Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av milaja
 - 2009-07-09 11:24
Citat från: Filippa skrivet 2009-07-09 10:58
Jag är med Ena, när kan man ett recept ? När man vågar experimentera ? När man vet att man ska tvätta händerna före, under och efter ?


Själv tycker jag att man kan laga en maträtt när man vet hur det ska se ut och smaka, och att man kan uppfatta signaler under tillredningens gång som visar om det går bra eller dåligt. När man känner rätten tillräckligt för att veta vad som går att lägga till eller dra ifrån.


Skrivet av Filippa
 - 2009-07-09 10:58
jag höll på att skriva att vi var så himla smarta här men det kanske inte var riktigt formulerat.

Jag är med Ena, när kan man ett recept ? När man vågar experimentera ? När man vet att man ska tvätta händerna före, under och efter ?

Det var en himla fundersam diskussion som startades :-)
Skrivet av kryddburken
 - 2009-07-07 22:14
Med baskunskaper om matlagning så tycker jag att var man borde kunna detta :

Kött;
En köttgryta och veta att man kan ha i nästan vad som helst för att få en god gryta! Att veta att nötkött kräver längre koktid än gris för att bli mört. Steka kotletter. Kunna stoppa in en termometer i en stek och läsa sig till temperaturangivelser.
Rulla egna köttbullar av blandfärs.

Fisk;
Steka hel fisk i stekpanna och ugn. Att veta hur fisken ska se ut när den är färdig och inte torr. Att köpa ett fryst fiskblock och kunna tillaga en gratäng i ugnen. Och om barnen gillar fisk kunna låta bli att köpa fiskbullar och pinnar istället för hel fisk!

Kyckling;
Att steka en hel kyckling i ugn tillhör verkligen basis. Att veta att köttsaften ska vara genomskinlig och inte rosa... Att kunna läsa sig till temp.angivelser även här. Att veta att hygien är viktigt när man handskas med kyckling.

Frukt & Grönt;
Att veta att man alltid bör skölja, ev tvätta frukt & grönt! Att använda separata skärbrädor för kött/kyckling/frukt & grönt. Att kunna koka en bärkräm, eller svänga ihop en äppelpaj.

Mjöl/mjölk/ägg;
Steka pannkakor är nummer ett & även kunna svänga ihop en omelett. Att veta hur man använder mjöl, stärlekser till såser, krämer mm. Att kunna toppreda och bottenreda. Att kunna koka ägg till frukost! Baka en enkel sockerkaka!

Övrigt;
Att koka pasta, potatis och ris tycker jag är givet.
Recept i sig behöver ingen människa i världen kunna utantill, det är därför det finns kokböcker! Men att våga smaka av, krydda, hitta egna vägar och veta att använda sig att bra råvaror då har man en god allmänbildning om mat tycker jag!
Skrivet av milaja
 - 2009-07-07 21:49
Citat från: annamaria skrivet 2009-07-07 20:09

När dem har lärt sig lite grunder så vågar de sväva ut och inte slaviskt följa ett recept. Inte för att detta på något sätt är ett måste utan för att det är kul att våga. Det blir dessutom enklare att laga mat när man inte slaviskt måste ha ett  recept utan det går att byta ut basilikan mot oregano på ett ungefär.


Så är det :-)
Att jag ser en maträtt som baskunskap innebär ju inte att jag gör exakt likadant varje gång, snarare tvärtom ... för att citera en av mina gamla musiklärare: Först lär man sig tekniken och sen kan man börja lira ;-)
Skrivet av annamaria
 - 2009-07-07 20:09
För min del så tycker jag det är viktigast att våga laga mat. Det är så många som säger - nej det kan inte jag. Jag skulle gärna vilja att mina barn kan laga lite av den traditionella svenska husmanskosten (vad nu det innebär... ;)).
Ut i från det kan man sen lära sig det mesta. Det funkade fint för mig, Mormors kök som utvecklas till världens kök.
När dem har lärt sig lite grunder så vågar de sväva ut och inte slaviskt följa ett recept. Inte för att detta på något sätt är ett måste utan för att det är kul att våga. Det blir dessutom enklare att laga mat när man inte slaviskt måste ha ett  recept utan det går att byta ut basilikan mot oregano på ett ungefär.
Skrivet av Gilius
 - 2009-07-07 16:05
@Mickan

Håller helt med dig, kan man metoden faller resten på plats. Köpte precis Ratio, Michael Ruhlman, en bok som i viss mån går in på förhållande av ingredienser som ger ett antal olika rätter. Han här även en annan bok som heter Elements of cooking, som mer fokuserar på metoder. Om dessa två fanns på svenska i ett band och litet hårdare redigerat skulle det vara mitt tips till ällmänbildningen inom kokkonsten.

