Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Gotish

41
Well angående livsmedelsverket vs LCHF så anser jag att bägge lagen är på tok för insnöade. Livsmedelverket har en poäng i att man inte kan "äta sig smal". Detta är en fysisk omöjlighet. För att gå ner i vikt måste man röra på sig, pungt slut. Däremot måste man börja inse att fettet inte är boven som man tidigare trott, utan att kolhydraterna är det som är det verkliga hotet mot folkhälsan. I dagens kemmerciella matindustri är kolhydraterna helt klart dominerande i maten, vilket bör vara en rimlig anledning till ökandet av sjukdomar.

Men jag vågar mena på att den sjukbild som du agneta målar upp  egentligen inte är en LCHF debatt. Jag anser att det är en debatt om hur man äter som ung. Vi har föräldrar som proppar i våra barn godis med massa socker och kemiska tillsatser. Vi har en skolmat som är så packad med kolhydrater, smakförstärkare och dåliga råvaror att allt annat än ovanstående resultat skulle vara förvånande. Tyvärr tycker jag att det är lite retsamt att dessa "sjukdomsfall" dras in en debatt som egentligen handlar om enbart viktminskning, när debatten borde vara betydligt bredare än så.

Rent logisk handlar det om energi och förbränning. Får kroppen mer energi än den gör av med ökar man i vikt. Får den mindre energi går den ner i vikt. Att kolhydrater ger mer energi än fett är ju etablerat. När kroppen skiftar direkt till LCHF diet så hinner inte förbränningen med. Efter åratal av kaloribrännande är systemet i högtrim och slukar det rena fettet rakt av. Detta resulterar i en snabb viktminskning. Efter ett tag hinner systemet ifatt och stabiliserar sig, man börjar gå upp i vikt igen. Det är här man måste börja motionera. Det här är min teori i alla fall.

Min egen metod är att röra på mig, gymma, sporta och vandra, och en balanserad kost. Jag försöker äta fisk två gånger i veckan och vegetarisk en gång. Smala rätter varvas med lite tyngre. Försöker undvika halvfbrikat och kemiska tillsatser (Vilka också brukar vara produkter med högt värde av kolhydrater.) Faktum är att undviker man "låtsas produkter" så är inte kolhydraterna så vanligt förekommande. Pasta, ris och potatis är kolhydratsfällorna. Pasta kan bytas ut mot fullkorn, ris likaså. Potatis mot sötpotatis. Sen kan man ju bryta igenom en gång i veckan med riktig potatis eller ris. En gång i veckan gör inget. Det behöver inte göras så extremt.

//Mattias
42
Problemet blir om du lägger kycklingen på rygg, så har du inget fett som kan "ösas". Anka, Gås eller vild fågel har alla mycket mer fett än kommerciell kyckling. Så det räcker inte med att bara öppna ugnsluckan. Det måste finnas fett att ösa med också.

//Mattias, påpekar
43
Jag har inga personliga erfarenheter men jag har hört samma sak som ivanl med några få undantag. Det man ska vara uppmärksam på är kötthanteringen. Vart kommer köttet ifrån? Viktigast av allt, är det besiktat? Kontinenten har mycke vildlevande vildsvin och därav finns det en viss trikinrisk hos tamgriskött. Sen finns det ju alltid bra och dåligt kött även hos en bra köttbonde. Det bra blir dyrare och det dåligare blir billigare. Kolla om det är besiktat och provköp i såna fall. En entrecote brukar vara en bra "test bit". Jag skulle lägga min gissning på att köttkvalitén är jämförbar med våra svenska alternativ. Kanske är djuren uppföda på lite mer kraftfoder.

Genrellt sett är norden tillsammans med storbritannien dom länder i Europa som har lägst kvalite på det kommerciella köttet. På kontinenten har dom större krav och kunskap om köttet, eller på sätt och viss. Högkvalitets kött från småskaliga jordbruk är mer lättilgängliga även om samma "Scan" kött dominerar marknaden där också.

//Mattias
44
Agneta --->
CiteraVänd på pippin!
Gör som Nigella gör med kalkoner; eftersom fettet sitter i ryggen så lägger man kalkonen på magen o låter fettet rinna ner i de torra bröstbitarna. Jag provade att göra kyckling så o det gick bra. Jag vände på den den sista kvarten för att få lite färg. Har man mycket fyllning kanske det kan vara knepigt men det går nog om man binder upp den hårt.
Detta var ett tips för att få en saftig fågel. Öst har jag aldrig gjort o stekpåsar är dyra, dyrare än kycklingen


Vill bara tilläga att man kan justera detta med temperaturen. Desto lägre temp desto "mer öst" blir köttet av fettet. Jag har till och med lyckas få helstekt anka till att bli alldeles flottigt inuti. (Kanske ingen prestige rent gastronomiskt, men ni förstår vart jag vill komma).

