågade fråga om grissvansar (inkokt grissvans är mycket gott)
Men om karré heter kassler i Finland, vad heter då kassler?
Skrivet av macce
 - 2008-08-12 12:03
Nej lövbiff är väl inte det mest optimala annars heller, det håller jag med om, Förstår inte varför man skall banka saften ur köttet före man steker det... Men fläskkarré är pop, fast i Finland heter det kassler av någon anledning. Inte alltid lätt att hålla reda på termerna för styckdetaljer i Sverige, de är helt olika på finlandssvenska. Senast i sommar stod jag och skrapade mig i huvudet framför köttdisken i Visby :)

För att inte helt hamna OT så är t.ex. morötter med dragon, olivolja och honung en prima grej att grilla i en aluminiumform. Honungen blir karamelliserad och ger en helt annan dimension på morötterna tillsammans med dragonen. Men eftersom honungen klibbar fast i formen så vet ja inte om det är så lätt att återanvända formen. Jag brukar också grilla färdigt skalade vitlöksklyftor på samma sätt - är man vitlöksälskare så räcker det inte med en hel vitlök grillad på "normalt" sätt...
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-12 11:49
Citat från: macce skrivet 2008-08-12 11:32
lövbiff kanske inte är det mest optimala för att få tiden att gå ihop :)
Lövsula menar du? Det har jag inte ätit sedan jag kunde försvara mig själv :D

Nej det blir allt det som resten av svenska folket också grillar; skivad fläskkarré. Eftersom vi vill ha med ben är mannen beordrad att grilla så skivorna inte är röda vid benet (ibland har vi vildsvin o då vill jag vara extra försiktig) så tar det alltså exakt 30 min, precis som hans foliepotatis.
Skrivet av macce
 - 2008-08-12 11:32
Ja det beror ju förstås på vad man grillar - lövbiff kanske inte är det mest optimala för att få tiden att gå ihop :).

Men om man t.ex. grillar med indirekt värme på gasolgrillen kan man ju ha potatisen, eller annat som skall grillas med högre värme, ovanför den heta delen av grillen och det som skall grillas indirekt ligger på den svalare sidan. En gasolgrill kan vara svår att få tillräckligt "kall" för indirekt grillning i alla fall så då är en folieform eller ett folieknyte bara ett bra sätt att skärma av värmen ytterligare.

Har en trög och slö dag på jobbet i dag, så vad är bättre än att sitta och surfa runt på matforum  8)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-12 10:25
Vi har nog inte grillen på längre än vanligt; potatisen ställs på gasolgrillen, den tänds o får bli varm. Sedan grillas köttet o blir klart på samma gång som potatisen.
Skrivet av Lisa H
 - 2008-08-11 17:03
Citat från: Andreas skrivet 2008-08-11 14:30


Dessutom är det lite SPORT att göra allt på grillen så tyvärr Lisa H: förkokad potatis är säkerligen överlägset men det är DOPINGFUSK. ;)


;D Sant, fast det struntar jag i!! Mina potatisar får lov att bli dopade, annars tar det ju en eon innan de är klara.  :D
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-11 15:41
Jodå sport driver utvecklingen på många områden. :)

Men allvarligt talat så främst är det väldigt praktiskt att kunna göra allt klart på grillen så man slipper dona och passa kastruller osv. på spisen inomhus när man grillar utomhus. Och även om man förkokar i förväg så känns det som ett extra moment.
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-11 15:13
Jag misstänkte det. Det är SPORT det handlar om.    ;)
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-11 14:30
Citat från: Hasse skrivet 2008-08-08 18:44
En liten fundering bara. Det känns som om det borde gå precis lika bra att låta potatisklyftorna gå i ugnen under folie, eller har jag missat något väsentligt?


Allt blir GODARE på grillen! ;) Fast när det gäller potatis är det kanske marginellt.

Främst resonerar jag så här: när jag ändå har grillen igång är det mest PRAKTISKT (och energisnålt? Kanske lite beroende på hur mkt. längre grillen går pga potatisen - se även tråden Hur mycket dyrare att grilla än att elspisa?) om ALLT kan lagas på grillen...

Dessutom är det lite SPORT att göra allt på grillen så tyvärr Lisa H: förkokad potatis är säkerligen överlägset men det är DOPINGFUSK. ;)

Annonser

Powered by EzPortal