Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-13 09:47
Då tycker jag om mule,älgtunga är storfavorit hos mig. Rimmad älgtunga med potatismos o franska ärtor mmmmm
Skrivet av Urban
 - 2007-07-12 19:28
Min svåger i Piteå blev bjuden på älgmule av sin far en gång.. Och han säger att smaken och konsistensen är ungefär lika som älgtunga.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-12 15:51
Jag blev också förvånad av det färska datumet på Jägarfruns Kokbok,men kan inte hitta nåt annat.Fast jag har en pärm full med rätt nya viltrecept o där florerar liknande saker;bl.a har jag recept på älgmulesylta.Det har aldrig blivit upplagat för att mannen inte vill stå o joxa med mulen i skogen,i så fall får jag ta hela huvudet o det vill jag verkligen inte!
Bäver har jag inte ätit än men svågern bjöd på det hemma hos sig en dag.När familjen bänkat sig utbrast han:"Nu ska det bli gott med sork!" Svägerskan rusade från bordet o vägrade återvända.

(Andreas flyttade Luwaken till http://matforum.nu/index.php?topic=470.0)
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-12 13:50
1960! Otroligt att en så pass ny bok innehåller så tossiga recept! Är du alldeles säker på att det var första upplagan som kom då?

Sökte lite på boktiteln och det enda jag kom fram till är att de verkar sälja bäver på konsum Lidingö:
http://www.hglarsson.com/konsum/konsumlidingo9061.html

Nej förresten här är även en som försökt sig på att laga till Älgmule ur boken:
http://www.jnytt.se/Read__7988.aspx

(Andreas flyttade Luwaken till http://matforum.nu/index.php?topic=470.0)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-11 15:15
Det verkar som om 1960 är det korrekta årtalet för utgivningen av första upplagan.
Bobotée=pudding på överblivet kött, lök, mandel, ägg,mjölk, vetebröd, citron o curry.
Galoffka=inlagda blodriskor.
Kaninpilå=en gryta där man varvar ris,kanin,rivebröd,kokta ägg o bacon.Bakas i ugn överhälld med buljong el. mjölk.
Salmi av t.ex morkulla=en stuvning av morkulla, fläsk,persilja, champinjoner,mjöl o mjölk.
Rabbis=vildkanin.
Se där,nu kan vi det! ;D
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-11 12:22
:)

Står det verkligen inget årtal på Jägarfruns Kokbok?

"bobotée,galoffka, kaninpilå, salmi o rabbis" - undrar du över? Undrar DU över? Du har ju boken och kan se vad det är! Däremot undrar jag verkligen nu vad det är! Snälla berätta!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-11 09:48
Kastar man en blick i Jägarfruns Kokbok (osäker om åldern på den boken) hittar man många piffiga o användbara recept; fyllda snöskator,ekorrfrikassé,Östermans måsstek,sälbiff o ångad småbäver med lök.Recept som den erfarna jägarhustrun kan rabbla i sömnen.
Men studerar man registret noga stöter man på saker man undrar över; bobotée,galoffka o kaninpilå,vad är det?Likaså salmi o rabbis??Något man bör lära sig tillaga?
Sen får man underliga associationer när man ser recepten Konjakslever o Panna med njure. "Vad du ser vissen ut idag då"-"Ja det blev lite blött igår kväll så jag har en släng åt min konjakslever.Dessutom börjar jag få en njure i pannan" :'(
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-10 13:17
Startade ny tråd om upphovsregler:
http://matforum.nu/index.php?topic=414.0

Jag vill också gärna ta del av både gräfling och björntassar. :)
Och gärna andra riktigt gamla tossiga recept om nån har sådana.
Skrivet av Kari
 - 2007-07-10 12:19
Kommer! Men hur ar det de upphovsreglerna? © och sånt?
Skrivet av Igk
 - 2007-07-10 08:36
 :o :o

Kan du dela med dig av receptet på "Gräfling"? Låter som en hit på grillen  ;D
Skrivet av Kari
 - 2007-07-09 20:42
Lungmos måste vara en hitt..! Imin gamla bok finns "gräfling" och björntassar..
Skrivet av Urban
 - 2007-06-01 20:36
Min mor är ägare av en kokbok från 1917!, som heter "Hemmets Kokbok". I den finns det vanliga husmanskostrecept, och rena rama överlevnadsrecept också som tex "märgpudding" och "Lungmos"
Man tog tillvara på i princip allt från djuren på den tiden verkar det som..

Men det finns säkert en hel del att lära från denna bok tror jag..Mycket har nog fallit i glömska som förmodligen är jättegott, men som ej tillagas längre.

Annonser

Powered by EzPortal