Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Filippa

1
Griffins Steakhouse, Stockholm , Klarabergsviadukten 67, www.griffinssteakhouse.se

Stället som älskar ordet Extraordinaire.

Relativt nyöppnat, stylisch, hippt och exklusivt mitt på Klarabergsviadukten. Att ringa för att få bord funkade inte, däremot att e-posta gick alldeles utmärkt. Den nya tiden är här.

Vi kommer in, står framför hovmästarens pulpet, han talar i telefon och ignorerar oss totalt. Han höjer inte ens blicken för att bekräfta att han sett oss. Istället kommer en servitris fram och säger lite onödigt att hovmästaren tar hand om er strax. Vi stod i 5 minuter och väntade på att bli visade till vårt bord som vi dessutom hade på tid. Ett stockholmskt påfund.

Jag ska ärligt säga att jag gillar inte deras tidsbokning. Du får 2 timmar 30 minuter på dig att äta. That´s it. Och visst kan du äta 3 rätter och dricka kaffe på 2,5 timme ? Det är väl inte ostressigt men går gör det ju. Om servisen är pigg och alert. Vilket de väl var när de väl kommit sig för att ta beställningen, efter en sisådär 20 minuter. Tick Tock, Tick Tock....

Jag gillar att det finns hel- och halvportioner samt väldigt varierad mat, sallader, skaldjur, husmanskost, grillat med olika val. Bra ! Vi åt:

- renskav (lite väl blodigt för att vara ren , i övrigt en lagom portion med potatis och sås i liten kastrull bredvid)
- asiatisk sallad (beställdes utan koriander men kom in med rätt mycket koriander och biff som var senig - jag hade inte serverat den biten själv, men med mycket nudlar, god sås och sparris)
- Rocklundakarré (grillad karré i bit med en hemgjord liten salsicciakorv, serverades med pommes, bearnaise i egen liten kastrull och sallad. Köttet var salt som 17 men alldeles utmärkt i övrigt).

Bredvid stod en bricka med ketchup (hemgjord tror jag nog), vitlökscreme och grillsås upptäckte vi efteråt, det kunde ju servisen påpekat ?

Javisst, vi hade kunnat påpeka felen - om vår servitris varit synlig eller kastat en blick åt vårt håll när hon gick förbi.

Det blev efterrätt också, choklad (chokladskum, vaniljyoghurtglass med blåbär och riven brownie) och Banana Split (pankofriterad banan, matbananchips, italiensk maräng och kondenserad mjölkkola). Chokladskummet påminde mer om chokladkräm i gummiform men var gott - det smakade choklad. Och Banana spliten var en till synes liten portion som var stor i själen. Man blev rejält mätt på den även om jag saknade kolan ?

Sedan kom vår servitris och berättade att vi satt på tid och hade 10 minuter på oss med notan. Oj, så trevligt. När vi gick sa vi hejdå men inte då heller lyckades vi få en respons från den upptagne hovmästaren.

Alltså jag förstår att man vill ha ruljangs på borden, många gäster ger mer pengar men det funkar inte som upplevelse och om man har ordet Extraordinaire i sin meny 14 gånger och berättar att man blandar vissa av sina drinkar på premiumsprit (jag undrar vad de blandar de andra på ? ) så kan man inte ha 2,5 timmes sittningar. 3 timmar kanske. Helst 3,5 för att det ska vara trevligt.  Jag kan också förstå att om man kommer in från gatan, inte har beställt bord och då får en tidsgräns - helt OK. Men inte om du anstränger dig och beställer bord. Nu var vi tre tjejer som skulle snacka en stund över middag, vi hade kunnat fortsätta i baren men säg att man tar med föräldrarna på middag, de vill sitta och äta långsamt, gärna tre rätter plus liten drink före och helt plötsligt får man ta desserten på bardisken. No way José säger jag. Extraordinär eller inte.

För maten och stylingen får man 3,5 av 5 Filippor, för serveringen, tiden och hovmästaren får de 2 av 5 Filippor - med nöd.

