Matlagningsvin eller vanligt vin i maten?

Startat av Andreas, 2007-04-27 11:31

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag använder själv ofta matlagningsvin, mest för att det är praktiskt om man inte har någon öppnad vinflaska och så tar ju matlagningsvinet man skall använda imorgon inte slut av att man dricker upp det idag ;).

Men är det dumt att använda matlagningsvin? Vad tycker ni, blir resultatet mycket bättre med "riktigt" vin?
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

Om man gör en rödvinssås så tycker jag att riktigt vin ger en betydligt mustigare smak och naturligtvis ärdet ju även stor skillnad på vilket sorts vin man använder.

Urban

Jonas!. Hur gör man en god rödvissås?.
Många såser kan jag göra dock har jag aldrig provat på en sån.. Skriv i recepttråden.

Andreas

Citat från: Jonas skrivet 2007-04-27 13:18och naturligtvis ärdet ju även stor skillnad på vilket sorts vin man använder.


Har du nåt speciellt favoritvin som du tycker såsen blir extra god av?
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

Citat från: Andreas skrivet 2007-04-27 18:17
Har du nåt speciellt favoritvin som du tycker såsen blir extra god av?

En sjyst Rioja är aldrig fel. Frågan är om man tycker att det är värt att hälla det i såsen, men gör man det så märker man en ganska tydlig skillnad.
Prova gärna även Marsala, Porter, Noilly Prat (vitt)

Anne

Jag tycker att vin man använder i maten även ska vara gott att dricka, och ja, då går matlagningsvin totalt bort annat än i absoluta nödfall. Använder nästan heller vatten, buljong eller något annat som råkar finnas hemma (sherry, konjak, whisky, martini) än matlagningsvin. Men det är jag det. :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Hade varit kul med ett blindtest vanligt vin vs. matlagningsvin faktiskt.

Ingen som fryser vanligt vin för att ha i maten?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag fryser vin i istärningslådor.Sen ställer jag dom lådorna i en större låda så att åtminstone rödvinet inte vandrar upp på frysväggarna.Efter c:a ett år hittar jag det gamla,frysta vinet o slänger det  :-[

Anne

Jo, jag fryser in överblivet vin ibland, men jag kommer sällan ihåg vad det är.. använder det mest i så fall i rätter där det inte spelar så stor roll, typ köttfärssås. Annars matchar jag gärna rätten med vin från rätt land/region, då blir det ofta jättebra.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Det verkar vara skillnad på matlagningsvin och matlagningsvin.

Läser man på Winborgs flaska står ingredienser: Vatten, vinaromer, maltodextrin, surhetsreglerande medel, konserveringsmedel och antioxidationsmedel.

Läser man på Zetas flaska står "När andra blandar konstgjord vinarom i vanligt vatten, då använder vi riktigt vin och tar bort alkohol och lite vatten.... koncentrationen av smak blir till och med högre än i det ursprungliga vinet" Innehåll vitvin med max 2,2% alkohol, antioxidant.

Det här låter som en stor principiell skillnad! Någon som jämfört dessa två matlagningsvin?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Har provat Winborgs matlagningsvin (rödvin), och med det så lärde jag mig att äkta är bäst.
Tyckte inte att det fanns någon likhet alls i äkta vara jäntemot Winborgs sk. matlagningsvin.

Tobias

Har provat Winborgs röda - det är skitäckligt. Zetas vita matlagningsvin smakar ungefär som att dricka avslaget bubbelvatten. Alltså, inte samma smak, utan samma känsla. Det är klart bättre än Winborgs iaf.

Andreas

Jo att de inte är goda att dricka som de är är en sak förstås, men frågan är hur smakskillnaden blir efter lite längre kokning? Hur gott smakar vanligt vin efter kokning?

Urban, Tobias: Har nån av er gjort ett riktigt blindtest där ni jämfört samma rätt lagad dels med matlagningsvin och dels med vanligt vin?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Vid typer av storkök där man inte kan/vill/får använda vanligt vin är matlagningsvin en räddningsplanka. Av Winborgs vita blir det en jättegod vitvinssås till kokt fisk.Det röda har också sina användningsområden o blir gott när du kommer upp i lite mängder(där du ändå inte har råd att dutta i ett fint vin)
Allt har sitt användningsområde.Sen måste man ju lära sig att pressa ur varorna deras bästa egenskaper o inte bara ta till det bekvämaste( o oftast dyraste)sättet.Lagar man mat utanför hemmet är det ofta ekonomin som bestämmer(eller tillståndet att få handskas med alkoholhaltiga drycker)

Tobias

Andreas: Nej, men rent teoretiskt borde vanligt vin med alkoholen intakt ge bättre smak, eftersom alkohol också är en bra smakbärare, och all alkohol kokas inte bort i matlagningen. Dessutom är det ju ganska stor skillnad på viner emellan och skulle man göra ett blindtest skulle man behöva använda samma vin Zeta använder till deras matlagningsvin.

Urban

Citat från: Andreas skrivet 2007-09-01 08:52
Urban, Tobias: Har nån av er gjort ett riktigt blindtest där ni jämfört samma rätt lagad dels med matlagningsvin och dels med vanligt vin?


Näe det har jag aldrig gjort. Däremot har jag en gång testat winborg matlagningsvin (rödvin) i maten och tyckte att det smakade konstgjort.
Jag är absolut ingen expert på att använda vin i mat utan går bara på mina smakreferenser från rätter jag tidigare ätit med innehåll av riktigt rödvin (inte matlagningsvin)
Det godaste jag nånsin ätit innehållande rödvin var nog en hargryta som min svåger lagade till mmm..
Sen är det nog som Tobias skriver.. Eftersom allt vin har olika karaktärer så så skulle det nog vara svårt att göra ett blindtest dom emellan.
Det skulle nog vara mer passande att göra ett blindtest på matllagningsviner istället om vilken sort som ger den godaste smaken.

Andreas

Citat från: Tobias skrivet 2007-09-01 10:55
Andreas: Nej, men rent teoretiskt borde vanligt vin med alkoholen intakt ge bättre smak, eftersom alkohol också är en bra smakbärare, och all alkohol kokas inte bort i matlagningen. Dessutom är det ju ganska stor skillnad på viner emellan och skulle man göra ett blindtest skulle man behöva använda samma vin Zeta använder till deras matlagningsvin.


I det där med alkoholen har du definitivt en bra poäng, åtminstone rent teorietiskt. Frågan är vilken skillnad det gör i praktiken.

Ang. blindtest menade jag alltså inte att man skulle smaka "det oförstörda vinet" utan istället "det förstörda vinet" - dvs att jämföra smakerna efter kokning och i maträtter mellan matlagninsvin och vanligt vin.

Urban: jo fast det där med smakar konstgjort - jag köper inte riktigt det, för det kan lika gärna varit något som du upplevde bara därför att du visste att det inte var riktigt vin.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal