Maten som skyddar mot cancer?

Startat av Andreas, 2009-03-09 08:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I DN på nätet finns en artikel om Kerstin Hultén som är dietist med magisterexamen i folkhälsovetenskap och licentiatexamen i epidemiologi och som nu är aktuell med boken "Maten som skyddar mot cancer".

"Det är bara en mindre del av all cancer som beror på ärftlighet. Den största rollen spelar vår mat och vår livsstil. ... att äta färgrikt är en bra grundregel. Ju fler färger, desto större variation av skyddande ämnen. Vad det handlar om är att försöka få i sig rejält med antioxidanter och fytokemikalier som kroppen behöver för att hålla sig frisk. Och samtidigt undvika charkprodukter och övervikt."

Några av de konkreta råden: "...Ät huvudsakligen mat från växtriket. Minst två frukter och tre portioner grönsaker varje dag... Undvik chips och pommes frites... Ät fisk 2-3 gånger i veckan... inte mer kött från fyrbenta djur än max ett halvt kilo i veckan ... Välj bröd med hela korn ... Drick flera koppar grönt te ... Dra ner på saltet..."

http://www.dn.se/livsstil/halsa/fargstark-foda-haller-dig-frisk-1.813503

Är alltså alla dessa råd sådana som vetenskapen visat skyddar mot cancer?

Hur mycket minskar den som följer alla råd risken för cancer?
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Jag tänker alltid på att äta färgstarkt gelehallon, sega råttor och fanta.

Jag har hört nån siffra påa tt 70% av cancer skulle gå att undvika (källa saknas)

CiteraWe estimate that 31.5% of cancers in men and 18.4% in women could be prevented if reasonable targets with respect to diet (reduced consumption of red meat, increased fruit and vegetables), exercise (30 min 5 days a week), alcohol consumption (3 U a day for men, 2 U for women) and weight control were achieved.


The potential for prevention of colorectal cancer in the UK. Eur J Cancer Prev. 2009 Feb 20.

En ny metaanalys påstår att de inte hittade något samband mellan animaliskt fett eller protein och colorectalcancer.

Meta-analysis of animal fat or animal protein intake and colorectal cancer. Am J Clin Nutr. 2009 Mar 4.

Andreas

Det var ett roligt sätt att tänka färgstark mat, det bästa kanske är att äta sånt med azofärgämnen?

70% lät som en väldigt hög siffra, den hade varit intressant att få bekräftad.

Ang. studien du nämner så är de enda cancerformer som nämns i DN-artikeln bröst- och prostatacancer (i samband med kalaskula) och Hulténs avhandling handlar om "bröstcancer och skyddande faktorer i kosten" vilket låter som om kostråden kanske främst är fokuserade på dessa cancerformer?
Den som inte frågar får inga svar.

Miss Fish

Det är exempel bara ca 10 procent av all bröstcancer som är ärftlig..

Som jag förstått så har bygger ganska mycket av hennes bok på World Cancer Research Fund Internationals forskning och rapporten Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a global perspective och den berör alla cancerformet inte bara prostata- och bröstcancer.

Är någon intresserad av rapporten så finns den att ladda hem från WCRIs hemsida, wcrf.org. Har inte läst den än, men har laddat hem den så nu har jag kvällen räddad ;)

Andreas

Det låter som en riktig myskväll! :) Berätta hemskt gärna om det står någonting i den som stöder Kerstin Hulténs kostråd.
Den som inte frågar får inga svar.

Miss Fish

Jag är vetenskapsnörd, jag läser sånt här för skojs skull :)

De kostråd som finns på DNs hemsida är nästan helt hämtad från rapporten, ibland nästan ordagrant. Det enda råd jag inte sett är det om att vi bör dricka flera koppar grönt te om dagen..

Vikten är givetvis en viktig faktor i många cancerformer, vikten ska väl hållas inom BMI-gränsen (i runda slängar 20-25) för att vara okej. Det som förvånar mig är t.ex. att cancer i matstrupen tros påverka mer av övervikt än cancer i magsäcken.. (som jag tolkar deras resultat i alla fall). Motion minskar inte alla cancerformer, utan egentligen bara fyra cancersorter av 18 som finns med i studien. Men logiskt sett måste motion påverka vikten hos vuxna. Här kommer också rådet med "söta drycker" in, det ökar inte direkt cancer men har ett samband med vikten, så indirekt påverkar det.

Frukt och grönt (stärkelsefattiga, non-starchy vegetables), visar sig skydda mot en del cancerformer som har med matsmältningen att göra (magen, strupen, munnen, bukspottskörteln och ändtarmen). Mellan ändtarmscancer och rött kött finns det samband, men även här är det köttets påverkan av vikten som verkar central i studien.. Där är ju rådet 500 g tillagat rött kött i veckan (vilket jag tycker är mycket).. Experterna i rapporten säger att man inte bör utesluta kött helt, däremot ska man äta så lite "processed meat" som möjligt.
Hulténs råd är ju att undvika charkprodukter, men studien går längre och "förbjuder" allt kött som är rökt, saltat, konservetat (cured meat, får inte riktigt kläm om vad det är) eller kemiskt behandlat kött.

Hultén säger att man ska dricka mindre alkohol, studien säger att det är okej att dricka en enhet alkohol om man är kvinna och två om man är man, per dag.. (en enhet alkohol innehåller 10-15 gram etanol). De cancerformer som påverkas av alkohol är mun, svalj, stuphuvudet, övre och nedre luftvägar.. Studien visar på att alla alkoholsorter har samma effekt och att det är mängden etanol som är det som är betydande..
Rapporten understryker att barn inte ska dricka alkohol alls :)

Cancer i magsäcken påvkeras mest av salt i maten och levercancer påverkas mest av sk. alfatoxin (ett mögelgift som finns i bland annat importerad majs, jordnötter, paranötter mm). Rapporten understryker att ingen ska äta möglig mat (om någon skulle få för sig att göra det) ;)
Kosttillskott rekomenderas inte då de tros påverka cancer, men däremot är man överviktig kan det vara postivit att använda kosttilskott (troligen då för att gå ner i vikt).

Glädjande nog påverkar varken tv-tittande eller kaffe risken för att drabbas av cancer.. Så tv kan ni fortsätta att se på ;)
Över lag så känns inte studiens resultat som något förvånande... Ät mycket frukt och grönt (undvik möglig sådan ;) ), undvik sånt som innehåller salt, kemiska tillsatser och försök hålla vikten på en acceptabel nivå..
Men allt det där visste vi väl redan??

Kapten

Är det då inte som vanligt ät sunt, inte konstgjort och lyssna på kroppen. Det är ju nästan lite hinduism över det hela. ;)

kjpil

Miss, nu har jag inte läst rapporten i fråga. Men tror att det med matstrupecancer och övervikt har att göra med övervikt och sura uppstötningar. Alltså att övervikt ökar risk för refulx som i sin tur ökar risk för esofaguscancer

kjpil

Inga drirekta nyheter, men en ny gigantisk observatonsstudie med gratis fulltext.
http://archinte.ama-assn.org/cgi/reprint/169/6/562

Äta lite mindre rött kött och charkprodukter och hellre vitt kött så lever man längre.

Kapten

 ??? Nu måste jag bara fråga vad är det som gör rött kött så farligt. Vi homosapiens har ju byggt upp vår existens med kött. Vad är det då som är så farligt med det. Det hr ju tagit vår livslängd från ca 20 år till snart 100. Så vad är det som är så farligt med det? ???

Krista

Det är ju inte direkt kött som förlängt vår livslängd (utan teknik, medicin osv). Det är bara läsa studien eller googla lite på kött och cancer så kommer det upp ett och annat ;)

Sofia

Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-10 01:05

Över lag så känns inte studiens resultat som något förvånande... Ät mycket frukt och grönt (undvik möglig sådan ;) ), undvik sånt som innehåller salt, kemiska tillsatser och försök hålla vikten på en acceptabel nivå..
Men allt det där visste vi väl redan??



Håller med! Plus förstås, det viktigaste: rök inte! Äta fibrer är också bra, det påskyndar passagen genom tarmarna och ger därmed eventuella giftiga ämnen kortare tid att påverka.

Angående oesophagus-/ventrikelcancer håller jag med kjpil; slemhinneförändringar till följd av sura uppstötningar är vanligaste orsaken till cancer i matstrupen, medan magsäckscancer främst är associerat med den Nobelprisade helicobacter pylori-bakterien. Förekomst av bakterien påverkas ju inte av övervikt, men det gör sura uppstötningar.