Det är faktiskt så att Wagamama med nudlarna bredvid är mer lockande till nästa gång.
2
Jag behöver hjälp med tips på snacks/fingermat som inte kräver kyl och som är gravidvänliga. Hjärnan står helt still men har lyckats komma fram till ost (av rätt sort) med kex, kanske nåt päron till. Men det måste ju finnas mer ?

Anledningen till kylavsaknaden är att vi ska på SPA och får inte tillgång till rummet förrens kl 16 och ska sedan inte äta middag förrens 21.00 - måste ha nåt däremellan för att inte avlida.

Tack  ! :)
3
Tegnergatan 41, www.rolfskok.se

Rolfs har funnits i evigheter, jag har inte varit där på 15 år eller så tror jag. Men igår var det dags och det ser likadant ut som förr. Rätt kalt men trevligt. Det är lite kul att de hängt upp extra stolarna på väggen - önskar andra kunde ta efter istället för att ställa en hög med stolar i en hörna vid toan :-)

Matsedeln är rätt lång, och spretig men med idel godsaker. Ostron, sniglar, lammtestiklar, oxkinder, aborrar....ja ni förstår ju.

Först kommer det in små bröd på en pinne med vispat smör, flingsalt och nåt annat smörakigt till i små skålar. Sedan åt vi gazpacho, lammtestiklar och sylta på dilamm till förrätt. Utmärkta. Jättegoda. Inga som helst anmärkningar.  Gazpachon var len men med sting och man fick pyttesmå krutonger i en skål bredvid, lammtestiklarna kom friterade med tryffelmajonäs och dilammsyltan kom med en liten sallad runt som var mycket god.

Huvudrätt var aborre med sparris och löjrom samt oxkinder med potatispure och gotländsk tryffel. Ja. Det var så gott så man nästan tystnade. Stora portioner men inte för stora, rikligt med mat, väl kryddat och helt enkelt trevligt.

Efterrätt blev Creme Brulee och glass. Brullen var utmärkt, inget att anmärka på. Glassen var i tre smaker; havtorn, banan och lakrits. Med en liten chokladkaka till. Också utmärkt.

Vi har en rödvinsallergiker i gänget men ville ändå kunna dela en flaska vin som typ "passade till allt" och vår kypare kom med trevliga och varierade förslag. Vi fastnade för ett rosé som var alldeles utmärkt till allt vi åt.

Javisst, det är inte billigt men jag tyckte det var klart prisvärt, för det var så gott och trevligt. Det är också en trevlig restaurang med allt från representationsgänget, till de två unga östermalmarna som är på en andra dejt, till de matintresserade turisterna.

En klar 4 av 5. (Femman sparar jag till Lux eller så.) Bilder på maten http://tinyurl.com/38plczt
4
Ny "äkta" mexikansk restaurang Serrano, Kungsbron, Stockholm www.serrano.nu

Quesadillas, burritos , nachos och sallader i "fresh mex" style. Du väljer grundingrediens typ kyckling, kött eller färs och sedan får du ladda på bönor, sallad, guacamole mm. Serveras på bricka som du får med dej direkt.

Trevlig, lite förvirrat kanske men servicen är bra, maten riktigt bra för att vara "snabbmat" och stället är fräscht. Jag provade en Carnitas-quesadilla och den var lagom kryddig, rätt mättande och alldeles utmärkt god.

En snabbmats 4 av 5.
5
Fincan, Svartsjö anstalt, Färingsö ca 3 mil från Stockholm. www.fincan.se

Är det värt att åka buss i 45 minuter och 3 mil för sushi ?

JAJAMENSAN !

JA, det var så värt det. I restaurangen Fincan i Svartsjö serveras det lunch varje dag och varje torsdag kväll serveras det sushi och igår var jag där.

Vi åt en liten sashimi till förrätt; röding, lax, tonfisk, rättika, bläckfisk mm. Lagom tjocka bitar, kul dekoration i form av trådar av rödbetor, extremt finhackad lök och lite annat grejs. God, stark wasabi och enligt pappa var ingefäran jättegod.

Sedan åt vi Sushi Moriawase (blandad) med 14 bitar; röding, lax, bläckfisk, räkor, tonfisk, rullar mm. Inte en enda bit var lik den andra. Lagom med ris, inte för små och taniga bitar och trevligt serverat. Och så fräscht och gott. Super!

