Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: Kari skrivet 2007-06-21 12:30

Titel: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-21 12:30
Hemlisar är kul. Hemligt värre kan det ju vara om hu man får till det där lilla extra, pricken över i:et. 

Kokta ärtor och morötter, lite socker gör smaken som förr i tiden!
Potatis, pasta och sånt som kokar över jämt, en skvätt olja i vattnet!
Citronsaft, tar bort fisklukten på händer och i slasken!
Salt i stekpannan när löken _inte_ ska få färg!
Några droppar soya eller colorit ger stekt lök rätt färg!
Paprikapulver över stektpotatis, ger fin gyllene färg utan att det bränner och blir mosigt!
Förkoka bakpotatisen, låt svalna och alufolie dubbla lager!
Revbensspjäll, förkoka och marinera efter, grilla utan att behöva kremera!
Sockerbit i rökspånen när Du röker fisk, fisken blir som guld i skinnet!
Riv eller skär sallad, äpplen mm med kniv av plast, Du slipper mörka kanter!

-----------

Har Du någon mat/köks hemlis? Lovar att inte skvallra!

/En halvsvensk tiger

[Andreas tog bort lite väl många underliga smileys och en massa tomrader så det ser lite mer städat ut såhär dagen efter midsommar.]
Titel: SV: Mitt HEMLIGA knep
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-06-21 12:49
Om du t ex har räklukt eller löklukt på fingrarna så testa att gnida dem mot något rostfritt (t ex diskbänken) samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.

Lite socker i tomatsåsen lockar fram tomatsmaken.
Titel: SV: Mitt HEMLIGA knep
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-21 12:56
Citat från: crlhrv skrivet 2007-06-21 12:49
Om du t ex har räklukt eller löklukt på fingrarna så testa att gnida dem mot något rostfritt (t ex diskbänken) samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.

Lite socker i tomatsåsen lockar fram tomatsmaken.


Varför blir det så? Har sett rostfria tvålar med aldrig tänkt tanken..

Mycket riktigt med socker och tomater, mormor strödde socker på skivade tomater, salt och peppar. Konstigt men gott.
Titel: SV: Mitt HEMLIGA knep
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-06-21 13:10
Rostfri tvål är bara ett försäljningstrick, går lika bra med diskbänken. Vet inte hur det fungerar men hörde någonstans att det har med jonerna att göra. Någon annan som vet?
Titel: SV: Mitt HEMLIGA knep
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-23 10:38
Citat från: crlhrv skrivet 2007-06-21 12:49
samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.


Just det här att skölja bort saker som luktar från händerna med kallt vatten är något som jag inte lärt mig förän rätt nyligt, men när man tänker efter är det logiskt - använder man varmt vatten öppnas porerna och då tränger lukten bara djupare in i huden.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-06-23 18:22
Bidrar med ett litet knep när det gäller alla former av bär & frukkrämer & soppor man kokar själv. För att undvika att få en "hinna" på ytan, tillsätt två, tre droppar pressad citron!

För att få sockerkakor, pajer, lufsa, fläskpannkakor o dyl att inte bränna fast i formen, smörj med smör eller margarin & bröa sedan med vanligt VETEMJÖL! Funkar perfekt!!

Gul överbliven lök, ställ i ett glas vatten så "rumpan" doppar sig, och låt den gro, använd "den gröna grodden" finklippt över maträtter och som smakförstärkning i soppor, grytor mm... Supergott!

Hemmagjord saft fryser jag ofta in i "plast-påse-iskuber", enkelt att ta fram och servera med ett glas vatten & två iskuber saft! :-)

Nu kommer jag inte på mer för stunden, men det finns säkert fler, får fylla på vad tiden lider! :-)





Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-24 10:27
Citat från: kryddburken skrivet 2007-06-23 18:22
För att få sockerkakor, pajer, lufsa, fläskpannkakor o dyl att inte bränna fast i formen, smörj med smör eller margarin & bröa sedan med vanligt VETEMJÖL! Funkar perfekt!!


