Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hjalle
 - 2016-08-15 08:04
Jag håller med Lars, men personligen har jag mycket mer vitlök, ingen koriander och massvis av svartpeppar!
Skrivet av Lars Bohman
 - 2016-08-14 15:34
TexMex som den smakar i Sverige.

Strunta i lökpulver och vitlökspulver om du har färsk lök och vitlök. Helt onödigt, amerikanskt påfund.

Viktigaste smaken är spiskummin som går att använda som frön eller mald.

Någon chilisort. Använder man färsk eller torkad, hackad så behövs inget pulver. Chili, stark, mild, färsk eller torkad, anchochili, chilipasta som sambal Oelek eller sambal badjak (rökt, mild), habanero (stark), ungersk eller svensk paprikapulver som kan vara milt (dolche eller süss) eller starkt (sharf) med flera. Glöm inte bort att färska paprikor är väldigt goda och tillför sötma.

Frivilliga kryddor: oregano, koriander: färska eller torkade.

Något rökigt piggar upp smaken: Röksalt, flytande rökarom, rökt chili eller rökt paprika.

Tomatpuré ger färg syra om man tycker det blivit för sött.

Förslag till recept för 4 pers:

5 hg köttfärs, helst nöt men blandfärs går bra
1 lök, hackad
3 klyftor vitlök, hackade eller pressade
1 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 msk valigt paprikapulver
½-1 tsk chilipeppar, för styrka, smaka av
1 tsk torkad oregano, färsk går bra
1 tsk krossad koriander, eller 1 msk färsk hackad
1 tsk flytande rökarom (finns bland grillsåserna i affären)
1 tsk salt brukar vara lagom, men smaka av

Stek löken i olja på måttlig värme i 5 minuter, tillsätt vitlöken en minut på slutet.
Lägg i tomatpuren som ändrar färg, men inte ska bli bränd.
Därefter mosar man ner köttfärsen, som får bryna till lagom färg. Ju bättre färg, desto fylligare smak, men bränn den inte.
Tillsätt 1-2 dl vatten (vin om du har) och resten av kryddorna. Låt koka ihop till lagom konsistens.
Smaka av. Är det för surt så tillsätt lite socker, 1 tsk i taget. Vill du ha mer styrka: mer chilipeppar. Många tycker det är gott att pressa i en extra klyfta vitlök på slutet.
Experimentera tills du har en alldeles egen TexMex.
Skrivet av Sissilia
 - 2016-05-06 11:53
Jag brukar bryna lök och paprika i olja. Bomba på med spiskummin, vitlök och chipotlepasta. S & P.
Rökt paprika är heller inte dumt att ha i. :) Koriander avskyr jag så den brukar jag aldrig ha med.
Skrivet av webguide
 - 2016-03-14 07:47
Mole är såsen att använda jag gör nedanstående recept, fryser in i portionsburkar, när jag gör tacos kör jag intingen färs eller kööt i bitar i tryckkokaren tillsammans med en portion.
https://www.chefsteps.com/activities/30-minute-mole
Skrivet av Jari
 - 2016-03-06 21:36
Som nämndes åvan att tacomix blir "dåligt köp".
Är saken så här.

Taco mix påse från santa maria på 28g kostar i affären
Pris 14,95 kr (Jmf pris 533,93 kr/kg)