De använder bara ekologisk odlad tonfisk och räkor, närproducerad fisk används så länge kvaliteten och tillgång tillåter.

Inga minus ? Nja, ett. Kanske. Jag tyckte riset var för löst "ihoprullat" men det kan vara min pinn-teknik som blivit dålig.

Så slutsatsen är att japp, har du möjligheten så ta buss 336 eller 316 från Brommaplan till Svartsjö /eller ta bilen via Brommaplan, Nockebybron ut mot Färingsö (Svartsjö) och ät gourmetsushi på landet. Det är värt resan.

Betyg 5 av 5
6
www.djuret.se, Lilla Nygatan 5 (tror jag).

Restaurang Djuret på Lilla Nygatan i Gamla Stan är Leijontornets bakficka eller framficka , vilket man vill. Idén är att ha ett sorts djur på menyn per vecka.

I september när vi var där hade man gris på menyn. Den har givetvis härstamning, ekologisk mm. Just vår gris var skånsk. Pappa gillade det

Jag kan ärligt säga att det var något av det bästa jag ätit någonsin.

2 förrätter, 4 varmrätter, en efterrätt och ost. Det är menyn om man inte räknar den fantastiska vinkällaren där många dyrgripar även serveras per glas.

Vi valde att äta varsin förrätt, en leverpastej med syltade grönsaker och en varmrökt, krispig unggrissida.
Till varmrätt valde pappa blodpudding och jag åt helstekt unggrisrygg med bräserad spetskål och tryffelpotatis . Blodpuddingen var så god att jag ville sno pappas tallrik och äta upp hans mat också. Jag kommer troligen aldrig att äta vanligt blodpudding igen. Tyvärr.

Betyget blir 7 av 5. 1 av extra poängen kommer av att de hade lampor gjorda av gamla köttkvarnar. Bara en sån sak. Den andra poänget är för att servitören var klädd i flanellskjorta och skrattade åt pappas dåliga skämt.

Priserna är inte budget - ca 200-400kr för en varmrätt beroende på djur.
7
Någon som har erfarenhet av Linas kassar ? www.linasmatkasse.se

Jag har hoppat på ett erbjudande om en kasse för 499kr (5 middagar för 4 personer), nästföljande kasse kostar 729kr.

Varför ? Dels för inspiration, dels för ekonomin. Jag har inte kollat så noga men tror att min mat-budget ligger bra mycket högre för en vecka eftersom jag envisas med att handla nästan varje dag.

Man kan säga upp när man vill. Får leverans måndagar mellan 17-22 och ja, basvaror som ris, pasta mm får man ha hemma men man får en lista på vad som passar den leverans som är på väg.

Vad säger ni ?
8
har helt plötsligt blivit ansvarig för dessert i morgon kväll på tjejmiddag. Ska gå att förbereda, kunna åka buss och bäras utan alltför mycket meck, får gärna vara choklad och det står helt stilla i huvudet.

Så vart vända sig om inte hit :-) Ni kan ju allt ! Hjälp :-)  ;D
9
Nu behöver jag hjälp, jag kokade äppelgelé härom helgen, hällde i Pektin och sedan ner i en burk enligt konstens alla regler. Men den har inte stelnat. Inte alls.

Kan jag koka upp på nytt och hälla i mer pektin ?  ???
10
En film om mat, Julia Childs och vad mat kan göra för ditt liv....

Enligt SFs information: En tjej som hamnar i en 30 års kris beslutar sig för starta ett gigantiskt matprojekt och börjar laga 524 maträtter allt enligt recepten i Julia Childs "Mastering the art of French Cooking". Hon bloggar om sina missöden och kulinariska höjder och hamnar i ett matmecka och träffar nya vänner.

Nja, nästan i alla fall. En trevlig film, man hoppar mellan Childs 50-tal och Julies 2000-tal, en del trådar i filmen lämnas onystade och så värst många nya vänner vet jag inte om det är tal om men som sagt, en trevlig film att se om man inte är ett vid alla grönsvansade isbjörnar av action, sex, vampyrer eller tecknat....