Om det funkar så bra på fläskpankaka så borde du tilldelas nobelpriset :-).
Ska absolut testa det nästa gång jag lagar det.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-06-24 11:20
Jo, det gör de!! Jag fick tipset av den stora kocken på Sandviks Kvarn, han bakade lufsa så det stod härliga till & den är aningens mer stabbig i konsistensen än vanlig fläskpannkaka, hans enkla knep med vetemjöl som "ströbröd" funkar utmärkt! Är honom evigt tacksam!! ;-) 
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-06-24 11:38
När jag gör fläskpannkaka brukar jag ha i en knivsudd  bakpulver i smeten så blir den inte så stabbig.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-26 18:00
Bakpulver i fläskpannkaka kan göra under som det låter. Annars händer det att min fp reser sig här och där och ser ut som ett månlandskap. Bara luftbubblor som blir brända...
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Pite-Långnäs skrivet 2007-07-30 21:27
Tandkräm använder jag för att ta bort dålig lukt från fingrar, kastruller, även diskbänken.

När jag bakar limpor,frallor, plattar jag ut degen" ämnet" och rullar ihop den som en rulltårta.
Då jäser den på höjden och inte bara på bredden.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: rallysally skrivet 2007-08-01 20:08
Skala gul lök? (funkade även med vitlök)
Lägg lökarna i kallt vatten ca. 5 min. Gör det lättare att skala, dessutom lindrar det för ögonen om du har någorlunda tempo i köket.
Lev gott.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-10-06 15:47
Tag brödkaveln till hjälp när du vill ha ut det sista ur tuben. Eller ännu bättre, en bit rundstav ungefär lika tjock som ett kvastskaft. Tryck och rulla från tubens botten mot spetsen.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Tobias skrivet 2007-10-06 17:02
- Frys ingefära. Ta fram och riv när du behöver. Mycket enklare att riva när den är fryst.
- Gör din egen färdigrätt. Laga mycket av något enkelt, frys in smart och värm på några minuter när du inte orkar laga nåt.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Urban skrivet 2007-10-07 19:04
Tack för tipset om ingerfäran Tobias!, det ska jag testa.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep (skogen denna gång)
Skrivet av: Kari skrivet 2007-12-13 16:19
Här kommer ett tips för skogen när det skall göras eld!

Alcogel 85%, det är sånt man desinficerar händerna med och finns på apotek och friluftsaffärer, i kombination med en vanlig tampong.

20-30ml på tampongen och runt omkring och sen ett drag på eldstålet! Napalm så att säga!

Väger lite i ryggsäcken och ger rena händer och sår på köpet.

BUA! Brasa utan anmärning, med hög imponatorfaktor!  ;D

---

(så har orden tampong och napalm kommit i ett sammanhang på Matforum.nu, vem trodde det??  8) )
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-12-14 09:30
Ah det var innoviativt! Kan du inte ta en bild på nästa gång du tänder napalmtampongen (vad sägs om det ordet då?) med eldstålet? :)
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-15 15:44
Ljusstumpar som fick brinna lite för länge är svåra att ta ur..

Skruva ner korkskruven längs med veken och fortsätt skruva tills ljuset kryper upp av sig själv, inga skador varken på sig själv eller ljusstaken!  ;D

Suddig bild tyvärr
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-02-21 20:41
Redan min farmor använde Svinto. Jag hade glömt bort denna förträffliga hjälp vid rengöring tills alldeles nyligen.

Svinto är en "trasselsudd" av mycket tunn ståltråd och tvål. Förnämlig till disk av kastruller och plåtar där smutsen bränt in.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2008-03-12 02:05
och finns inte svinto till hans så kan man ta till sockerbiten på brända ytor.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2008-03-12 17:19
Måste testas! Tack Rookie-T!
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-28 08:52
Sockerbiten, det var ett nåt nytt! Men det gäller att fukta den då om det inte ska blir repor antar jag?
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: justrom skrivet 2008-03-28 10:17
Sockerbit? Finns det folk som har det hemma numera?  ;D
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-28 10:22
Klart man måste ha sockerbitar hemma! Hur ska man annars kunna sjunga sången: "Sätt påsen på huvudet" o sätta in sockerbitständer?  ???
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2008-03-28 11:17
Juström: Bara att åka och handla! Funkar ju både till kaffet och till rengöring..  ;)

Sockerbit/ar i röken ger fisken fin fin färg!

