Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kjpil
 - 2009-02-23 09:24
Det ser onekligen intressant ut. Lite läskigt bara, får försöka köpa lite bakterisubstrat och odla innan man prövar kanske
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-23 09:21
Lamm tror jag skulle gå bra. Nötkött också men inte gris eller fågel.
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-22 21:41
Ideer om vad man ska pröva för kött om man inte har tillgång till vilt?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-30 17:01
Nej, tablespoonen stod inte i Jägarfruns bok, det var ett recept jag hittade på nätet. Här blev det visst lite källförvirring. Jägarfrun hade nog skrivit "en amerikansk matsked" ;)
Skrivet av Hasse
 - 2007-11-30 16:45
Ja, det kan man ju fråga sig. Men receptet på SAP-kött var väl amerikanskt, så det är väl inte omöjligt att jägarfrun låtit sig "inspireras" av amerikanska recept när hon skrev boken? Vem vet?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-30 15:47
Undrar vad en tablespoon gör mitt bland jojkande samer o renkött ???
Skrivet av Hasse
 - 2007-11-30 15:13
tb är en förkortning av tablespoon, alltså matsked.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-30 10:23
Jag kollade igen, det står 1,5 kg. Sen hittade jag ett recept på gravat reninnanlår o enligt det skulle man kunna misstänka att det ska vara dl i stället för kg i SAP-receptet, inte sant?:
Gravat reninnanlår
500 g Reninnanlår
1 1/2 dl Salt
1 dl Socker
4 cl Konjak
1 tb vitpeppar, grovmalen (vad menas med tb?)
Blanda alla ingredienserna till gravningen och lägg i köttet. Låt ligga kallt tre dygn. Skiva upp köttet i tunna skivor.
Jag gillar inte att meka med socker/salt-proportioner till rått kött, så jag tror jag avstår från SAP-köttstillverkningen, men man kan kanske använda farin för att få lite jul-piff på den gravade laxen?
Skrivet av Urban
 - 2007-11-29 20:43
1.5 Kilo salt låter som våldsamt mycket salt hehe!. Är du säker att det inte är 1.5 Dl salt?.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-28 17:43
Det står ingenting om vikten på köttbiten, men ska man få på 1,5 kg salt (jodfritt antar jag) kan den nog inte vara alltför liten. Fast jag hade nog inte ödslat så hemskt mycket kött på experimentet, man vet ju aldrig ;)
Skrivet av Kari
 - 2007-11-28 16:19
Vad tror Du farinsocker gör? Bra färg? Hur mycket kött är receptet till?
Blir ju som nyfiken på prova med en bit kött från affären - som experiment.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-28 16:12
Hm, skånk ja, det är sånt man får när man ropar efter mannen när han ska till jordkällaren: "Kan du inte ta in en älgskånk!" Troligtvis innanlår, ytterlår går åt till sjömansbiff o surstek.
Om man har det på julbordet behöver man inte fundera på tillbehör, annars låter det gott på knäckebröd tycker jag, på slutet smetar man på det o dekorerar med ättiksstark pressgurka (44%?) ;D
Skrivet av Kari
 - 2007-11-28 12:01
Låter lite spännande, men vars sitter skånken på djuret? Är det ett tjockt/runt stycke eller platt?

Vad är det tänkt att ätas med/på/till?

Ja, länge är länge...  ;) Eller tills köttet ruttnar eller är slut?!  ???
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-28 11:50
Jag letade efter något kul att göra på vilt till julbordet. I Jägarfruns kokbok hittade jag ett intressant recept på Amerikanskt SAP-kött: "Denna metod är varken rökning eller torkning men effekten är likartad" Namnet kommer av S=socker,A=All spice/kryddpeppar o P=peppar.
Köttet man ska använda är "storvilt" så jag tar väl älg. Någon vikt står inte angiven så jag tar väl en skånk ;D Skånken gnids in med:
1-2 dl brun farin
1,5 kg salt
3 msk kryddpeppar
3 msk svartpeppar

Köttet gnids in med denna blandning o detta upprepas var dag under 5 dagar. Får hänga svalt hela tiden o även sedan. Köttet kan hålla sig friskt länge.
Det verkar ju nästan var en sorts gravning, undrar vad dom menar med att det håller sig friskt länge? Hur länge då?

Annonser

Powered by EzPortal