Jag såg förhandsvisningen inbjuden av F12-gruppen (Melker Anderssons restauranger) och blev mycket förvånad över att de marknadsförde sig så blygsamt. Vi serverades en wrap vid ingången som hade en diskret F12-klisterlapp på sig. Utöver det ingenting i reklamhänseende. Nada. Inte ens ett välkommen innan filmen började. Mycket konstigt.

11
Restaurang Djuret på Lilla Nygatan i Gamla Stan är Leijontornets bakficka eller framficka , vilket man vill. Idén är att ha ett sorts djur på menyn per vecka.

Denna vecka hade man gris på menyn. Den har givetvis härstamning, ekologisk mm. Just vår gris var skånsk. Pappa gillade det   ;D

Jag kan ärligt säga att det var något av det bästa jag ätit någonsin.

2 förrätter, 4 varmrätter, en efterrätt och ost. Det är menyn om man inte räknar den fantastiska vinkällaren där många dyrgripar även serveras per glas.

Vi valde att äta varsin förrätt, en leverpastej med syltade grönsaker och en varmrökt, krispig unggrissida.
Till varmrätt valde pappa blodpudding och jag åt helstekt unggrisrygg med bräserad spetskål och tryffelpotatis . Blodpuddingen var så god att jag ville sno pappas tallrik och äta upp hans mat också. Jag kommer troligen aldrig att äta vanligt blodpudding igen. Tyvärr.

Betyget blir 7 av 5. 1 av extra poängen kommer av att de hade lampor gjorda av gamla köttkvarnar. Bara en sån sak.

www.djuret.se
12
Hej alla !

Årets glögg är avslöjad och om man inte vill vara utan den till jul så kan en idé vara att förhandsboka på www.bokablossa.nu.



God jul hörni !  ;D
13
Hej !

Någon skåning /malmöit som kan hjälpa mig med att överbevisa faster om att det visst finns en bra italiensk delikatess i Malmö ? Hon säger nämligen att det inte finns men det kan ju inte vara sant ?  ???

Tack !
14
http://www.oljebaren.com/, ligger på Torsgatan.

Litet hemtrevligt ställe med trevlig personal. Kanske lite jobbigt uteserveringsläge med busshållplatser mm med ändå trevligt.

Vi delade på en charktallrik till förrätt, 3 sorters salami (spansk, svensk och fransk) som smakade alldeles utmärkt.

Pappa åt kanin i krispig feuille de brick med panchettalindad ytterfilé, morötter, dadlar och pistagenötter och jag åt halstrad röding med purjolök, blå musslor, panchetta, skaldjursvinägrett och canellinibönor. till efterrätt blev det vaniljparfait med jordgubbar och creme bruleé.

Mycket gott, lagom portioner och snyggt upplagt.

Förrätterna ligger på 79-120kr, varmrätterna 179-249kr och efterrätterna 59-79kr.

Kan klart rekommenderas, riktigt trevligt med lite annorlunda rätter.  ;D

Betyg 4 av 5 ( jag sparar 5:an till nåt odefinierbart än så länge).
15
Råkultur ligger på Kungstensgatan 2 och är Esperantos Sushi-hak. Fast i den eleganta versionen. www.rakultur.se

Allmänt haussad och prisad i press och på nätet.

Ni har säkerligen läst mellan raderna redan, jag var inte nöjd. Det var absolut inget större fel på maten men servicen....ja, himmel, mer oorganiserat kaos har jag sällan råkat på. Vi satt på uteserveringen i stolar som var väldigt obekväma och om man som jag är bred om baken så var de rent ut sagt osittbara. Vattenkaraffen tog 20 minuter att få in, tallrikarna vi bad om tog 45 minuter att få, att få påfyllning av vinet och vattnet var inte att tänka på, notan tog närmare 1 timme efter att vi bett om den 2 gånger och teet som skulle vara till fick vi aldrig. Man hade tid att snacka med kompisarna och putsa på bardisken trots det. Det var visserligen fullt, ca 40 gäster men 4 i servisen ska väl klara det ?