I frågan om hänvisningar till vår "ursprungskost" tycker jag att man kan strunta i alla sånna fåniga dieter, om man planerar att bli äldre än ca 30, för mycket äldre än så blev de väl inte på stenåldern. Dessutom bygger vi väl förresten ganska mycket på socker? Vårt system är gjort så att vår aptit stimuleras av socker så att vi ska äta mycket om vi hittar något sött, vilket inte gäller för alla djur.

Kapten

Men vad är det då som gör att alla dessa dietister håller på att älta om att rött kött inte är bra. Visst har man tarmfickor och kött stannar där så är det inte bra. Men inget är bra i för höga koncentrationer. Som ett exempel så kan man ta riboflavin som är väldigt viktig för våran syn men om man höjer koncentrationen tillräkligt så är den dödlig. Så vad är det för studie som de stödjer deras teori om rött kött på?   ???

kjpil

För att nämna några äldre colorectalcancer:
Am J Gastroenterol. 2005 Dec;100(12):2789-95.
Epidemiol Biomarkers Prev. 2004 Sep;13(9):1509-14.
JAMA. 2005 Jan 12;293(2):172-82.

Och nyare:
Am J Gastroenterol. 2009 Apr 14. [Epub ahead of print]
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Jan;18(1):235-41.
Eur J Cancer Prev. 2009 Feb 20. [Epub ahead of print]

Nya rön även bröstcancer:
Am J Clin Nutr. 2009 Apr 15. A prospective study of meat, cooking methods, meat mutagens, heme iron, and lung cancer risks.
Cancer Res. 2009 Feb 1;69(3):932-9. Epub 2009 Jan 13.

etc etc.. svårt att få översikt för att det är så många studier, och vissa visar ganska skrämmande siffror - exempelvis den studien jag citerade tidigare i tråden.

Kapten

I denna Studen: Am J Clin Nutr. 2009 Apr 15. A prospective study of meat, cooking methods, meat mutagens, heme iron, and lung cancer risks. Är det fett som är det som de studerar och inte kött. De använder dock olika stadier av kött för att se dess inverkan.
I studien Cancer Res. 2009 Feb 1;69(3):932-9. Epub 2009 Jan 13.
Säger de själva  och jag citerar "Red and processed meat intake may increase lung cancer risk. However, the epidemiologic evidence is inconsistent and few studies have evaluated the role of meat"
Det är två av dina referenser. Detta tar jag som en indikation på att du inte har läs det du refererar till. Snart kommer du också att på stå att fibrer är bra mot cancer. ;D

Kapten

Sen att du använder en brittisk studie som skrämselpropaganda är imponerande. Utgången av den studien är ganska given på grund av den kulturella aspekten. Det vill säga för gemene man är grönsaker nått som man dekorerar talriken med och inte äter.   ;)

kjpil

Kapten: helt korrekt så har jag inte lusläst mer än en av dem.. skumläst 3 och tittat på abstract för de andra - har inga planer på att fördjupa mig heller - det är inte direkt mitt största intresseområde, jag försökte bara hjälpa dig med din fråga. Tyckte mest det var märkligt om du inte lyckades hitta nån studie som "stödjer teorin", det finns ett stort antal och de är inte speciellt svåra att hitta. Testa söka själv och berätta vad du hittat?

Angående bröstcancer så är det som sagt nya rön, rekommendationerna handlar om colorectal tror jag.

Jaja, du är fri att äta så mkt rött kött du vill ;) Personligen tar jag det ganska lugnt med det röda köttet - alldeles för osäkert trots att jag vet att det också finns motsägande studier, har du sett cancerstatistiken? Ang. brittiska studien - visst det kan väl handla om stekmetod, grönsaker eller whatevva. Så är det med nästan all kostforskning, det är inte så mkt man kan vara säker på när det gäller mat?

