Bryna kniven

Startat av Urban, 2007-05-04 17:34

Föregående ämne - Nästa ämne

Rob

Jag hänger upp mig på "roterar i hög hastighet" men med vatten kaske det funkar.

Sedan är det väl en fråga om stabilisering av bandet, om det böjer neråt blir eggen konvex.

Jag säger inte att konvex egg är dåligt, generellt kan man säga att du förlorar den maximala skärpan till förmån för att få en stabilare (hållbarare) egg.

På nästan alla mina knivar strävar jag efter att uppnå en bästa möjliga V-egg utan konvex böjning.

Rob

Citat från: Urban skrivet 2007-07-12 22:31
Nej det är en Mado "SUPERSCHLIFF MNS 630" en tysktillverkad maskin.


Kollade deras hemsida. Det enda jag fastnar på är att finaste kornet på deras våtslipband är 240 korn. Som referens så slipar jag botten på min båt med 400. Knivar med musmatta har jag aldrig gått under 400 heller (som startpapper)

Urban

Vilken produkt är bäst för kniven att använda vid underhållsslipning (bryning) av kniven om man inte vill eller kan använda sig av en slipsten. Anta att kniven är vässad hos en knivslipare och jag vill bara använda ett bryne för att hålla kniven vass så länge det bara går innan det är dags att lämna iväg den igen.
Jag förstår att man måste utgå från vilken hårdhetsgrad kniven har så att man inte slipar tex. en japansk kniv med en högre hårdhetsgrad än vad ett stålbryne har (då skador kan uppstå på både kniv och bryne).

Dom produkter jag vet som är tillgängliga på marknaden är:

Stålbryne
Silverbryne? (är osäker om denna produkt finns, har bara hört talas om det)
Keramikbryne
Diamantbryne

Alla dessa har ju olika struktur på brynytan dvs. ett diamantbryne kan ju ha olika kornigheter, och ett stålbryne kan vara olika grov i räfflingen. Om det finns skillnader i struktur mellan olika keramikbrynen vet jag ej.
Ej heller har jag någon erfarenhet av silverbrynen.


Om jag vill underhållsbryna en Europeisk kniv som har ett mjukare stål, vilken typ av bryne rekommenderar ni?

Samma fråga gäller Japanska knivar med hårdare stål än Europeiska?.

Finns det något speciellt märke som ni rekommenderar av dessa fyra sorter?

Pasta

Phuuuu detta är en hel vetenskap  :o har iallafall läst igenom och lärt mig en del. Nu en (för er kanske) dum fråga men var kan man lämna in knivar och få dom slipade :-[ Jag har Global knivar och bara älskar dom, men som sagt var kan man lämna in dom, vilken typ av butik  ???

Urban

Om dom inte har blivit alltför slöa så kan du ju alltid prova "Mino sharp" som är en våtslip som rekommenderas av global själva.
Vi har just en sådan som första pris i denna månads tävling  ;).

Att slipa själv med en våtsten ger det absolut bästa resultatet. Men det tar ju lite tid att lära sig det förståss.

kockis

Citat från: Pasta skrivet 2007-11-16 10:54
Jag letade efter svar i forumet men hittade inget, så jag ställer frågan.

Hur håller ni era knivar vassa. Hur gör ni för att få dom så vassa som möjligt. Har ni prövat den elektriska kniv vässaren ? (heter det så??) OBH nordica är det väl som säljer den. ??? ???

bryn ofta,använd träskärbräda, inte plast.
Skall du slipa så är det våtslipning som gäller.
om du vill vet xakt hur man gör så kan jag förklara mer ingående om du vill
när det är svart är det klartt!

Urban

Hej Kockis och välkommen till forumet! :).

För mig så får du mer än gärna förklara ingående hur man går till väga när man ska våtslipa kniven.

Kari

Urban: Hur ofta lämnar Du Dina knivar till en knivslipare? En gång om året? Jag har aldrig gjort det.. *oj*

roffekock

2007-12-17 21:44 #68 Last Edit: 2007-12-17 21:56 by roffekock
Urban.
Jag skulle vilja ha en närbild på ett av dina knivblad går det. I går så skaffade jag en våtslip som jag längtat länge efter att äga men det har bara inte blivit av men nu när jag börjat skärsvarva var jag tvungen för att kunna slipa olika skölpar (svarvstål) jag fann en slip som hade en massa olika verktyg som man kunde spänna fast allt tom. saxar. Den heter Tormek T7 jag slipade några knivar direkt när den kom och en bättre sten får man leta efter. På maskinen finns det även en läderbryningsanordning men jag vet inte hur pass bra den är,man ska tydligen ha en sorts pasta på den typ Autosol. Känner du tll maskinen och i så fall vad tycker du?
Det finns en slipjigg för knivar som sägs vara bra, har du erfarenhet elle har någon annan det.

