Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: bryggens skrivet 2008-02-03 16:34

Titel: Salta potatis?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-02-03 16:34
Vid kokning av potatis med skal så har jag någonstans läst att det inte har någon nytta, skalad potatis däremot kan saltas i kokvattnet.
Sant?
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: Jomael skrivet 2008-02-04 21:32
Hmm... inte sant om du ska koka potatis the-canarian-way iallfall...
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-02-04 21:38
Jomael, hur kokar man potatis the-canarian-way?
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: johannao skrivet 2008-02-04 23:19
det är saltkokt potatis...man har massor med salt i vattnet så att potatisen, när den är klar och vattnet hällts av, får en saltskorpa. Mycket gott. Görs på oskalad småpotatis.
Jag saltar alltid potatisvattnet mycket. Om jag kokat den med skal på kan det stämma att själva potatisen inte tar så mycket smak men skalet blir ju grymt mycket godare!
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2008-02-05 07:22
hur mycket salt är eg. "mycket salt"? snackar vi deciliter per liter vatten?
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-02-05 10:54
Citat från: bryggens skrivet 2008-02-03 16:34
Vid kokning av potatis med skal så har jag någonstans läst att det inte har någon nytta...


Var tanken att saltet inte skulle tränga igenom skalet då? Jag har aldrig funderat på det men nog brukar jag salta kokvattnet med nån tesked per grytliter när jag kokar potatis med skal och jag inbillar mig åtminstone att potatisen inte smakar osalt.
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: johannao skrivet 2008-02-05 10:59
ja, minst. Typ hälften så mycket salt som potatis (0,5kg salt till 1 kg potatis).
Men det är ju faktiskt så att potatisen inte blir jättesalt utan det mesta stannar ovanpå skalet så vill man ha vanlig potatis, utan skal men kokt med skal kanske det inte är någon vidare idé att salta!?
Titel: SV: Salta potatis?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-02-05 13:16
Jag blev nyfiken så jag var tvungen att slå upp det i On Food and Cooking, men jag hittade inget om hur salt påverkar smaken. Däremot står det att det är bäst att undvika salt för att utsidan inte ska koka sönder och spricka innan mitten blir mjuk. Salt i 2 msk per liter snabbar tydligen upp kokningen. På ett dålig sätt.