Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om grillning & BBQ => Ämnet startat av: agnetasch skrivet 2008-07-28 14:43

Titel: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-07-28 14:43
Mannen har fått pippi på att grilla potatisklyftor i aluminiumfolie. Han viker ihop paketet så det går inte att vända på det. Då undrar jag; kan man inte grilla i en folieform istället? Den kan man kanske vara miljövänlig o använda många gånger.
Undrar om man vågar använda pappers/folielocket eller brinner det upp?
Någon som provat?
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-07-29 09:28
Gör han klyftorna själv eller är det köpta färdiga klyftor?

Vad är vitsen med att ha dem i foliepaket/använda lock, blir de inte mjuka och svampiga istället för frasiga med grillsmak då?

Kunde ni inte använda en aluminiumlåda typ "snuskburk"/lunchlåda?
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-07-29 12:17
Han gör klyftorna själv.
Jag vet inte varför han använder paket, han bara läste ett recept o gör så. Det blir rätt gott. Hur gör man annars klyftpotatis på grillen, trär upp på grillspett?
"Snuskburken" är såklart nyligen bortstädad >:(
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-07-29 16:36
Bara potatisklyftor rätt och slätt i folie, blir det nån grillyta då? Några speciella kryddor?

Hur gör man annars klyftpotatis på grillen, bra fråga, jag har faktiskt aldrig provat, men kanske skulle det fungera om man lägger dem i en sån här teflonkorg (http://matforum.nu/index.php?topic=149.0)?
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-07-30 10:58
Mannen säger att han inte vill ha frasiga potatisklyftor:"Det är ingen dj-a pommes frites jag ska göra" Han är mycket bestämd i sitt projekt.
Igår provade han att göra klyftorna i folieform med locket på (det brann inte upp) Han proppade i så mycket så det blev glipor vid sidorna. Potatisarna blev torra o fina men tyvärr lite fastbrända i botten, fast gott fastbrända när man lyckats bända loss lite.
Teflonkorgen kunde kanske intressera p g.a att den kommer från Clas Ohlson ;D
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-07-30 11:34
Äkta rejäl gammelsvensk aluminiumformspotatis och inte nåt nymodigt franskklingande trams alltså, du har tur du som har hittat dig en karl som vet var skåpet ska stå!

Kan du inte berätta nu exakt hur man går tillväga för att göra den där folieformspotatisen - potatis i klyftor i folieform men vad mer, kryddor, olja, tillagningstid? Jag måste prova!
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-07-30 12:51
Citat från: Andreas skrivet 2008-07-30 11:34
Äkta rejäl gammelsvensk aluminiumformspotatis

Jag tror han saknar den gamla snuskburken ;)

När han väl är klar med sitt projekt (o vi är klyftpotatisförgiftade) ska du få receptet.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-07-31 14:10
Det ser jag fram emot! (Hoppas jag hinner få det innan grillsäsongen tar slut här i Norrland :))
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-01 12:53
Ikväll gör vi ett nytt försök. Kan bli gott till tyska korvar o surkål :)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-02 10:29
Ok, nu är väl receptet på folieformspotatis i stort sett klart;

:) Fördelar: Du slipper värma upp ugnen. Du får en god klyftpotatis till ditt grillade även om du saknar spis. Tar inte så stor plats på grillen; bygger på höjden.

:( Nackdelar: Det kräver miljöovänliga folieformar som inte går att diska efteråt.

Till 2 pers:
500 g potatis (som ev. skalas) klyftas o en halv gul lök hackas.
Smörj två folieformar, lämpliga för potatismängden, med flytande smör/rapsolja.
Fyll ena formen med potatis-lök-röran medan du saltar o pepprar den.
Vänd den andra formen o lägg på den som ett lock. Kläm ihop kanterna på formarna så tätt som möjligt.
Lägg formen på grillen i 25-30 min.Vänd formarna i halvlek.
Potatisen kan serveras i formarna.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-02 11:30
Tack! Om allt går väl ska jag prova idag, håll i hattarna, lägg på brunnslocken och surra era trädgårsmöbler.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-08 09:38
Fråga: Är folieformspotatis gott?

Andreas: Ja!

Fråga: Är det svårt att göra?

Andreas: Ganska, det är jättelätt så när som på "Kläm ihop kanterna på formarna så tätt som möjligt.", jag blev faktiskt lite full i skratt när jag stod och kämpade med att klämma ihop små stela något oljiga folieformskanter.

Fråga: Nåt annat du vill tillägga?

Andreas: Receptet fungerade inte alls! Efter 30 minuter var kycklingen klar men potatisen närmast rå. :( >:( Efter en timme var potatisen fortfarande 70% rå. :'( Det hela slutade med att jag körde formarna i ugnen i 20 minuter. Men gott blev det som sagt.  ;D
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-08 11:13
Stackars hungriga ni som fick sitta o vänta på potatisen! Det var inte meningen att lura dig men vi har flera (4-5?) gånger kört 30 min. Mannen sa t.o.m att jag skulle skriva 25 min i receptet, han tyckte dom blev "övergjorda" vid 30 min.
Era norrländska potatisar tål kanske tuffare tag än våra mosbollar ;D

PS Mannen sätter ihop ena långsidan av formarna med häftklamrar innan han smörjer, det underlättar lite
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-08 11:29
Jo nog var det allt lite hemskt att sitta där hungrig och vänta på den eländes potatisen som aldrig blev klar *sniff* *snyft* *hulk*  :'(

Häftklamrar lät som en bra idé, ju mer metall desto bättre! ;) Men jag tror inte att det handlar om tuff norrländsk potatis utan om att jag grillar på förhållandevis låg värme i klotgrill under lock och då blir det nog inte tillräckligt varmt inne i foliebehållarna... kör mannen din möjligtvis folieformarna rakt ovanför gasolbrännarna på full fyr..? (Möjligen också kanske att mina formar innehöll för mycket potatis?)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-08 11:35
Potatismängden spelar nog ingen roll, vi har inte märkt någon skillnad i alla fall. Det är nog mer full fyr rakt över gasolbrännarna ;D
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-08-08 18:44
En liten fundering bara. Det känns som om det borde gå precis lika bra att låta potatisklyftorna gå i ugnen under folie, eller har jag missat något väsentligt?

En fundering till; Kan man inte häfta ihop formarnas alla sidor istället för bara en?

Med all respekt för grillningens mysterier och hemligheter, jag bara funderar...    ???   ;)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-09 12:15
Mysterier o mysterier, här gäller glada amatörers trial and error ;D

Nackdelen med att häfta ihop alla sidorna är väl att man inte lätt o behändigt (?) kan öppna paketet under stekningen o kolla utvecklingen. Men är man säker på tiden kan man häfta alla sidor; som min man t.ex. Jag ska tipsa honom.

Att göra klyftpotatis i ugn blir godare tycker jag. Men nu ville jag uppmuntra mannens oerhört sällsynta utbrott av matlagningsintresse ;D
Är man inte i närheten av en spis (i naturen tror jag det heter) kan du ändå göra "klyftpotatisar"

Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Lisa H skrivet 2008-08-10 08:09
Tipsar om hur vi grillar potatis då. :D

Dela stora potatisar i hälften så att de blir som flata båtar.
Dela morötter, ev gul lök samt stoppa ner lätt tilltryckta vitlöksklyftor efter egen smak i kastrullen som är fylld med vatten.
Förkoka detta i en 10 minuter ungefär, eller tills de nästan är klara, med lite salt i vattnet.

Pensla potatisen med lite olja, salt och peppar och grilla dem färdiga på grillen. De allra flesta gångerna är alla klyftor kvar då man inte tappar ner dem då de är så pass stora.

Supergott och enkelt.
Så här gör vi i sommarstugan då vi inte har ugn där.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-10 12:06
Nu kryper dom fram; vildmarksrecepten :D
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-11 14:30
Citat från: Hasse skrivet 2008-08-08 18:44
En liten fundering bara. Det känns som om det borde gå precis lika bra att låta potatisklyftorna gå i ugnen under folie, eller har jag missat något väsentligt?


Allt blir GODARE på grillen! ;) Fast när det gäller potatis är det kanske marginellt.

Främst resonerar jag så här: när jag ändå har grillen igång är det mest PRAKTISKT (och energisnålt? Kanske lite beroende på hur mkt. längre grillen går pga potatisen - se även tråden Hur mycket dyrare att grilla än att elspisa? (http://matforum.nu/index.php?topic=1864.0)) om ALLT kan lagas på grillen...