/gilius
Skrivet av Mickan
 - 2009-07-07 13:50
Jag tycker inte att det finns någon poäng med att kunna alla tänkbara recept utantill. För mig är handhavandet viktigare. Om man har ett bra handlag och därtill teoretiska kunskaper som gör att man vet vad t ex blanchera är man redo att ta sig an de flesta rätter och recept.

Jag tänker tillbaka till min tid med naturvetenskaplig linje och naturvetenskapliga studier när kamrater på andra linjer tyckte det var fusk att vi hade formelsamling. Kruxet är att veta hur man skulle använda formlerna!   
Skrivet av Hasse
 - 2009-07-07 12:43
Jag tror det är svårt att nämna just vissa rätter som skulle höra till allmänbildningen. Det beror ju på vad man tycker om att äta. En vegetarian har ju ingen anledning att steka en biff, som exempel.

Jag lägger ribban lågt. Jag tycker det är allmänbildning att kunna laga ett varmt mål mat från grunden.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-07-07 12:33
Vissa basrätter lär jag mig ALDRIG. Ta pannkaka t.ex, då står jag alltid o trevar mig över ansiktet; en mun, en näsa o två ögon blir ett ägg, 1 dl mjöl o 2 dl mjölk. Samma som när ungar lär sig larmnumret 112 ;D
Skrivet av ena
 - 2009-07-07 10:12
Håller med Filippa :)
koka potatis, pasta o ägg är ju givet... likaså en basrätt så man har nåt att bjuda på (som väldigt ofta blir spagetti o köttfärssås av någon anledning, eller tacos...)
sen lär sig väldigt många att steka pannkakor på hemkunskapen i skolan...

drycker är väl upp till var och en, jag dricker inte kaffe, inte GT och inte heller campari alltså kan jag inte de dryckerna (okej då, 7 år på kafé har lärt mig att koka kaffe fast jag inte dricker det)... det man inte har ett intresse av att dricka/äta hör väl inte till allmänutbildningen? ??? blanda saft borde väl alla kunna iofs ;)

i övrigt... är man läskunnig o har lite i huvudet fixar nog de flesta att följa ett recept i en kokbok, men de rätterna räknar inte jag att man "kan"

så min följdfråga blir då... när "kan" man en rätt? när man lagar den utan recept, när man kan handla råvarorna utan lista...???
Skrivet av milaja
 - 2009-07-07 09:58
:-) Det är därför jag är nyfiken på vad andra tycker hör till allmänbildningen ;-)
Skrivet av Filippa
 - 2009-07-07 09:55
Öh, jag anser mig någorlunda allmän kokkunnig men jag har aldrig gjort ärtsoppa, löksås eller fläskpannkaka. Inte heller kan jag göra varken kaffe, GT eller Campari Juice eller rulltårta.

Däremot anser jag att varje vuxen människa ska kunna
- koka ägg och pasta eller/ och potatis samt ris
- kunna göra en bas rätt typ spagetti & köttfärsås alt veg sås alt med fisk eller dylikt ( kan lika gärna vara pannbiff med lök, köttbullar, fiskrullader, eller steka sill - men alla ska kunna laga en rätt som de kan bjuda på).

Alla är inte bra på allt, jag är värdelös på bacon men gör en fantastisk sockerkaka :-)
Skrivet av milaja
 - 2009-07-07 09:03
Bara lite nyfiken på vad andra anser det självklart att man kan göra ;-)

Det jag kommer på spontant är:

Mat:
Pannkakor, gröt, pastagratäng, panera fisk, potatismos, steka bacon, potatisgratäng, kokt ägg, löksås, fläskpannkaka, köttfärssås, ärtsoppa 

Drycker:
Kaffe, gin och tonic, camparijuice, mjölkchoklad

Efterrätter
Kladdkaka, rulltårta, marängsviss

Annonser

Powered by EzPortal