Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mimmi
 - 2008-01-15 19:23
Jag kokar utan lock, precis som annamaria säger man måste röra om och passa grytan.

Intressant läsning om bakgrunden till namnet Janssons frestelse. Man kanske skulle försöka få tag på filmen eller varför inte en affisch.  :P
Har bara hört talas om operasångaren tidigare som sagt var.
Skrivet av kurt
 - 2008-01-15 11:07
Om man bara skall förkoka potatisen, så borde man lika gärna kunna göra det i formen i mikrovågsugnen.
Skrivet av annamaria
 - 2008-01-15 10:37
När jag kokar potatisgratäng så har jag också mer vätska (behöver dock inte vara bara grädde - blir jätte-bra med hälften mjölk och hälften grädde) än när jag gör vanlig gratäng bara i ugnen. Kokas utan lock gör den - eftersom man måste röra ofta för att inte bränna. Fördelen med att koka är också att du kan smaka av sältan.
Skrivet av Andreas
 - 2008-01-15 10:05
Mer vätska? Jag som tyckte det borde dunsta mer i ugnen än från grytan, kokar du utan lock då?

Vad gäller namnet på rätten näms två saker i Wikipedia:
1) Namnet kom som imse säger efter Pelle Jansson, operasångaren (1844-89).
2) Namnet kom från fillmen Janssons frestelse - vilken av dem det nu är eftersom det finns både en från 1928 och en från 1936 (Så här ser affischen ut på den från 1928: http://www.kb.se/bilder/Samlingarna/Exempel/affischer_frestelse_450.jpg )
Och bredvid bägge uppgifter står det "källa behövs" så det går inte att följa upp dem... typiskt.

Men vänta här är nåt vettigt ur PRO:s medlemstidning pensionären: "Länge ansågs namnet härstamma från den festglade operasångaren. Men 1989 skrev Gunnar Stigmark i Gastronomisk kalender att det var hans mamma som skulle ha "juntafruarna" hemma på supé vid nyåret 1929. Hon ville ha ett trevligare namn än Ansjovislåda på bjudrätten och uppkallade den efter stumfilmen med den populäre Edvin Adolphsson i huvudrollen." http://pensionaren.pro.se/default.asp?a=2&lngItemID=3515
Skrivet av mums
 - 2008-01-13 23:29
Menar du att Janssons Frestelse är en helsvensk maträtt? Eller var han Dansk eller Norrman den där Pelle?

Glöm att jag frågade, hittade info på http://sv.wikipedia.org/wiki/Janssons_frestelse
Skrivet av Mimmi
 - 2008-01-13 20:14
Pelle Jansson, operasångare till yrket ville ha nattamat och då kom denna rätt som kvällsvickning väl till pass. Så berättar jag i korthet för mina elever.

Jag använde 3dl grädde, 2 dl mjölk och 2 msk fiskspad, när jag förkokade. Det är lite mer vätska än med den vanliga metoden och receptet.

Frågan är hur man vill ha sitt översta lager? Har man för varm ugn är ju risken att man bränner och får täcka med folie på slutet.
En vanlig Jansson sätts in i 225° och gräddas i ca 50 min.

En fördel är att ibland är det hårt tryck på ugnen, då är det bra att gräddningstiden endast är 15 min. så att man frigör ugnen till andra rätter.

Skrivet av Andreas
 - 2008-01-13 17:00
Använder du exakt samma recept när du förkokar Janssons i gryta som i ugn? Med samma vätskemängd skulle jag kunna tänka mig att den blir aningens lösare vid förkokning på grund av mindre avdunstning.

Sen undrar jag om det översta lagret får precis samma konsistens med din metod? Med längre tid tycker jag toppen borde bli mer välgräddad.

Och när vi ändå är inne på Jansson, jag har alltid undrat var namnet kommer ifrån - det har väl inget med Bamses katt att göra?
Skrivet av annamaria
 - 2008-01-12 19:43
Det är en kalasbra metod för potatisgratäng så det funkar säkert med Jansson också!
Skrivet av Mimmi
 - 2008-01-12 19:12
Idag blev det ont om tid när jag skulle laga till en Jansson. Grabben skulle iväg och det var bara att skynda på det hela.
Så här gjorde jag istället för på det traditionella sättet.
Småputtrade den strimlade potatisen, löken, grädden, mjölken och fiskspad tills potatisen blev mjuk. Vände försiktigt ner ansjovisen. La upp i en ugnsfast form. Ströbröd och smörklickar på toppen. Gratinera i 225° till fin färg, 10-15 min.

När jag gör potatisgratäng har jag gjort på liknande sätt med gott resultat men aldrig tidigare till Jansson.

Har ni använt metoden till Jansson förr?
Vilka kan fördelarna vara?
Ev. några nackdelar?

//imse

Annonser

Powered by EzPortal