Vi åt sashimi och en 15 bitars sushi moriwase, en silveråls rulle samt marinerade böngroddar. Sashimin var spektakulärt serverad med kolsyreis och en massa garnityr (rättika, morot, melonbit och ett litet vaktelägg) men det var rätt små och taniga skivor fisk. Sushin var blandade bitar, flera av dem hade majonäs på sig vilket tog över fisksmaken men det var klart godkänt och silverålsrullen med bränd soya och tempurapärlor var god och annorlunda. De marinerade böngroodarna var torrmarinerade med paprika och chili, starkt, torrt och rätt bla.

Mitt intryck - om man får ordning  servicen så kan det bli sommarens bästa ställe. Men just nu är det en katastrof som Esperanto-gänget inte riktigt har råd med tycker jag. Det finns billigare och bättre ställen som kanske inte är lika spektakulära men som åtminstone kan hålla reda på vad du beställt, när du ska få in det och om du vill ha nåt mer.

Betyg 1 av 5 för jag hatar när servicen är usel.  >:(
16
Ingen favoritdryck i vanliga fall men eftersom jag deltog i experimentet får jag väl göra reklam ?

http://www.tasteline.com/Artiklar_och_guider/Dryck/ol/Stort-test-Basta-alkolasken/

Själv rekommenderar jag Sabai Red Wine Cooler med granatäpple med mer vuxen smak.
17
Företaget iTrim erbjuder viktminskningsråd odyl. Man har delat in tiden i tre faser;
1. 10 veckor för att bryta dina matvanor.Med utgångspunkt från din egen status får du tre möjligheter; pulvermatersättning alla tre målen per dag, pulverersättning vissa måltider och inget pulver men nyttig mat.
2. Förbättring resten av året dvs 42 veckor, nya matvanor för resten av ditt liv.
3. Stabilisering år 2. Behåll din vikt.

Det är säkert toppen, jag har en kompis som gjort det men för mig är tanken på att leva på pulversoppa och "bars" i 10 veckor kräksjukeframkallande  :-\. Vad säger ni ?

Kan ni ersätta samtliga måltider med pulversoppa i 3 olika smaker (choklad, jordgubbe och sparris) i 10 veckor / 70 dagar/ 210 måltider ?
18
Har man 395kr som man tänker bränna på ingenting så ska man definitivt slå till på en te-stund på Grand.

Förutom utomordentlig service så fick vi in varsitt glas champagne och sedan en stor te-kanna som fylldes på kontinuerligt och sedan en gammaldags kakfatsställning. Överst på ställningen tronade 2 olika sorters scones, citrus och en lite grövre med solrosfrön på. Serverades med blåbärsmarmelad, hjortronmarmelad, rört smör, lemon curd och vispad grädde.
På nästa fat fanns snittar; små 4-tuggors smörgåsar med skagenröra, laxröra, kronärtsskocksröra och rensteksröra. Alla med olika sorters bröd.
Sista men inte minsta fatet var det godsaker på; minicitronmuffins, petit-fours med jordgubbe, nötmazarin, kaffebiskvi och en hallonmoussebakelse.
Vi hade bra bord, utsikt över hela baren som till min förvåning (jag såg framför mig en massa blåhåriga damer i päls..) var väldigt bizzi med massor av folk som kom, tog en drink och sedan gick. Vi såg inga kändisar men det var otroligt roligt att sitta och spana på folk. Som ni förstår var vi inte hungriga efter allt detta, allt var supergott , snittarna kanske lite tama i smaken - annars inget att anmärka på alls!

Dyrt, absolut. Kul, jajamensan. Boka bord, ja det tror jag om man vill vara säker.

Betyg då - min erfarenhet av Afternoon tea är rätt begränsad men 4/5 tycker jag dom förtjänar.
19
SMAK på Restuarangen, Oxtorgsgatan 14 www.restaurangentm.com

Ett annorlunda koncept med olika smakportioner. De serveras i små portioner och man provar flera. 3 smaker motsvarar en varmrätt, 5 smaker en förrätt/efterrätt och varmrätt och 7 smaker är som en tre-rätters middag. Det finns 20 smaker att välja mellan varav 5 är efterrätter. Till varje rätt rekommenderas en dryck som kan fås i flaska, helglas eller smakglas.

