Jag letade efter något kul att göra på vilt till julbordet. I Jägarfruns kokbok hittade jag ett intressant recept på Amerikanskt SAP-kött: "Denna metod är varken rökning eller torkning men effekten är likartad" Namnet kommer av S=socker,A=All spice/kryddpeppar o P=peppar.
Köttet man ska använda är "storvilt" så jag tar väl älg. Någon vikt står inte angiven så jag tar väl en skånk ;D Skånken gnids in med:
1-2 dl brun farin
1,5 kg salt
3 msk kryddpeppar
3 msk svartpeppar
Köttet gnids in med denna blandning o detta upprepas var dag under 5 dagar. Får hänga svalt hela tiden o även sedan. Köttet kan hålla sig friskt länge.
Det verkar ju nästan var en sorts gravning, undrar vad dom menar med att det håller sig friskt länge? Hur länge då?
Låter lite spännande, men vars sitter skånken på djuret? Är det ett tjockt/runt stycke eller platt?
Vad är det tänkt att ätas med/på/till?
Ja, länge är länge... ;) Eller tills köttet ruttnar eller är slut?! ???
Hm, skånk ja, det är sånt man får när man ropar efter mannen när han ska till jordkällaren: "Kan du inte ta in en älgskånk!" Troligtvis innanlår, ytterlår går åt till sjömansbiff o surstek.
Om man har det på julbordet behöver man inte fundera på tillbehör, annars låter det gott på knäckebröd tycker jag, på slutet smetar man på det o dekorerar med ättiksstark pressgurka (44%?) ;D
Vad tror Du farinsocker gör? Bra färg? Hur mycket kött är receptet till?
Blir ju som nyfiken på prova med en bit kött från affären - som experiment.
Det står ingenting om vikten på köttbiten, men ska man få på 1,5 kg salt (jodfritt antar jag) kan den nog inte vara alltför liten. Fast jag hade nog inte ödslat så hemskt mycket kött på experimentet, man vet ju aldrig ;)
1.5 Kilo salt låter som våldsamt mycket salt hehe!. Är du säker att det inte är 1.5 Dl salt?.
Jag kollade igen, det står 1,5 kg. Sen hittade jag ett recept på gravat reninnanlår o enligt det skulle man kunna misstänka att det ska vara dl i stället för kg i SAP-receptet, inte sant?:
Gravat reninnanlår
500 g Reninnanlår
1 1/2 dl Salt
1 dl Socker
4 cl Konjak
1 tb vitpeppar, grovmalen (vad menas med tb?)
Blanda alla ingredienserna till gravningen och lägg i köttet. Låt ligga kallt tre dygn. Skiva upp köttet i tunna skivor.
Jag gillar inte att meka med socker/salt-proportioner till rått kött, så jag tror jag avstår från SAP-köttstillverkningen, men man kan kanske använda farin för att få lite jul-piff på den gravade laxen?
tb är en förkortning av tablespoon, alltså matsked.
Undrar vad en tablespoon gör mitt bland jojkande samer o renkött ???
Ja, det kan man ju fråga sig. Men receptet på SAP-kött var väl amerikanskt, så det är väl inte omöjligt att jägarfrun låtit sig "inspireras" av amerikanska recept när hon skrev boken? Vem vet?
Nej, tablespoonen stod inte i Jägarfruns bok, det var ett recept jag hittade på nätet. Här blev det visst lite källförvirring. Jägarfrun hade nog skrivit "en amerikansk matsked" ;)
Ideer om vad man ska pröva för kött om man inte har tillgång till vilt?
Lamm tror jag skulle gå bra. Nötkött också men inte gris eller fågel.
Det ser onekligen intressant ut. Lite läskigt bara, får försöka köpa lite bakterisubstrat och odla innan man prövar kanske