Nu blev det ett Kinderägg av detta!  ;D

--

Bakpulver & ättika (%?) är kanon till spisen såg jag på tv.. Nån som provat?
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Emma skrivet 2008-03-30 00:00
Lite socker i vad man än lagar hjälper till att ta fram smakerna i de övriga ingredienserna.

Använd en okokt spagetti som sticka.

För er som bakar bröd, frys in surdegen i muffinsformar. Mindre kladd än påsar, bara väga före så blir mängden rätt varje gång.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Jomael skrivet 2008-03-30 08:13
Citat från: Emma skrivet 2008-03-30 00:00
För er som bakar bröd, frys in surdegen i muffinsformar. Mindre kladd än påsar, bara väga före så blir mängden rätt varje gång.


Åh vilket smart tips! Tack!
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Anne skrivet 2008-03-30 19:52
Okokt spagetti som sticka rekommenderar jag definitivt inte, tyvärr - gud vad det blev illa den gången jag testade. Spagettin blev ju liksom mjuk av den varma kakan och gick av. Små bitar spagetti i hela kakan: ingen höjdare. (Det var tretusen andra saker som också gick fel del gången, så det var kanske bara en riktigt dålig dag.)
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-03-30 20:09
En provsticka fixar man enkelt genom att räta ut ett gem.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2008-03-30 22:55
Tandpetare....?  ;)
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-07-21 22:07
Jag gillar inte att få hela pepparkorn i munnen, så när jag har hel peppar i grytan gör jag en liten kryddpåse av gasbinda som är lätt att fiska upp.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2008-08-05 03:50
Här har ni ett blogginlägg om lite kökstips. http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1726578 (http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1726578)
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Maskros skrivet 2008-09-10 21:57
Jag gillar inte att få hela pepparkorn i munnen, så när jag gör en gryta brukar jag mala peppar med en pepparkvarn.  Lätt att fiska upp ur grytan om man tappar den.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: ena skrivet 2008-09-10 22:27
Hasse...hela kryddbuketten gör sig bra i din kryddpåse :) tex hela vitlöksklyftor om man vill ha en mildare vitlökssmak...kryddörter med hårdare struktur såsom timjan och rosmarin mm...

att diska plastburkar man haft köttfärssås och annat med mkt färg i kallt vatten och diskmedel innan man har i nåt varmt gör att de inte missfärgas (Tupperwaretips som faktiskt fungerar ;) )

har man fina bakformar av bleckplåt vill de gärna bli mörka o rosta om man inte använder dem tillräckligt ofta...smörjer man dem med riktigt smör innan gräddningen och sedan bara spolar ur dem med varmtvatten efter och torkar dem ordentligt (obs, inget diskmedel) håller de sig fina länge. Ska de stå länge kan man olja in dem lite extra efter användning.

mandelmusslorna släpper lättare ut formen om man använt smör istället för margarin när man smörjer formarna.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Kari skrivet 2009-06-15 14:54
Ett riktigt basic tips här, hur man delar jäst enklast om man inte har en våg eller ens våg inte klarar små små mängder.

http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/ingen-vag-ingen-bra-vag-sa-har-tar-du.html
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: MarkusJ skrivet 2009-07-09 15:17
Ni som har tröttnat på att gladpack är jävulens påfund kan nu slappna av.
Förvara paketet i frysen så ska ni se att det blir mycket enklare!

För salt sås?
Låt några potatisskivor koka med. Fungerar hyffsat.

Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Anders Öhman skrivet 2009-07-09 15:23
Citat från: Hasse skrivet 2008-07-21 22:07
Jag gillar inte att få hela pepparkorn i munnen, så när jag har hel peppar i grytan gör jag en liten kryddpåse av gasbinda som är lätt att fiska upp.