Kul idé ! Rätterna i sig är små, lite klurigt gjorda och man blir verkligen mätt på 7 smaker. Det ger en tillfälle att prova sånt man kanske inte skulle provat annars. Och man kan smaka av varandra.

Vi provade;
Tryffel, en soppa på tryffel med ett lantägg och skogssvamp
Dill; en toast skagenvariant i glas med räkor i en kryddig lag, dillcreme med en rostad surdegsbrödskiva ovanpå
Koriander - en tunn gazpacho med avokado och kycklingchorizo
Kummin; en kummindoftande soppa med små kålknyten med kokt lax i samt äppeltärningar.
Wasabi; tonfisktataki - mycket lätthalstrad tonfisk med avrugakaviar och melon samt soja och wasabiströssel.
Pimiento; krabbfritters (friterade krabbullar) med en mojorojosås.
Ingefära; hotpot - en ramensoppa med grönsaker och dumplings med oxkött i.
Ras el Hanout - Vårrullar med lamm, myntayoghurt
BBQ - "Bourguignon" oxkarré, selleripuré och mangobitar
Stjärnanis; Creme Brulee med stjärnanis smak och citrussallad på sidan
Svartpeppar; kokosglass, brioche(?) och ananas
Kardemumma -  äpplekaka, calvadosskum

Mycket gott, inget sensationellt som man inte sett tidigare a lá Mistral eller Lux (parmesanglass, tomatgele etc) men gott.

Pris för 7 smaker /3 rätter är 550kr. På rea som jag var 275kr vilket var mer än prisvärt.

En kul grej som ger mycket att samtala om, en trevlig restaurang med trevlig och oklanderlig service - servitriserna här har mer "kundkänsla" än på Kungsholmen :-)

Betyg 4/5  ;D

20
Kungsholmen, www.kungsholmen.com, Norr Mälarstrand Kajplats 9.

ett av Melker Anderssons matpalats, stort, trendigt och med rätt omöjliga stolar att sitta i  - en blandning mellan en fåtölj och en stol....men jag var där för maten.

Det finns mycket olika att välja på; man har delat in köket i olika "Barer" Nordic Bar, Raw Bar, Fruit Bar, Organic Bar, Classic Bar, Spice Bar med inriktning efter namnet. Raw Bar är tex sushi varianter, Nordic Bar är svensk mat typ röding, wallenbergare mm.

Jag åt gratinerad Stenviksgetost med Ingrid Marie äpple. Tre små getostcrostinis med sallad på äpple, selleri och valnöt. Fräscht, lagom och gott.  Pappa åt Spanska bondkorvar á la plancha. Olika korvar serverades i en liten stekpanna med oliver och bröd, en sallad i ett litet glas och en kryddig Rhode Island-liknande dressing i en egen liten skål även det gott, lite kul och alldeles lagom mycket.
Varmrätterna kom in snabbt, en fish n´chips till mig och en wallenbergare till pappa. Fish n chips var en höjdare. Så gott. Mycket fisk - jag tror det var (ekologisk?) torsk men frågade faktiskt inte. Fin frityrsmet i tunnt lager. Hemmagjorda pommes och ett glas med lättkokta grönsaker där jag hittade fänkål, morot,  rödbeta, broccoli och rödlök. En höjdare! Pappas wallenbergare var supergod men ...inte liten...men inte heller stor. Lite lagom för liten ? Serverades klassiskt med potatismos, lingon och ärtor. En rolig grej i sammanhanget var att jag hade lite svårt att bestämma mig - valde mellan en kalvburgare á 285kr eller fisk för 175kr och frågade servitrisen vad hon tyckte varpå hon rekommenderade den billiga rätten - det var kanske inte helt i restaurangens intresse....?
Till efterrätt en fikonslush och ost till pappa; en osöt fikonslush (ni kommer ihåg de illgröna från 80-talet ? ) tre lagomstora bitar ost och gott mörkt bröd. Oklanderligt.
Till mig blev det körsbar och tiramisu: ett glas med en supergod tiramisu och ett glas med körsbärssorbet och körsbar i sprit. Det gick inte riktigt ihop, tiramisun försvann om man åt den med körsbären men var och en för sig var toppengott. Så jag klagade inte  ;D

