Vilka knivar och vilket märke till "stomme" med knivar för ca 7000

Startat av Pokol, 2009-05-06 18:49

Föregående ämne - Nästa ämne

dePaul

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-15 20:52
Vore väl märkligt om man inte kan prova knivar ordentligt innan köp nånstans.
På Eventkock får du tydligen prova en del redskap och knivar. Så här står det på deras hemsida: "Tanken är att besökaren/ kunden i lugn och ro kan prova knivar, köksredskap, ställa alla tänkbara frågor om sina funderingar och planerade inköp - ta en kopp kaffe och snacka mat & dryck."

Fredrik Goldhahn som äger den nämnda firman är medlem av det här forumet. Enklast blir nog att PM:a honom.

~Paul~

Pokol

Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-13 00:32
Kan bara instämma.

Vad lagar du för mat?
Hur håller du kniven?
Kan du slipa den, och isåfall hur?
Höger eller vänsterhänt?
Du diskar väl dem inte maskin? för isåfall...



Citera
Så många frågor, så lite svar...

Ja det kan tyckas som jag inte är intreserad av det ni skriver men allvarligt man bli lite matt av all info.

Jag är högerhänt och lagar det mesta även om det tenderar att bli mycket kött och rustikmat.
jag håller nog kniven ganska långt in mot mot själva bladet, jag vet inte varför faktiskt, men jag tror att det blir så eftersom den kniv jag använder mest är ganska stor. Det känns bra dock.
Slipning är en annan fråga som jag får återkomma med..
haha nej jag diskar dem inte i maskin, men vad det vore nice ibland :-)

JC

Då säger jag så här:
Det låter som att du vill ha ett västerländskt handtag och inte ett traditionellt japanskt.
Det låter som att du vill ha en bra kniv som inte kostar en förmögenhet men som har hög kvalitet och bra skäregenskaper.
Det tycks som att du fattar kniven långt fram, med andra ord borde du ha en lite längre kniv, 240 mm snarare än 210.
Det verkar som att du är intresserad av att fortsätta utforska japanska knivar, men än så länge kanske inte vill ha något alltför extremt, utan mer som en uppgradering från Global. Jag skulle undvika de allra tunnaste bladen i så fall.

Då är mitt råd följande: surfa till JCK, som jag länkade till förut.
Kolla på:
Hiromoto
Misono
Ryusen

Samtliga dessa märken har flera olika serier, beroende på smak och plånbok, men de är samtliga väldigt bra och tämligen prisvärda sett till vad man får: från Hiromoto Gingami 240 som kostar 130 USD till Ryusen Blazen 240 som kostar 230 USD och Misono UX10 som kostar strax under detta. Hiromoto är mycket kniv för pengarna, Ryusen har ett fantastiskt stål och lite kraftigare blad, Misono UX10 är perfekt designad, har mycket bra sandvik-stål och en fantastisk balans.

Lycka till
/JC



Pokol

Tackar för alla tips.
jag följer ditt råd JC och kollar in lite av dina förslag.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal