Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av valden
 - 2011-06-30 12:11
Det finns en butik på vallingatan 14 i sthlm säljer dom mandelmassa som bara är gjord på mandel och socker! 50/50 och sen är den även valsad på spansk mandel!!
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-07 20:43
Usch, vad mycket det bluffas! Borde kanske flytta mig till gnälltråden men detta är en viktig fråga.
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-07 18:53
OM man läser innehållsförteckningen ja. Bakmassa köper jag inte för jag vill ha mandel. Och hitintills har jag trott på ordet "mandelmassa". Men nu är det slut med det. Morr!
Skrivet av Anne
 - 2009-02-07 18:35
Citat från: roffekock skrivet 2009-02-07 12:02
Du har trots allt inte helt koll på din uppgift om du kollar här.

Fram till år 2003 var det krav på att mandelmassa åtminstone till hälften måste bestå av just mandel. Men sedan dess är det enda kravet att mandelmassa innehåller mandel - mängden kan i princip vara hur liten som helst.

/rolf



Och om man fortfarande läser på förpackningen så står det exakt... :)
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-07 17:59
Ja jag ligger då efter märker jag. För jag trodde det fortfarande var så att mandelmassa bestod till största delen av mandel.  :(

När jag gör semlor brukar jag göra mandelmassa själv. Den smakar mer mandel än den köpta tycker jag. Och nu vet jag orsaken.  >:(
Skrivet av roffekock
 - 2009-02-07 12:02
Du har trots allt inte helt koll på din uppgift om du kollar här.

Fram till år 2003 var det krav på att mandelmassa åtminstone till hälften måste bestå av just mandel. Men sedan dess är det enda kravet att mandelmassa innehåller mandel - mängden kan i princip vara hur liten som helst.

/rolf
Skrivet av Anne
 - 2009-02-07 08:54
Om man bara läser på paketet blir man inte lurad. Köper man bakmassa så vet man väl att man inte köper mandel? Många allergiker är tacksamma att alternativet finns.
Skrivet av roffekock
 - 2009-02-07 00:15
Orsaken till att vi bör göra egen Mandelmassa är ju att vi blir grunlurade.

Läs denna artikel. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=880550

/rolf
Skrivet av webguide
 - 2008-09-08 17:30
Skillnaden mellan mandelmassa och marsipan är förhållandet mellan Mandel och socker. Jag tror att man valsar mandelmassa också när man tillverkar den industriellt.
Men i hemmamiljön funkar vatten bra (väldigt lite vatten skall jag tillägga), man tillför ju ingenting i smakväg. Men jag skall experimentera vidare, från början gjorde man det med honung och mandel.
Skrivet av Anne
 - 2008-09-08 10:19
Däremot innehåller marsipan oftast glykos. När jag gjort det själv har jag använt mandelmassa (hälften mandlar, hälften florsocker), lite extra socker och lite vit sirap.
Skrivet av Tobias
 - 2008-09-08 09:41
Fast marsipan har ju inte samma tillagningssätt som mandelmassa. Marsipan görs ju genom att man valsar mandlarna med socker så att oljan ur mandlarna kommer ut och gör att det hela binder. Tror inte man använder vatten i det.
Skrivet av Andreas
 - 2008-09-08 09:09
Innehåller köpt mandelmassa/marsipan konserveringsmedel? Hur blir hållbarheten på egentillverkad?

Finns det speciella namn för mandelmassa/marsipan på andra nötter?
Skrivet av webguide
 - 2008-09-05 12:51
Samma sak kan man säga, men man slipper tillsattsämnen och så kan man ju styra mandelmängden själv. Den provsatsen jag gjorde blev lite för fuktig, men den funkar bra till bakverk.
Man bör kunna göra exakt samma sak med andra nötter, jag skall testa med hasselnötter.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-09-05 12:40
Tycker du att den blir bättre jämfört med köpt marsipan? Billigare, lättare att forma, godare eller vad?
Skrivet av webguide
 - 2008-09-05 11:55
Äntligen kom jag på hur man gör marsipan... Jag gjorde mandelmassa igår (skillnaden är att marsipan har 25% mandel istället för mandelmassans 50%).
Man tar fram en matberedare med kniv (borde funka i en kannmixer, skall testa). Till mandelmassa, skålla och skala 100 gram mandel, lägg tillsammans med sockret i matberedaren, kör till ett fint puvler (kör ett par minuter på högsta hastighet) droppa försiktigt i vatten tills mandelmassan är klar...
Riktigt enkelt!
Sen kan man ju smaksätta, experimentera med mängder osv...

Annonser

Powered by EzPortal