Och vanlig salt kostar kostar ca 16kr/kg i affären
Om tacomix-påsen innehåller 25% salt betalar du över 100kr/kg för saltet... Och det är ju rätt dyrt ;-)
Skrivet av agnetasch
 - 2014-02-15 07:58
Det känns väl alltid tryggare om man får göra sin mat från grunden, ur den synvinkeln är DJ_Icebears kryddblandning att föredra. Salt o socker är ju inga farliga livsmedel, men glutamat och klumpförebyggande medel känns inte nödvändiga.
Skrivet av Hankki
 - 2014-02-14 19:50
På tal om salt så brukar jag använda ca 1 tsk havssalt till 400g nötfärs.
Sedan jag började göra min egen blandning har jag inte köpt en enda påse. Nu har jag också börjat göra taco såsen själv, främst för att frun börjar klia så mycket av ättika så jag gör en utan.
Angående spiskummin så beror det väl lite på vilken region i mexico det är men absolut mest används i indien med omnejd och norra afrika.
Per-Erik skrev om burritos men det är en san fransisco uppfinning hörde jag en gång.
Skrivet av Hasse
 - 2014-02-14 13:53
DJ_Icebear kanske menar att det är ett dåligt köp med avseende priset för vad man får? Men det kanske får räknas som ett dåligt köp oavsett salt- och sockerinnehåll?
Skrivet av Helge
 - 2014-02-14 09:40
Just precis samma som jag kom fram till och skillnaden är ju då inte så stor mot den "köpta" mixen.
/Helge
Skrivet av agnetasch
 - 2014-02-14 07:24
Räknat på volym blir det 24% socker o 18% salt. Men man kanske ska räkna på något annat sätt?
Skrivet av Helge
 - 2014-02-13 15:09
Hej DJ, ditt recept innehåller ju också ganska mycket socker och salt! Har du räknat efter hur många procent det blir?
/Helge
Skrivet av DJ_Icebear
 - 2014-02-13 11:26
Hej! Eftersom de färdigköpta påsarna innehåller ungefär 25% socker och 20% salt (med andra ord ganska värdelösa köp), och du vill göra en som smakar som de färdigköpta så bör du ha i ungefär såhär:

1 msk socker
3/4 msk salt
1/2 msk spiskummin
1/2 msk cayennepeppar
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk vitlökspulver (eller stek köttfärsen i lite färsk vitlök)
1/2 msk mald koriander

I påsarna är det ju dessutom glutamat och klumpförebyggande medel och potatisstärkelse.
Skrivet av Krista
 - 2010-01-28 09:58
Jag gjorde den här kryddmixen enligt ett liknande recept, men mitt kräsna matsällskap med barnsmaklökar sa att det smakar ju inte alls som tacoköttfärs. Håller med om att det inte riktigt gjorde det.

Kollar man på baksidan av en färdig påse har den druvsocker som första ingrediens och innehåller 300 kcal/100 gram, vilket innebär drygt 75% socker (ungefär alltså; det finns fler energigivare i som t.ex. potatismjöl, men den var rätt långt ner i ingredienslistan). Om man nu inte går efter nyttigheten utan vill ha exakt köpetacokryddsmak så ska man alltså öka på sockermängden.
Skrivet av Fröken Dill
 - 2010-01-25 09:30
Texmex och mexikanskt verkar vara två helt olika saker. Jag blev lite besviken när vi åt på La Neta,en mexikansk restaurang i Stockholm. Tyckte att maten var ganska smaklös. Min kille blev däremot inte alls förvånad. "Ungefär så här smakade det i Mexico, maten var enkel men kanske med lite mer smakrika råvaror" tyckte han som besökt landet.
Vill man ha pikant kryddning med spiskummin mm är det tydligen texmex man ska leta efter.

Tror fröken Dill
Skrivet av Per-Erik
 - 2010-01-24 21:01
Man får nog inte förväxla tex-mex med mexikansk, tex(as)-mex(ico) som är ett amerikafierat mexikanskt mat.
Håller med om att den mexikanska maten (åtminstone den jag åt) hade lite med den tex-mex maten man äter i texas (som är väldigt lik vår old-el paso mix liknande mat).



En rolig sak var när jag fick en corona i handen och frågade om en limeklyfta och de bara tittade på mig, de hade aldrig hört att någon stoppade ner lime klyftor i ölen... (så jag antar att även mexiko som är ganska stort har rätt skilda mat och dryck kulturer).


PS Tacos verkar bara betyda dubbelvikt bröd med någonting inuti och burrito rullat bröd med något inuti. Har själv ätit en ost taco, betälld av misstag... :)

Annonser

Powered by EzPortal