Skulle vara kul att ha lite info om vad slags slipar ni använder. men det kanske ska till en ny tråd. ;) Nu såg jag att det redan finns en.

/rolf
Matforum är bäst

Urban

Roffekock: Här är en närbild på Hiromoton´s knivblad. Duger den eller var det en annan vinkel du ville ha?.


roffekock

Ingen dålig bild men jag vill kunna studera din polering om du förstår. Om man förstorar upp bilden så är det för mycket skuggor för att kunna avgöra det. Om du höll lite mer så att man kan se längs ,skulle jag vara glad.
Har du provat att polera råäggen mot en läderrem och på denna rem ha Atousol,det blir en slags strigling den ger en fantastisk polering och underbart bett. Detta kan man göra från råägg direkt till skärpa (allså utan stenbryning). Det bästa är om man kan montera denna rem på en roterande skiva som har ett varvtal av ung. 100v./min. Exprimentera gärna här, för detta är intressant om du har invädningar TALA. :D

/rolf
Matforum är bäst

Sweber

Jag har lite problem med att handtaget på kniven slår emot stenen när jag brynar på läderskivan. Gäller givetvis bara lite större knivar.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

Det enda man kan göra i det läget är ju att demontera stenen el. sneställa den så att den kan passera men att demontera är ju extra jobb. Det bästa vore om man tillverkade en speciell strigel el polermaskin. Vilken pasta använder du för övrigt när du polerar?.

/rolf
Matforum är bäst

Sweber

Jag använder Tormeks egen pasta. Jag har limmar på ett gammalt bälte på en 1x1" träregel på ca 1m som jag spänner fast i arbetsbänken. På den striglar jag, det är enklare tycker jag.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Urban

Här är 2 andra bilder på Hiromoto´n. Jag slipar den först på en Japansk våtsten 1000/6000. Och efteråt så polerar jag upp den på en bit läder som jag har gnuggat in med en pasta (vet inte vad pastan heter eller innehåller... Rob?).

På dessa bilder är den nyslipad (inte som förra)

roffekock

Urban jag vill tacka dig för bilderna ser bra ut,jag är stolt över att ha en duktig knivpolerare i min bekantskapskrets,det dräller inte av de människor.

Lite vill jag ändå ha klargjort från dig det är egentligen in´t av vikt för oss som håller på med knivar men jag tänker på alla.
Sipning sker på sten eller band,bryning sker på brynsten,strigling el polering sker på tex läderband med polermedel.
Jag tror att det är så du menar eller.


Knivens vinkel är av stor betydelse för eggens styrka och hållbarhet (därav olika vinklar på olika knivar för olika ändamål) men poleringen är av största vikt för det är där den unika skärpan uppstår,det är detta som man ser på Urbans bilder att han har en välskött kniv, troligtvis med största bett.

I övrigt vill även jag framföra mitt tack till dej Urban med en önskan om allt Gott.

/rolf
Matforum är bäst

Rob

Urbans pasta är Starkie Sharps honing paste.
Vet inte vad den innehåller.
Detta är tillverkarens sida, men enligt uppgift svarar de inte på mail:
http://www.starkiesharp.com/page31.html

Kalle.holmqvist

När det gäller att bryna kniven finns det en bra grej (om du inte är proffs vill säga). Den heter "Spyderco - tri angle sharpener". Med den går det inte att misslyckas. Alltid sylvassa knivar!

dePaul

Citat från: Kalle.holmqvist@gmail.com skrivet 2008-11-25 21:35
När det gäller att bryna kniven finns det en bra grej (om du inte är proffs vill säga). Den heter "Spyderco - tri angle sharpener". Med den går det inte att misslyckas. Alltid sylvassa knivar!
Japp, den är bra. Har haft min Sharpmaker i ca 10 år. Still going strong :).

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal