Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2012-11-08 09:30
Jättebra länk. Tack för den, nu ska här göras örtsalt! Den enda kryddan jag ställer mig lite frågande till är kirskål. Kan det vara gott? Om det är det ska hela tjocka släkten få stooora burkar i julklapp ;D
Skrivet av kurt
 - 2012-11-07 19:29
Fobo har ett bra recept på örtsalt, och man skall inte vara rädd för fukt, det skall ju ändå torkas

http://www.fobo.se/kunskap/mat/odlaren_ortsalt_2009.pdf
Skrivet av Hankki
 - 2012-11-06 23:16
Citat från: Andreas skrivet 2007-09-20 08:55
Eller är det för att det innehåller något annat än just salt dvs. nåt annat än NaCl


Vatten är ju bara H2O men smakar ju också olika.
Skrivet av annamaria
 - 2012-11-06 13:47
Ja verkligen! Så mycket blött blir det inte i mitt  ;)
Skrivet av kurt
 - 2012-11-06 07:36
Citat från: annamaria skrivet 2012-11-05 21:24
Jag tänkte göra eget örtsalt. Har dock inte bestämt mig för vilka örter. Har ni gjort eget? Vad har ni haft i för smaksättning? Har läst mig till att det ska göras av grovt salt, helt vanligt.


Det enda som brukar vara obligatoriskt är ju libbsticka", annars skall det göras förvånansvärt vått:

http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986
Skrivet av annamaria
 - 2012-11-05 21:24
Jag tänkte göra eget örtsalt. Har dock inte bestämt mig för vilka örter. Har ni gjort eget? Vad har ni haft i för smaksättning? Har läst mig till att det ska göras av grovt salt, helt vanligt.
Skrivet av Urban
 - 2007-10-11 20:02
Znapper: Det röksalt jag har kommer från Falksalt vilket jag köpte på Ica MAXI i Umeå.
Tror inte att det är speciellt svårt att få tag på det. Ring till någon butik i din närhet och hör dig för.

http://www.falksalt.se/gourmet.html
Skrivet av Znapper
 - 2007-10-11 13:26
Flera bekanta har pratat om Hickorysalt.
Ska tydligen vara sjukt gott.
Men dom hittar det inte i butikerna längre.
Någon här som vet var man kan köpa det?

[Andreas flyttade detta inlägg till salt-tråden där det hör hemma.]
Skrivet av Gotti
 - 2007-09-22 00:22
Jag fick hjälp av er tidigare om en web adress, jag har köpt en hel del av deras kryddor och såg nu på deras hemsida att de har en massa salt och kryddsorter.
Rökta svarta m.fl.   http://www.fiddespayne.se/SaltoPeppar.htm
Skall försöka finna i butik, vilka tycker ni man bör starta med, spännande tycker jag.

Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-20 09:52
Andreas: jag är rätt tråkig när det gäller salt; använder vanligt salt med jod i matlagning o grovt salt till ugnsbakning o gravning. Såg att Falksalt också börjat med rosa Himalayasalt. Såna budgetvarianter tilltalar mig, jag är alldeles för snål för att vara med o skumma grädden.
Skrivet av Andreas
 - 2007-09-20 08:55
Agneta och jag som just undrade var alla konstiga fakturor kommer ifrån, nu vet jag. :) Vad använder du själv för salt förresten?

Calle: Tror du att det är strukturen/formen på saltet som gör att det smakar så skarpt? Eller är det för att det innehåller något annat än just salt dvs. nåt annat än NaCL?

När ska man använda ett sådant där skarpt salt och när ska man använda ett vanligt?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-09-19 15:33
Fick en 200 gr påse med Læsø-salt av svärmor som varit på danmarksbesök. Saltet framställs för hand i stora järnpannor och är storleken är grov/medelgrov. Dagens byggnader och produktion är en rekonstruktion av tidigare byggnader och verksamheter som funnits på Læsø men försvunnit med tiden. Det som jag finner speciellt är att det är så väldigt skarp saltsmak! Maldons kristallsalt och Læsø-saltet är t ex i princip två olika kryddor, båda med sina för- och nackdelar/användingsområden.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-11 09:52
Läge för blindtest? Chris,du får köpa de andra salterna också.Räkningen kanske du kan skicka till Andreas ;)
Skrivet av Chris
 - 2007-09-11 09:37
Jag är ju ingen finsmakare men...jag kan väl tycka att Hawaiin Red har en rundare, mjukare smak än vanligt salt.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-10 11:17
Så här ser svarsmailet ut från Santa Maria,jag vet inte om jag blev mycket klokare.

Tack för att du hörde av dig till oss. Ja, det är Smoked salt som smakar rökt. Detta är ett havssalt från Stilla Havet. Saltet har fått sin vackra brunsvarta färg och fina röksmak efter att långsamt blivit rökt över al ved.

Haawaiian Red salt är också ett havssalt från Stilla Havet där den röda leran från havsbottnen färgat saltet exotikst rött och gett det en viss jordig mättad salt.

Himalaya Pink salt är ett mineralrikt bergssalt som anses vara världens renaste. Den innehåller över 80 grundämnen, däribland järn som gett den fina rosa färgen. Himalayasaltet har en mild aromatisk smak med finkronig struktur.

White flake salt är ett bländande vitt flingsalt från Medelhavet. Det är naturligt rikt på mineraler och helt fritt från tillsatser. 

Annonser

Powered by EzPortal