Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Mat-Janne

81
Stek hackad lök tillsammans med ett paket bacon tills löken mjuknat. Tillsätt en halv påse frysta ärtor, lite svartpeppar och fräs dem varma.
82
Någon som har erfarenhet av hållbarhet för vacuumförpackad köttfärs, dvs köpt i butik, öppnad och ompackad i lagom stora portioner i vacuumpåse med en sån här:
https://cdn.pji.nu/product/standard/800/2719380.jpg
Sedan förvarad i kylskåp (inte frys).
83
Får man göra reklam här?
84
Citat från: Jensl skrivet 2018-01-25 13:55
Jag vill därför gå över till ett material som gör att jag aldrig behöver köpa en ny skärbräda igen

Förstår inte vad en ny fräsch skärbräda skulle skada. Du köper ju nya disktrasor och entrémattor. Vad är det som gör att en simpel skärbräda inte kan ersättas? Kan du utveckla?
85
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-01-22 17:18
Trissorna ska absolut snurra


Jo, nu släppte de. Inte inkörda  ;D
86
Idag anlände min Minosharp. Fyllde i vatten och provslipade några knivar och visst blev de vassare men inte speciellt mycket mer än innan.
Ska trissorna snurra när man drar kniven fram och tillbaka? Har en gammal Ikea-slip med samma grundkonstruktion, där snurrar trissan men inte i Minosharpen.
87
Intressant hur mycket kunskap det finns på ett forum och var det kan leda.
Undrar vad en tråd Optimal form på en tårtspade skulle leda  ;D (Nej, svara inte på det ...)
88
I mitt sökande ramlade jag över dessa artiklar. Håller ni experter med?
Grundkunskap:
http://illvet.se/teknologi/hur-vass-kan-en-kniv-bli-0

Slipa kniv med en kaffemugg:
https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/200050

Lång artikel:
http://www.edgepal.com/slipverktyg/enkel-knivkunskap-17892500
89
Tack för alla tips. Det blev en tre-trissors Minosharp. Anländer nästa vecka.
90
Min Globalkniv är fortfarande vass men inte som när den var ny. Vad har ni för rekommendationer för att hålla Globalknivar vid god vigör?
91
Citat från: webguide skrivet 2018-01-10 07:46
"...Based on the heat-up rate, the load and volume of liquid are calculated and an assessment made of liquid type; the control algorithm is then adjusted accordingly. ..."

Det var ju smart. Man tar derivatan av temperaturhöjningen och med det värdet räknar man ut vattenvolymen.
92
Citat från: webguide skrivet 2018-01-08 16:41
nej, det sitter en PID i dem så en algoritm har de ju hur som helst och de mer avancerade enheterna lär ha algoritmer för att stödja temperaturregleringen.

Slutresultatet blir ju detsamma. "algoritm" = bra propeller och kraftig värmeslinga.
Men, ok, de mer avancerade cirkulatorerna löser säkert det på ett annat vis.
93
Hur skållar man mjöl? Någon som kan förklara?
94
Citat från: Andreas skrivet 2018-01-07 15:18
Hur förklarar man annars att viss färs som är stekt får mer svårdelade klumpar än annan?

All köttfärs är jämlik men en del köttfärs är mer jämlik än andra ...
Kan ju bero på ursprunget, tillsatser, lagringstemperatur, ålder ...
95
Citat från: Mek-Thomas skrivet 2018-01-07 16:32
Mat-Janne: Intressant. Hur gör du då när du planerar veckan och kanske framförallt när du skapar inköpslistor? Gör du sånt manuellt på papper eller håller du allt i huvudet?

Jag gör det manuellt förstås. Det är inte helt tomt hemma i mitt kök så allt behöver inte handlas in.
Om du har en bra ide på automatisk inventering av det som finns hemma får du gärna dela med dig här. Det är det största böket när man ska göra en ny maträtt.
96
Citat från: webguide skrivet 2018-01-07 09:42
jag skulle tro att de använder en algoritm för att göra en beräkning som täcker större delen av utrymmet i vattenbehållaren

Eller så har cirkulatorn helt enkelt en bra pump / propeller som effektivt cirkulerar vattnet tillbaka till ett kraftfullt värmelement som snabbt värmer upp vatten som inte håller den inställda temperaturen.
97
Citat från: webguide skrivet 2018-01-07 13:05
Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.

Intressant!
Mer info: https://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion
https://taffel.se/blog/maillardmagi-hemligheten-bakom-gyllenbrunt

98
Jag har alla mina recept och övrigt på Dropbox. Alltid åtkomligt även om man är hos en kompis
99
Köttfärs måste du konstant hacka med stekspaden när du steker tills alla klumpar är delade och köttfärsen består av småbitar som inte är hopklumpade. Gjorde du så?
100
Citat från: RÖKOWE skrivet 2017-10-20 18:46
Jag köpte rökgeneratorn på Jula

Sökte på rökgenerator på Jula utan resultat. Har du en länk till produkten?

Annonser

Powered by EzPortal