Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om rökt, torkat, saltat och gravat => Ämnet startat av: roffekock skrivet 2007-12-10 21:07

Titel: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-10 21:07
Finns det någon som har lite nya ideér hur man kan gratinerar sin julskinka i år?
Jag tycker att det borde finnas lite nytt på den fronten.
Pepparkakssmulor i stället för ströbröd?  :D
Titel: SV: Nya ideér kring gratinerad JULSKINKA
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-12-11 10:14
Men snälla roffekock man griljerar julskinkan, gratinerar den gör man efter jul ihop med champinjoner, creme fraiche o lite fransk senap :P På Scans hemsida finns flera kul griljeringar, bl.a. en med pepparkakor. Dessutom finns det ett recept på en "torr" griljering med bara farinsocker. Jag gillar torra griljeringar; tycker att de "blöta" med ägg o senap bara halkar av (förr eller senare) Undrar om man skulle kunna blanda farinsocker o Colman´s senapspulver o klappa in skinkan med?
Titel: SV: Nya ideér kring gratinerad JULSKINKA
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-11 10:46
Unskuld set blev for mange hold om flasken. Betyder HOF. :D
Tack PAPPA scan för att ni gör ett så stort jobb och tack agneta för din uppmärksamhet.
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-12-13 09:41
Snälla nån, nu blev det för mycket hund i griljera julskinketråden, flyttade allt hundsnack och alla hundbilder till hundtråden:  http://matforum.nu/index.php?topic=1129.msg10840#msg10840

Åter till ämnet: Agneta och Rolf - äter ni och folk i er omgivning då verkligen upp griljeringen? Griljeringen sätter man på fettet och fettet skär många bort...
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-12-13 10:08
Jag skär bort det tjockaste lagret innan griljering - lämnar såklart lite kvar men bara så man står ut med att äta den och den goda griljeringen.
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-12-13 10:24
Så gör jag med!
Fettet ger jag till beageln Dacke, det tycker ha.........nej visst nej  ;D
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Sweber skrivet 2007-12-13 10:46
Du får skriva bageln Dacke så får det vara kvar i denna tråden. ;D
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-13 12:23
Rolf gör på samma sätt som ni övriga,men har inte alltid gjort det,men med åren så känns det mer rätt. :)
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-12-13 15:42
Hur har du gjort innan? Har du sagt A får du säga B ???
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Kari skrivet 2009-12-23 13:32
Några nya tips och råd? Ska ju som alla andra griljera...  ;)
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: helfgren skrivet 2010-10-11 15:53
Har griljerat min skinka genom att ta bort senapen och ersätta denna med någon god bbq-sås, kan man äta skinka ofta utan att det blir samma smak hela tiden :)  . I övrigt så är det samma ingredienser som brukar vara på en grilljering.

MVH// Henrik
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Kari skrivet 2010-10-12 11:34
Åh, jultråden har vaknat :)
På en pressträff hos Scan fick vi smaka julskinkor, en av dem var griljerad med en citronsmak, det passade mycket bra!
Ska leta reda på receptet och återkommer :)
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-10-12 12:52
Citron på skinkan? Hmm varför kommer jag tänka på den där hemska Felixreklamen ketchup passar till allt. ;) Nä men visst, säkert kan citronskinka vara gott, låter lite knasigt bara. Hade Scan fler udda griljeringar på sina skinkor?
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Kari skrivet 2010-10-13 01:11
Japp, citron :) Annars var det mer traditionella grejer.

--

Citrusgriljering:

1 st Citron
1 st Apelsin
1 krm Svartpeppar, grovmald
1 msk Apelsinblomshonung
1 st Äggula
4 msk Senap
3 msk Ströbröd

Tvätta frukterna, riv skalet och blanda med resten av ingredienserna utom ströbrödet.
Pensla på skinkan, strö över ströbrödet och griljera 10-15 minuter i 225° C.
Svalna skinkan snabbt där efter.


Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-10-13 11:29
Aha så där ingår i alla fall normal senap, då låter det tryggare. Men vad är Apelsinblomshonung och var får man tag på sån?
Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: Kari skrivet 2010-10-13 12:13
Här finns apelsinblomshonung: http://www.butikcitronodlingen.com/honung/
Citronhonungen har jag hemma :)

Titel: SV: Nya ideér kring giljera JULSKINKA
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-12-24 08:31
Äntligen har jag snappat upp knepet hur man får senapsgeggan att sitta fast på skinkan vid griljeringen. Man pudrar skinkan med maizenamjöl! Då sitter geggan som berget ;D