Melkers varmrätter är som på de flesta andra restauranger mellan 150-300kr men förrätterna är dyra 120-190kr så jag tycker nog det är en rätt dyr investering sammanlagt. Om man nu inte som vi går dit på restaurangrea och äter 3 rätter var för 450kr totalt. Då var det toppen  ;)

Men absolut, det är en trendig, trevlig restaurang med god mat och bra service om än opersonlig och lite humorlös ....men va 17, servitörerna var söta - man kanske inte ska begära både tallriksbalansering och humor ?  ::)

Betyg 4/5
21
Jag har idétorka inför Alla Hjärtans dag. Fullständig idétorka.

Berätta vad du planerar så jag kan snylta på allas kreativitet  ;D

Tack ! //F
22
Boursin gör i vanliga fall en fantastisk färskost med vitlök som är så god och så onödig  ;D Nu har man gett sig på en version utan vitlök men med fikon och nötter.

Blähä.

Den smakar utan tvivel fikon och nötter. Man får krunchiga bitar så man verkligen ser att det är riktiga ingredienser. Men inte så mycket mer. Och även om fikon och nötter är gott så är det inte så gott i färskost. Det blir rätt mesigt.

Nä, köp hellre fikon och nötter för sig.
23
PAGO har kommit med en limited edition med citron/lime juice som jag hittade undangömd i en hörna i kylen på ICA. Full med socker, givetvis, men ändå med en mycket fräsch syra.

Jag gillade den skarpt - den är inte alls lika söt och sliskig som de andra PAGO. Bara att dricka som den är eller som drink-mix.
24
När är det bästa säsong för anka ? Jag har ett recept som låter supergott som jag vill prova.  :P
25
Naglo vill vara en av Stockholms tjusigare. Gustav Adolfstorg www.naglo.com

Vid jul bjuds inte julbord utan skaldjursbuffe á 795kr per person. Man har 2 sittningar (17.00 och 20.30).

Vi hade bord kl.20.30 och kom dit i spöregn och +2grader ungefär 5 minuter tidigt. Då var dörren låst och en lapp upplyste om att restuarangen var fullbokad, andra sittningen började prick halv nio och då låstes även dörren upp. Kö formades snabbt för vi var väl en 100 personer som skulle äta och synpunkterna på den låsta dörren var många och färgstarka. När alla väl släpptes in blev det följdriktigt kö till garderoben, bordshänvisningen och även till kyparen, som inte hann med att ta alla beställningar på en gång.
Buffén innehöll hummer, ostron, kräftor, räkor, 3 sorters löjrom, sill, 5 olika sorters lax, tillbehör, klämmor, ceviche, gratinerad hummer, soppa, risotto, moules marnieres, gratinerade musslor, Jansson, ostar och efterrätter. Tror jag fått med allt. Det mesta var gott, vissa grejor (kräftorna, hummern och löjrommen) toppen. Efterrätterna var också bra :-)

Servicen var ok, det verkade som om bord med högre konsumtion av alkohol fick bättre service.  Vissa fick tex varma fuktiga handdukar - det fick inte vi ?

Sedan kom notan. Då har man lagt på garderobsavgift 20kr. Hm. Sånt gillar inte jag. Antingen betalar man garderoben för sig, i garderoben eller så talar man om att "för er bekvämlighet så läggs garderobsavgiften på notan".

Ovanpå detta så vaknade jag efter några timmar och var väldigt magsjuk. Sånt är inte heller trevligt. Självklart är det så att skaldjur på detta vis och speciellt ostron är väldigt känsligt och man tar en risk men det förhöjer ju inte direkt intrycket.  >:(

Pga min något subjektiva åsikt om detta "julbord" så får Naglo inget betyg denna gång. Får jag lust och råd ska jag äta en vanlig kväll där men jag vet inte ....tror det finns roligare ställen i stan.
26
Zink /www.zink grill.se / ligger på Biblioteksgatan, en av Stockholms tjusigare adresser eller åtminstone flashigare. Det gör i alla fall mig lite mer misstänksam; trevligt eller snobbigt ? Näsan i vädret eller hemtrevligt ?

Jodå, trevligt ! Först en bar och sedan mysig matsal med smått opraktiska men sköna röda sammetssoffor. Lite dålig belysning kanske men trevligt med öppet kök. Kan absolut tänka mig att sitta vid bardisken och kolla på kockarnas flinka fingrar.

Stockholms krogar har börjat med ett otyg, man bokar gästerna så tätt att man utan att skämmas säger åt kunden att "ni äter på tid". Vadå tid ? Det är väl kökets och servisens problem - inte mitt ? Så jodå, hovmästarinnan talade bistert om för oss att " ni äter på tid och 20.30 behöver jag bordet". Men servitrisen var trevlig...

Vi startade med en ankleverburgare för min del och skagen röra till B. Gott, trevligt, lagom och njutbart. Än mer njutbart om drickat kommit före eller samtidigt och inte 4 minuter efter. Särskilt om man sitter på tid...

Man väljer sedan huvudrätt och sideorder. Det går utmärkt att dela på 2-4 sideorders utan att svälta...Vår oxfile var utmärkt, pommesen var toppen men lite dåligt saltade. Å andra sidan så äter väl inte tjusiga Östermalmare salt ? (Oj vad jag är fördomsfull). Vi fick hjälp att välja ett gott vin men jag hade önskat att servitrisen åtminstone frågat vilket nivå priset skulle ligga på. Man hade allt från 300-3000kr i listan. Det hade varit snyggt att kolla.

Till efterrätt blev det en liten chokladtårta och en creme bruleé. Små och goda. Lagom. Nu i efterhand för små. Men då perfekta. Och efter lång väntan vfick vi betala. Kl 20.40. Det var inte vårt fel.

Så jodå, gott och kul. Ok, nästan riktigt bra service och en kul restaurang. Betyg 4/5
27
Enligt SVD har Gordon Ramsey fått ny stjärna för sin restaurang The London West Hollywood i LA.

http://www.svd.se/resor/matresor/artikel_1923791.svd

Om inte annat borde det frambringa ännu ett fult ord ....
28
Sibiriens soppkök är ett hål i väggen på Roslagsgatan 25. www.sibirienssoppkok.se

Som hörs på namnet så serveras det huvudsakligen soppa, men även nån pasta, macka och sallad.

Maten; är god...sopporna rikliga, mycket mat och serveras med gott bröd. Det finns alla varianter; vegetarisk, fisk, kött, klar, redd, grönsaker - och vill du ha lite variant så går det bra. Priserna ligger mellan 195-40kr. Jag åt fisksoppa Seafood och den var toppenbra. Lagom bett. Efterrätterna var inte många men chokladkakan var supersmaskens.  ;D

Restaurangen; liten, boka bord! Inte vita dukar och inte "designat" utan lite "hemma hos /bohem-känsla" vilket ju inte är så dåligt i sig. Familjärt och ska du på toa så får du gå igenom köket - det kände jag var lite "inte-bra" - jag tvättar mina händer och nyser inte rakt ut men hur är det med killen bakom mig eller tjejen framför ? men varför vara paranoid ?  :-[

Klart bra mat till billig peng och inte så himla konstigt. Betyg 3/5
29
Svampsoppa på tetra i antingen 500 ml eller 750 ml förpackning.

bra färg, lagom rinnig med svampbitar i (enligt Arlas hemsida är det smörsopp och champinjon) smaken lutar väldigt mycket åt champinjonhållet. Lite tam i smaken, en snäll soppa utan större överraskningar men jag tyckte den var toppen efter lite salt/peppar och annat kul.

Bra att värma och går snabbt - kan tänka mig att den blir xtra toppen med lite knaperstekt bacon, lite kantareller på eller en skvätt konjak i .

4/5 för den var lite snäll. Men å andra sidan kanske svampsoppa ska vara det ?
30
Dags att välja årets matblogg ;

http://www.matbloggspriset.se/

Annonser

Powered by EzPortal