Om du är jätteintresserad av att läsa och har svårt att hitta kanske jag kan leta upp vilka referenser vi har fick av skolan för länge sedan.

kjpil

Här har jag ett enklare tips till dig om du har svårt att hitta referenser Kapten :)
http://lmgtfy.com/?q=%22red+meat%22+and+%22colorectal+cancer%22

Sofia

Kan det inte kvitta lite? Jag tror rekommendationerna ligger på: inte mer än 500g i veckan. Hur många äter så mycket rött kött egentligen?  ??? Det måste ju mest vara äldre (kanske särskilt britter och amerikaner), den yngre generationen äter väl mer kyckling och vegetariskt. Fisk går ju dessutom bra att äta. Så det borde inte vara något större problem i realiteten.

kjpil

Jag har suttit hemma i flera veckor och bara väntat på att få tillfälle att utnyttja lmgtfy.com - sjukt lustig site :)

Andreas

Birgit Janicke vid Lunds tekniska högskola har kommit fram till att ferulsyra och p-kumarsyra, två ämnen som kan finnas i kostfibrer, har jättestor dämpande effekt på hur snabbt cancerceller från en tjocktarmstumör delar sig. "Ferulsyra finns det gott om i bland annat vetekli, fullkornsris, havre, majs, äpplen, blåbär och kaffe. P-kumarsyra finns bland annat i spenat, äpplen, citrusfrukter, tomater, persimon och tranbär."

http://svt.se/2.22620/1.1561950/minskad_cancerrisk_med_mycket_fibrer
Den som inte frågar får inga svar.

Kapten

Ja du Sofia. Att få i sig 500g rött kött i veckan är inte nått problem. In när man skall ha en diet som innehåller minst 5000 kalorier om dagen  ;)

kjpil


Kapten

Tja prova träna 7dagar i veckan 2ggr/dag och se vad som händer! ;)

Bara för att sätta lite sprätt på tillvaron när det gäller dieter kolla in denna länk!!
http://economix.blogs.nytimes.com/2009/05/05/obesity-and-the-fastness-of-food/
;D

kjpil

hehe, då har du mkt jobb att energikompensera

Andreas

"Högt blodsocker ökar risken för cancer generellt, och flera faktorer i det metabola syndromet såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det visar den avhandling som Tanja Stocks försvarar vid Umeå universitet 5 juni."

"Högt blodsocker är en riskfaktor för alla typer av cancer. Sambandet är starkast vad gäller cancer i bukspottskörtel, lever, gallblåsa och urinblåsa. Sambandet mellan blodsocker och total cancerrisk är tydligare bland kvinnor än bland män, men sambandet är tydligt även bland män när prostatacancer inte räknas in."

http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelanden/nyhetsvisning/?contentId=62634

Hur översätter man det till generella kostråd?
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Att man ska försöka undvika kroniskt förhöjt blodsocker - vilket man inte har om man är "frisk" (fungerande bukspottskörtel och ingen insulinresistens). Motion är ett bra sätt att undvika insulinresistens, metabola syndromet, diabetes etc etc. Det finns redan i generella kostråden.

Kapten

Man har sett att vi i de nordiska länderna har en stor andel av cancer. Det finns många studier som visar på att mat kan ha stora effekter på vad som händer i vår kropp och utvecklingen av cancer. Det finns de som hävdar att man skall äta mycket olivolja för att det är bra och andra mat livsmedel som har olika former av antioxidanter.
Men tänk om det inte är vad du äter, en ballanserad kost är grunden för detta resonemang, vart det har växt som är mer avgörande på hur bra det är mot cancer. En snabb titt, mycket ovetenskapligt, så fann jag att folk i Kina och runt medelhavet har mindre fall av cancer än oss. Det jag fann var att deras jordar innehåller mer selen än vad våra göra. En kort efterforskning visade att selen är cancerhämmande. När jag hörde att finland berikar vissa livsmedel med selen började jag söka utan att hitta nått som är riktigt mat värdigt. Det ända jag har hittat är en artikel i 2000-talets vetenskap nr2/2008juni sid 6f.
Jag vet också att selen är giftigt i höga doser. Det är så giftigt vid höga doser att det går att jämställa med arsenik. I artikeln säger de att en dos på 200mikrogram är ok och enligt EU så är doser upp till 300 mikrogram ofarligt. Livsmedelsverket sätter sin gräns vid 40mikrogram vilket är enligt artikeln straks över gränsen för vad bristsjukdomar uppvisas vid. Vidareförklarar de varför ingen vill satsa pengar på att forska om selen och det härleder de till att det inte finns några pengar att tjäna efter som selen är så billigt. Det sägs vidare att det inte har några biverkningar heller.
Så hur sant är nu detta, jag vet inte men vill få mer kunskap om det så.
???
Är det någon som vet mer och/ eller känner för att hjälpa till med lite efterforskningar så skulle jag vara tacksam.
???

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal