Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Martin K
 - 2013-12-22 13:58
Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-27 11:01
Jag kollade hos Livsmedelsverket vad som är farligt med fisk. Jag hittade en sida om parasiter i fisk:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10440&epslanguage=SV
Anisakislarver i sill, makrill och torsk. Binnikemask i gädda, abborre och lake. Djupfrysning hjälper i båda fallen. Inte ett ord om lax. Vad finns för farligheter i den? Har jag missat något?
Jag har aldrig fryst lax innan gravning, däremot alltid makrill  ???


Nu är det nya tider och den rekommendationen gäller inte längre  :)
Livsmedelsverket ändrade sig år 2012, risken anses så minimal så frysning inte längre behövs:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

/martin
Skrivet av Andreas
 - 2012-04-04 10:52
Nu har livsmedelsverket tagit bort rådet att frysa odlad lax innan den äts rå eller gravas.

"Odlad fisk kan bli infekterad med parasiter på två sätt - om den utfordras med obehandlad fisk eller om odlingen baseras på ung vild fisk som fångats och sedan föds upp. Efsa [EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet] bedömer att sannolikheten att odlad lax, Salmo salar, ska vara infekterad med parasiter är ytterst liten, eftersom laxodling inte baseras på vild fisk och fisken odlas i flytande kassar eller tankar på land och föds upp på pellets. Data visar också att det är oerhört sällsynt att odlad lax bär på parasiter."

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/
Skrivet av Andreas
 - 2012-03-07 11:17
Han äter alltså inget av den gravade fisken utan att frysa? Anledningen till att man fryser är ju för att ta kål på eventuella perasiter i laxen, men om man gör det före eller efter gravningen borde inte spela nån större roll.

Möjligen om eventuella parasiter hinner växa till mer om man fryser efter gravningen?

Resultatet borde också kunna bli annorlunda i så måtto att om man gravar laxen färsk och drar ut vätska så borde det bli mindre påfrestning på fisken av infrysningen, dvs annorlunda konsistens.
Skrivet av Hankki
 - 2012-03-07 10:39
Frysa eller inte frysa?
Min pappa gravar alltid färsk fisk och när fisken är färdig så delar han upp i portionsbitar som fryses in. Små bitar tinar snabbt och inget blir gammalt.
Hur länge står sig gravad lax om man först fryser och sen gravar?
Skrivet av Andreas
 - 2011-12-23 12:20
Hoppsan. Jag använde jodsalt när jag gravade min jullax. Fast jag kan inte påstå att jag kände att det var beskt när jag provsmakade. Men det utesluter ju i och för sig inte att där finns en besk nyans om man är känslig eller att det blir beskare med tiden.

Citat från: Jacques skrivet 2011-12-22 15:15
Jag skall göra gravad lax för 35 personer?
Hur manga kilo lax behöver  jag? Och hur mycket socker/salt behöver jag?


Nu är det väl kanske lite sent om det är till julafton.

100 gram per person är väl kanske lämpligt på ett julbord? I så fall kanske 4 kg lax då eftersom det försvinner en del vätska vid gravningen. När jag gravade nu senast hade jag 0,5 dl salt och 1 dl socker på 900 gram som fick ligga i inte fullt två dygn. Det blev nog något saltare än vad jag vill ha den (vet inte säkert eftersom den ju alltid är saltast i kanterna och det är ju där man börjar skära), men jag tror det beror på att laxfilen var förhållandevis tunn. Gravar man 4 kg har man förmodligen ganska stora fileer och då blir nog mina proportioner bra. Så säg 2 dl salt och 4 dl socker till 4 kilo.
Skrivet av agnetasch
 - 2011-12-23 11:24
Joderat salt kan ge en bäsk smak när man gravar (eller rimmar)
Skrivet av Tobias
 - 2011-12-22 20:06
Varför jodfritt salt? Jod är bakteriedödande vilket borde vara fördelaktigt för att hämma tillväxt av t ex Clostridium botulinum?
Skrivet av Jacques
 - 2011-12-22 15:15
Jag skall göra gravad lax för 35 personer?
Hur manga kilo lax behöver  jag? Och hur mycket socker/salt behöver jag?

Tack i förhand för hjälp!

Jacques i Belgien
Skrivet av agnetasch
 - 2009-07-20 11:46
Senast jag gjorde gravlax snodde jag Gillius proportioner med mer socker än salt o det blev jättebra:
Per kg lax:
4 msk socker
2 msk jodfritt salt
2 tsk hel vitpeppar som krossas
Två dillknippen
Klappa in laxen med kryddor o en knippa dill. Lägg i plastpåse i två dygn (vänd några gånger)
Skrapa av kryddorna, lägg på ny hackad dill o lägg i ny plastpåse om du inte ska äta upp allt på en gång (vilket är lätt gjort ;D)
Skrivet av Kari
 - 2009-07-20 01:05
Mmm, rosépeppar är gott!!

Klart du får ut benen ur laxen! Fingertoppar å tång är det enda som behövs ;) plus 10 extra minuter förstås. Annars kan du be fiskhandlarn plocka åt dig.

För annars blir det svårt med fina skivor då benen trasar sönder köttet. Lycka till och berätta hur det gick!
Skrivet av Tinto
 - 2009-07-19 19:03
Jag tänker grava med rosépeppar och vitpeppar, salt o socker o massa dill emellan.
Skrivet av Tinto
 - 2009-07-19 18:43
Hej alla gravare! Jag är fisknybörjare (har varit vegetarian i 14 år och börjat käka fisk förra veckan) och tänker ge mig på en gravning. Det verkar ju inte så svårt, men skenet kanske bedrar? :) Nu har jag glömt bort vilket recept jag hade tänkt använda när jag kom på idén, men det verkade väldigt okomplicerat - men finns det inte färdigbenad lax? Jag är inte säker på att jag fixar att få bort alla ben på min första fisk jag lagar..
Skrivet av groucho
 - 2009-06-20 20:48
Råsocker & havssalt för mig: 50/50.
Karl: Laxen ska vara fjällad.
Skrivet av Mickan
 - 2009-06-15 19:42
Gingravning är gott!
Skrivet av Gilius
 - 2009-06-15 14:58
Jag kör med 2 delar socker 1 del salt, bara havssalt och har vid tillfälle använt annat än vitt socker. Brukar slå i en skvätt cognac, calvados eller lagrad rom på fisken, tycker det ger en härlig smak.

/gilius

Annonser

Powered by EzPortal