Dessutom är det lite SPORT att göra allt på grillen så tyvärr Lisa H: förkokad potatis är säkerligen överlägset men det är DOPINGFUSK. ;)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-08-11 15:13
Jag misstänkte det. Det är SPORT det handlar om.    ;)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-11 15:41
Jodå sport driver utvecklingen på många områden. :)

Men allvarligt talat så främst är det väldigt praktiskt att kunna göra allt klart på grillen så man slipper dona och passa kastruller osv. på spisen inomhus när man grillar utomhus. Och även om man förkokar i förväg så känns det som ett extra moment.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Lisa H skrivet 2008-08-11 17:03
Citat från: Andreas skrivet 2008-08-11 14:30


Dessutom är det lite SPORT att göra allt på grillen så tyvärr Lisa H: förkokad potatis är säkerligen överlägset men det är DOPINGFUSK. ;)


;D Sant, fast det struntar jag i!! Mina potatisar får lov att bli dopade, annars tar det ju en eon innan de är klara.  :D
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-12 10:25
Vi har nog inte grillen på längre än vanligt; potatisen ställs på gasolgrillen, den tänds o får bli varm. Sedan grillas köttet o blir klart på samma gång som potatisen.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: macce skrivet 2008-08-12 11:32
Ja det beror ju förstås på vad man grillar - lövbiff kanske inte är det mest optimala för att få tiden att gå ihop :).

Men om man t.ex. grillar med indirekt värme på gasolgrillen kan man ju ha potatisen, eller annat som skall grillas med högre värme, ovanför den heta delen av grillen och det som skall grillas indirekt ligger på den svalare sidan. En gasolgrill kan vara svår att få tillräckligt "kall" för indirekt grillning i alla fall så då är en folieform eller ett folieknyte bara ett bra sätt att skärma av värmen ytterligare.

Har en trög och slö dag på jobbet i dag, så vad är bättre än att sitta och surfa runt på matforum  8)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-12 11:49
Citat från: macce skrivet 2008-08-12 11:32
lövbiff kanske inte är det mest optimala för att få tiden att gå ihop :)
Lövsula menar du? Det har jag inte ätit sedan jag kunde försvara mig själv :D

Nej det blir allt det som resten av svenska folket också grillar; skivad fläskkarré. Eftersom vi vill ha med ben är mannen beordrad att grilla så skivorna inte är röda vid benet (ibland har vi vildsvin o då vill jag vara extra försiktig) så tar det alltså exakt 30 min, precis som hans foliepotatis.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: macce skrivet 2008-08-12 12:03
Nej lövbiff är väl inte det mest optimala annars heller, det håller jag med om, Förstår inte varför man skall banka saften ur köttet före man steker det... Men fläskkarré är pop, fast i Finland heter det kassler av någon anledning. Inte alltid lätt att hålla reda på termerna för styckdetaljer i Sverige, de är helt olika på finlandssvenska. Senast i sommar stod jag och skrapade mig i huvudet framför köttdisken i Visby :)

För att inte helt hamna OT så är t.ex. morötter med dragon, olivolja och honung en prima grej att grilla i en aluminiumform. Honungen blir karamelliserad och ger en helt annan dimension på morötterna tillsammans med dragonen. Men eftersom honungen klibbar fast i formen så vet ja inte om det är så lätt att återanvända formen. Jag brukar också grilla färdigt skalade vitlöksklyftor på samma sätt - är man vitlöksälskare så räcker det inte med en hel vitlök grillad på "normalt" sätt...
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-12 12:23
Konstiga styckningsdetaljer ja :D
När jag för länge sedan bodde i Skåne kallades fläskkarré för grishals, som i Danmark. Dessutom fanns både Skåne-o Stockholmsstyckning av gris o jag var van att köpa den goda bogkotletten (Skåne-styckning)
När jag flyttade till Göteborg o gick till slaktaren o yrade om grishalsar o bogkotletter tittade han så konstigt på mig att jag inte vågade fråga om grissvansar (inkokt grissvans är mycket gott)
Men om karré heter kassler i Finland, vad heter då kassler?
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: macce skrivet 2008-08-12 12:50
Enkelt, något sådant som svensk kassler existerar inte i Finland. Synd, för det kan vara riktigt gott ibland. Vi har å andra sidan våra bastupalvade (rökta) skinkor. Man borde lägga upp en ordlista med bilder över vad de olika styckningsdetaljerna heter i olika områden. Samma språk, men ändå så olika. Sättet att stycka är ju ändå ganska långt detsamma  inom Norden (tror jag).