Andreas --->
CiteraMen vad är den logiska förklaringen till att det skulle bli saftigare av att fettet rinner ner i bröstbitarna? Kött suger väl inte upp fett och att fettet som rinner ner på något sätt skulle stänga inne vätskan i bröstet tror jag inte på.


Principen är ju den samma som när man öser. Jag skulle gissa på att fettet "hänger kvar" i köttfibrerna och där tillför saftighet. En annan orsak kan vara att fetthaltet i köttet ökar vilket kan förändra den kemiska reaktionen, tänk skillnaden mellan kokt, stekt och grillat. Betänk också att fett inte förångas på samma sätt som vattenhalten i köttet vilket i sin tur kan påvärka vätskeprocenten.

//Mattias, föreslår
45
CiteraMattias: Det här med att beskriva smaker är förstås jättesvårt men då det finns de som kan beskriva smaken hos olika potatisar borde det väl även vara möjligt att hitta ord för kött, frågan är kanske bara var man hittar igen nån som gjort ett system för den typen av beskrivningar.


Det finns säkert ett system. Personligen känner jag att mina smaklökar inte är tillräckligt finjusterade för att kunna bena ut smakerna ur de olika köttbitarna. Dessutom hänger ju smaken på hur du tillagar det. Ta potatis och dryck som exempel. Potatis kan du koka, sedan är det klart. Vin och Whiskey är också "klara" direkt när du häller upp dom i glas. En köttbit skall tillagas. i och med att den skall tillagas så måste man bestämma hur smakerna ska defineras. Skall köttet beskrivas när det är Rare, Medium eller Well-done? Vilken temperatur har köttet stekts i? Har man haft i någon olja eller matfett? Har det steks i en gjutgärnspanna eller vanlig stekpanna. I och med att köttet tillagas så är det många variablar som måste beaktas. Det är mycket möjligt att vissa personer kan bena ut den exakta köttsmaken i tillagningsprocessen och sedan förmedla den. Personligen kan jag bara beskriva det som att bra kött blir smakrikare, när man tillagare det. Konsistensen och marmoreringen är ju däremot än annan fråga den kan beskrivas väldigt ingående. Men frågan om Grönfoder kontra kraftfoder berör nästan enbart smaken och där vågar jag mig inte på en ärlig smakbeskrivning.

//Mattias 
46
Jag har spanat in lite på internet på många olika mattidningar från utlandet. Tyvärr har man ju innte råd att testa alla. Oftast är en internationell prenumeration någon hundrinng dyrare. Jag kan ge en kort sammanfattning om det jag fått reda på:

Food and Wine:
Verkar ligga på medelmåttigt betyg. Många menar på att den är för pretentiös, mycket fina bilder men ointressanta recept. Täcker ett brett spektrum med mat, vin och drinkar. Dessutom topresturanger i olika städer. Anledningen till att jag inte valde den här var att jag hellre tar en mattidning om enbart mat och en om enbart dryck. Dessutom tar ju resturangreportage stor del av tidningen vilket är ointressant för mig för även om jag kommer besöka dessa städer räcker min plånbok knappast till för att äta på sådana lyxställen. De har en rätt så hygglig hemsida dock:
http://www.foodandwine.com/

Cooks Illustrated:
En väldigt amerikansk tidning som täcker klassiska amerikanska köket. Ska tydligen har väldigt bra recept som är enkla. Riktar sig till nybörjaren. Många som prenumererat på den länge menar på att repeterar sig själv och är lite för väll simpel. Ett bra val för den som är grön på det Amerikanska köket, annars bör man leta efter något annat.
http://www.cooksillustrated.com/

Bon Appetite:
Tydligen väldigt unik. Exklusiva maträtter med "exotiska ingredienser" som är väldigt avancerade. Personligen valde jag bort den här för att jag vill ha en mattidning som ger mig inspiration i vardagsmatlagning. Inte något avancerat gourmet middag som man aldrig har några ingredienser till hemma.
http://www.bonappetit.com/

La Cucina Italiana
Italiens största matidning, som spridit sig till ett par olika länder. Den amerikanska versionen är att föredra då den är den enda på engelska, finns också på tyska och italienska. Skall vara helt okej, visserligen ska språket vara väldigt dåligt. Recepten har tydligen väldigt mycket antinngen fullpott eller totalt värdelöst (Lite som det italienska köket i allmänhet). Dessutom lider den av stora design missar menar många på. Jag valde bort den här därför att jag tycker att det finns nog så mycket Italiansk matlagnings influenser här i Sverige och känner att jag inte behöver söka mig en jättedyr prenumeration när jag kan hitta inspiration från det italienska köket i bokaffärerna och på internet på svenska.
http://lacucinaitalianamagazine.com/