Ännu enklare är att använda en tekula.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: jelvis skrivet 2009-07-09 17:06
Citat från: Anders Öhman skrivet 2009-07-09 15:23
Ännu enklare är att använda en tekula.


Eh, varför har jag aldrig tänkt på det. :-) Tackar för tipset!
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: pejy skrivet 2011-04-17 15:13
En bra tips till skuren bearnaisesås, kasta i en isbit och vispa på så brukar den gå ihop igen.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: vilsjin skrivet 2011-07-06 11:32
När jag steker plättar/pannkakor lägger jag en klick smör i en skål och smälter i micron. Sen är det lätt att stryka fett i laggen med en bakpensel.
Bra mycket lättare att dosera på det viset.

På Apoteket kan man köpa en liter ytdesinfektion för under 40 kronor. Denna i princip helt rena alkohol i en sprayflaska är perfekt för att tvätta bort den tunna fetthinnan på och runt spisen efter matlagning.

Bacon blir superlätt att skära efter en kort stund i frysen.

Kylen tvättas med fördel invändigt med en ättikslösning. Neutraliserar odörer effektivt.

Är din skärbräda för stor för att tvätta under kranen? Desinficera den genom att låta den stå ver natten med ett rejält täcke av salt. Dödar bakterier genom osmos.
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-07-06 14:19
Bra tips! Jag brukar klippa mitt bacon med sax rakt ner i stekpannan, tycker nästan det är smidigast.

Det här med att strö salt på skärbrädan, behövs inte vatten också om man skall vara säker på att saltet verkligen kommer i kontakt med ytan så att alla bakterier dör?
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: vilsjin skrivet 2011-07-07 08:23
Jo, naturligtvis behövs det en aningens vatten. Jag brukar fukta brädan med en blomspruta, strö på salt och spruta igen.
Här har det talats om det tidigare. (http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=421423#p421423)
Där finnar man även detta citat:
Citat från: Journal of food protection (http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/1994/00000057/00000001/art00003)Abstract:
The microbiology of plastic and wooden cutting boards was studied, regarding cross-contamination of foods in home kitchens. New and used plastic (four polymers plus hard rubber) and wood(nine hardwoods) cutting boards were cut into 5-cm squares("blocks"). Escherichia coli (two nonpathogenic strains plus type OI57:H7), Listeria innocua, L. monocytogenes, or Salmonella typhimurium was applied to the 25-cm2 block surface in nutrient broth or chicken juice and recovered by soaking the surface in nutrient broth or pressing the block onto nutrient agar, within 3-10 min or up to ca. 12 h later. Bacteria inoculated onto plastic blocks were readily recovered for minutes to hours and would multiply if held overnight. Recoveries from wooden blocks were generally less than those from plastic blocks, regardless of new or used status; differences increased with holding time. Clean wood blocks usually absorbed the inoculum completely within 3-10 min. If these fluids contained 103-104 CFU of bacteria likely to come from raw meat or poultry, the bacteria generally could not be recovered after entering the wood. If ?106 CFU were applied, bacteria might be recovered from wood after 12 h at room temperature and high humidity, but numbers were reduced by at least 98%, and often more than 99.9%. Mineral oil treatment of the wood surface had little effect on the microbiological findings. These results do not support the often-heard assertion that plastic cutting boards are more sanitary than wood
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: vilsjin skrivet 2011-07-24 14:07
Citat från: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Den blir definitivt "torrare". Jag smörjer alltid in brädorna med en blandning av bivax och mineralolja efter saltningen.

Citat från: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?

Jag har letat men inte funnit. Den gegga jag låter torka på mina brädor är snarare 95-procentig.

Edit: skärbrädan jag oftast använder salt-metoden på är runt 40x55cm stor och väger närmre åtta kilo. Inget som lätt diskas av.
Bild nedan.
(http://i187.photobucket.com/albums/x221/vilsjin/DSC00369.jpg?t=1311535290)
Titel: SV: Mitt hemliga köksknep
Skrivet av: Hasse skrivet 2015-03-04 18:19
Jag såg en gång i ett TV-program med Jacques Pépin, att han använde potatismospulver för att reda soppa.