Och före Andreas blir nervös på en nybörjare som drar tråden i helt fel riktning, så jo jag vet, det är en fråga för en annan tråd någon annan dag :)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-12 18:55
Fast jag tror att det är väldigt gott med kassler eller bastupalvade skinkor till aluminiumlådepotatis ;)
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-13 12:12
Citat från: Lisa H skrivet 2008-08-11 17:03
;D Sant, fast det struntar jag i!! Mina potatisar får lov att bli dopade, annars tar det ju en eon innan de är klara.  :D


:) Men kanske kan man koka utan att skämmas :), titta gärna på den här tråden: Koka på grillen, fungerar det? (http://matforum.nu/index.php?topic=1867.0)

Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-12 11:49
Lövsula menar du? Det har jag inte ätit sedan jag kunde försvara mig själv :D


Lövsula blir det bara om du steker för länge men inte gör väl ett proffs som du det? ;)

Citat från: macce skrivet 2008-08-12 12:03
Nej lövbiff är väl inte det mest optimala annars heller, det håller jag med om, Förstår inte varför man skall banka saften ur köttet före man steker det...


Har du provat grilla lövbiff? Jag har inte provat men tycker det borde gå ganska bra men man lär behöva vara på helspänn för att lyfta den från grillen i exakt rätt ögonblick.

Citat från: macce skrivet 2008-08-12 12:03
För att inte helt hamna OT så är t.ex. morötter med dragon, olivolja och honung en prima grej att grilla i en aluminiumform. Honungen blir karamelliserad och ger en helt annan dimension på morötterna tillsammans med dragonen. Men eftersom honungen klibbar fast i formen så vet ja inte om det är så lätt att återanvända formen. Jag brukar också grilla färdigt skalade vitlöksklyftor på samma sätt - är man vitlöksälskare så räcker det inte med en hel vitlök grillad på "normalt" sätt...


Du har aldrig provat göra dina grillade honungsmorötter och honungsvitlökar i icke-engångs aluminiumform?

Jag gillar egentligen inte engångsartiklar, det är resursslöseri...   :(

Här är åtminstone en lyckad allt-på-en-gång-grillning fast inte i engångsform utan i ugnsform: provade köra LambWeston crisscuts direkt på grillen i en 30x40 ugnsform av aluminium, placerade formen rakt över kolen och la locket på klotgrillen, vände cutsen efter 15 minuter och körde 10 till (längre tid på ena sidan eftersom de är frysta), flyttade sen formen bredvid kolen medan köttet grillades.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: macce skrivet 2008-08-13 12:50
Njaa jag håller faktiskt med agnetasch om att lövbiff inte är något om man vill ha en god biff. Fast man tillreder den enligt alla konstens regler blir det en så gott som genomstekt relativt torr biff, och det är åtminstone inte i min smak. Plockade det bara som ett exempel på något man grillar en verkligt kort stund. Jag föredrar mina biffar medium-rare och det är litet svårt att åstadkomma med lövbiff.

Jag håller med om att man inte skall slösa med resurser i onödan, och jo det går ju så klart utmärkt att använda t.ex. en non-stick aluminiumform i stället för en engångsform. Tråden handlar ju om att grilla i aluminiumfolieform, och det är inte heller alltid man har tillgång till en riktig form när man grillar, t.ex. ute i skärgården. Ett knyte med aluminiumfolie går ju också bra, och slösar åtminstone litet mindre med råvaror.

Crisscutsen ser ju nästan bättre ut än om de skulle vara lagade i ugn, men det är det jag alltid säger - grilla är bäst! Med litet rök skulle de ännu kunna få en helt ny dimension.
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-13 13:18
Citat från: macce skrivet 2008-08-13 12:50Ett knyte med aluminiumfolie går ju också bra, och slösar åtminstone litet mindre med råvaror.

Från början var min idé att man skulle kunna diska o återanvända folieformarna, men det gick inte :(
Titel: SV: Grilla i aluminiumformar
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-03-15 14:55
Jag måste försvara lövbiffen men det måste vara rätt råvara och och rätt handhavande.
Köttet måste vara av god kvalité tex oxfilé bankas helt lätt mellan två plastark och grillas på maxvärme endast två till tre djupa andetag /sida denna rätt är inget för folk som vill ha "well done" kött, på träkolsgrill inget annat och serveras med ett gott smör kan med fördel fyllas med olika saker och då har vi ett elefantöra. :D

/rolf