Saveur
Well många sammanfattar tidningen med ett rätt så charmigt ord: "Food Porn". Tydligen väldigt fina bilder med hyperavancerade rätter. Inget för den som verkligen vill laga mat. Lider utav samma "Livstil filosofi" som Food and Wine med resturang reportage.
http://www.saveur.com/

Gourmet
Samma stuk som Saveur och food & Wine. Livstil, vin och mat. För lite mat och för mycket Vin och Livsstil för mig.
http://www.gourmet.com/

Gastronomica:
En matjournal snarare än mattidning. Behandlar mat forskning, gastronomi, fakta om råvaror, matpoesi (!), och skönliteratur inom mat. Inte så mycket recept däremot väldigt mycke matnyttiga artiklar. Jag funderade länge på den här och kommer förmodligen att pröva på den någon gång i framtiden. Just på grund utav fakta potentialen i den.
http://www.gastronomica.org/purchase.html

Dessert Professionals Magazine
En hel tidning tillängnad enbart desserter. Har inte hört så mycket om den men jag tycker den verkar ok. Kommer förmodligen att testa den i framtiden. Den enda tidningen som jag hittade som totalt snöat in sig på efterätter.
http://www.magazinesubscriptions.com/dessert-professionals-magazine-subscription.html

Fine Cooking:
Den här fick min röst utav den enkla anledning att de har fått väldigt bra kritik på olika internet diskussioner. Bra recept som man faktiskt använder sig av. Rätt och slätt en mattidning rakt igenom. Dessutom skall de ha väldigt bra "How To" reportage.
http://www.finecooking.com/

Här är en liten diskussion där folk säger vad dom tycker om olika mattidingar från staterna: http://chowhound.chow.com/topics/381459

En sida somm förmedlar prenumerationer på en del av dom ovan nämnda tidningarna: http://www.magazinesubscriptions.com/food-and-drink

Angående dryckes tidningar har jag spanat in en hel del. Vin tidningar finns det oändligt utbud av och jag blir inte klok på vilka folk tycker är bra. Dessutom vill jag inte ha en tidning som enbart handlar om vin när jag dricker så mycket annat: Drinkar, kaffe, likör, Coqnac, Whiskey, Alkoholfritt, Öl. Whiskey tidningar har jag inte ens tittat på då jag tycker vi har en helt okej Whiskey tidning i Sverige, Allt om Whiskey, vilket jag hellre stödjer. Sedan finns det ett enormt utbud av bartender tidningar men dessa har alltid en brud i BH på omslaget med en spännig kille och artiklarna påminner mer om Slitz än om dryckes tidningar.

Den enda tidningen som jag hittade som har den bredd som jag vill ha är Imbibe. Dom täcker alla dryckeskultur. Såväll kaffe, alkoholfritt och alkohol. Drinkrecept och whiskey artiklar blandas med ölresensioner. Samtidigt som den visar lite klass och verkar fokusera mer på själva drycken en specefik livsstil.
http://www.imbibemagazine.com/

Slutligen vill jag poängtera att jag personligen har inga erfarenheter från några av dessa tidningar. Allt som jag skrivit ovanför är baserat på folks åsikter på Inernet samt mitt eget intryck när jag har besökt hemsidorna. Jag har innte testat någon av dem.

//Mattias



47
Det är så med kommerciellt kött. Man vet inget om köttet än mindre vet butikerna. Varför skulle Scan innformera dem? De vet ju själva att köttet inte tillvaratas på optimalt viss. De har ju inte direkt några krav på sina köttleverantörer. Scan köper in det billigaste och förmedlar det till kunden för bästa möjliga pris. Precis som med allt annat i matindustrin är det pengarna som styr. Det gäller att banta ner priset till kunden för att sälja, billig mat säljer. Tyvärr gör dåligt kött det med.

//Mattias
48
Jag hade inte hört något om att Food skulle läggas ner. Verkar ju dock stämmar. Synd och framförallt märkligt att dom inte hört av sig då jag har skickat in en prenumeration beställning.

Men det kan nog stämma. Jag har inte hört något som skulle styrka motsatsen, deras andra nummer skulle ha kommit ut i april. Jag har i alla fall inte betalat något så det är inte hela världen.

//Mattias
49
Kan du inte använda dig av plockad kyckling och bryta loss hela bröstbenet? Börja nere vid spetsen på bröstbenet och gör ett håli skinnet så att du får in tummen. Snitta skinnet runt om bröstfilén och bryt sedan loss det. Då får du ju skinn som skyddar ovansidan och bröstbenet som skyddar undersidan. Borde fungera.

//Mattias
50
Jag skulle nog säga att hela smakbilden förstärks. Tänk jämförelseviss med kvalitets råvaror och låg kvalitets råvaror. En kvalitets råvara bidrar ju med mycket kraftfullare smak en samma råvara med låg kvalite. Till exempel en jordgubbe odlad under svenskmidsommar (Du vet dom där klassiska man köper vid vägkanten) smakar ju oftast mycket mer en jordgubbarna vid fruktdisken i December. Samma sak med kött.

Mitt tips är att du söker upp en lokal kötthandlare och testar själv. Vart bor du någonstans? Kanske finns en bra lokal slaktare i närheten?

//Mattias
51
Fick en prenumeration på allt om mat här i januari. Dessutom har jag beställt en prenumeration på FOOD. När löningen kommer in den här månaden skall jag teckna prenumerationer för: Allt om Whiskey, Fine Cocking och Imbibe.

Ska bli spännande att se vad man tycker om dom.

//Mattias
53
Citera
Infoga citat
Gotish: Hur många långlagrade whiskeysorter har du provat?
Kan du nämna några utav dom?.
Vilken är din favorit singel-maltwhiskey?


Nja, mina single malt erfarenheter kommer ifrån när jag besöker en bekant. Då brukar han bjuda på whiskey och han dricker mestadels singlemalt, har tyvärr alldrig lagt namnen på minnet, de brukar ju ha rätt så komplexa namn på etiketterna. Tyvärr är den enda jag kan namge Lagavulin då jag vet att det är hans personliga favorit.

CiteraNej, jag skulle säga tvärtom. lagringen rundar av skarpa kanter men gör smaken fylligare. kan det vara ekfatstonen du inte är så förtjust i? prova i så fall en sherryfatslagrad sort ex.vis glenmorangie.


glenmorangie, tullamore dew 12år och mackmyra står på inköpslistan. Skall bli intressant och se ifall man kan bilda sig någon ny uppfattning.

//mattias
54
Håll i hästen nu, jag hänger inte riktigt med. Man köper flaskorna i danmark, färdigtryckta med eticket då eller? Tappas dom upp i Danmark också eller får man hem fatet och tappar själv? Är det du menar med att man deponerar fatkostnaden som ett lån, att man betalar men dom lagrar fatet åt dig tills du väljer att tappa det?

Har du någon länk eller annan information på recept, volym eller en prislista?

Hur står sig deras årgång ett mot whiskeyn i fatet håller det samma klass och samma smak. Nu har jag inte druckit mackmyra men duger den att referera till? Man vill ju inte köpe in sig föränn man provsmakat :)

Vad kostar flaskorna?

Om jag förstår det rätt kan man alltså köpa både nyöppnat och oöppnat fat. Nyöppnat klart för tappning medans oöppnat kan man lagra?

//Mattias
55
CiteraVad är det du gillar bättre i en kortlagrad whiskey jämt en långlagrad?


Styrkan i smakerna. Jag upplever helt enkelt dom lagrade whiskeyn vara för stark i smaken. Nu vet jag inte, jag är ju rätt så ung (I alla fall i whiskey sammanhang), 23år. Jag har dock blivit inkörd på whiskey sedan 16års åldern genom de obligatoriska jaktmiddagarna. (Där har man tillbringat år av grimasher och sammanbittna tänder innan man lärde sig uppskatta smaken.) Egentligen är det sedan förra året eller så som jag verkligen upplevde att jag uppskatade att ta en whiskey för mig själv efter jobbet. Smaklökarna kanske förändras i takt med att man blir äldre (dricker mer whiskey). Vad tror ni själva? Är en ung whiskey mer "lättdrucken" än en lagrad?

//Mattias
56
Föressten hur fick du tag på ett eget fat och vad fick du betala?

//Mattias
57
CiteraNja, blended innebär att man blandat olika maltwhiskies med grain whisky dvs brittisk vodka, som framställs industriellt i en kontinuerlig destilleringsprocess och därmed blir mycket billigare.


Otydlighet av mig. Jag syftade på Blended malts.

http://en.wikipedia.org/wiki/Blended_malt

Tydligen är blended malt det nya begreppet på det du kallar Pure Malt (Vatted Malt).

//Mattias
58
Jag tänkte på blended malt eller mer känt som vatted malt, inte blended whiskey.

//Mattias
59
åhhh, får hålla tummarna nästa gång jag är på lisseberg :D

//Mattias
60
Bild, jag vill ha en bild, Mina smaklökar kan inte associera ifall jag inte får se en bild ;)

//Mattias

Annonser

Powered by EzPortal