Skriv svar

Följande fel inträffade under postandet av inlägget:
Varning - medan du läste inläggen, hann 12 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av magisktmentragiskt
 - 2021-10-19 13:37
Vill bara varna för att köra finare träskärbrädor i diskmaskinen, limmet släpper. Billiga från Ikea som ändå används som slit och släng klarar dock några år i maskinen innan man får byta.
Skrivet av rbiake
 - 2021-09-07 18:41
Jag kör IKEA:s plast bräda. Jag har 5-6 stycken. Jag diskar dom ofta. Har jag skurit kyckling på en, så åker den i disken direkt efter. Sedan nydiskad för nästa grej jag skall skära. Har jag skurit grönsaker diskar jag den för hand och använder igen. Jag tycker dom kan lukta lite skumt ibland, men om man "överdiskar" dom känns det bra. Jag har andra brädor också, av trä, men jag tycker inte dom är lika praktiska.
Skrivet av Dennis
 - 2019-10-07 08:03
Jag har TiteBond II, jag köpte det från en finsk sida:
https://www.je-nettiverstas.fi/titebond-premium-ii-wood-glue.html?___store=sv&___from_store=fi

Det finns också III som är ännu vattentätare men tvåan är mitt all-round lim.
https://www.je-nettiverstas.fi/titebond-ultimate-iii-waterproof-wood-glue.html

Men vilket vitt lim som helst som är D3 klassat i affären kommer funka.
Skrivet av Johan_
 - 2019-10-05 14:52
Lite OT men vilket lim använder du när du gör skärbrädor? Har tänk göra ett par själv o de rekommendationer jag hittar är för Titebond 3 som ska vara starkt,lättjobbat och livsmedelsgodkänt. Dock inte helt enkelt att få tag på i Sverige. Har hittat nån webshop som har det men känns som att det borde finnas något lättillgängligt som fungerar bra.
Skrivet av Andreas
 - 2019-10-04 09:02
Tack! Så deras experiment visar alltså "..the surface of a wooden board will actually stop dangerous bacteria from multiplying and the germs simply die out after a period of about three minutes. ...99.9% of the bacteria placed on the wooden chopping boards had died out completely within minutes whereas some of the cheaper plastic boards had very little effect in terms of killing dangerous microbes."

Men "...the researchers were unable to identify how or why the wood cutting boards were able to kill off the bacteria..." låter som nåt man borde ha svar på innan man ropar hej.

Och så är frågan hur studien är gjord, förmodar att de använde nya skärbrädor under en begränsad tid, kan man vara säker på att en gammal välanvänd träskärbräda har samma fina egenskaper?

Orginallänken in artikeln funkar inte, men denna länk indikerar att studien är från 1993 https://www.nytimes.com/1993/02/10/health/wooden-cutting-boards-found-safer-than-plastic.html Så borde finnas fler studier.
Skrivet av Dennis
 - 2019-10-03 12:05
Enligt denna artikel är furu och ek dom effektivaste.

https://www.rowandsons.co.uk/blog/myth-fact-antibacterial-properties-wood/
Skrivet av Andreas
 - 2019-10-03 10:47
Jag förstår! Och som överkursfråga: De här antiseptiska egenskaperna hos trä som Gastrofysik nämner i inlägg #3, är det ingen större skillnad på dem heller hos olika träslag tro?
Skrivet av Dennis
 - 2019-10-02 14:39
Ja då jag gör en skärbräda är det väl det som styr mest. Träet håller bra då det är ändträ, också skonsamt mot knivarna. Har en vanlig furu som sagt hållit i över 20 år nu. De gånger en bräda blivit förstörd har varit då man tappat den och den bröts itu, en gång hade det lämnat en massa vatten under en bräda av nån orsak och den blev helt vriden.
Skrivet av Andreas
 - 2019-10-02 08:36
Så då tänker du att man enbart väljer träslag för utseendets skull?
Skrivet av Dennis
 - 2019-10-01 11:32
Skärbrädor i ändträ håller många många år så det är inte så viktigt vad man väljer.
Skrivet av Andreas
 - 2019-10-01 10:47
Fina skärbrädor! Men ek, valnöt, ask, björk... många träslag. Vilket är mest hållbart? Eller ska man kanske inte tänka mest hållbart eftersom det ändå slits, utan vilket som är lättast att slipa om och hålla snyggt?
Skrivet av Dennis
 - 2019-08-29 09:50
Furu, denna skärbräda i ändträ tillverkades mot slutet av 1990 talet av min svåger och var min farmors. Efter hon tog fick jag den, den används än idag.



Ek och valnöt har jag också, jag har tillverkat den i valnöt själv. Ekbrädan var från IKEA.



Oljor man ska använda är mineralolja, eller en mineralolja+bivax blandning. Rå linolja fungerar också (ej kokt linolja, farligt).

Denna tillverkade jag åt min syster till julklapp en gång, det är valnöt men jag har glömt bort vad det ljusare träet var, trodde det var ask men tycker det ser mer ut som björk.



Skrivet av Zibi
 - 2018-11-17 10:16
Citat från: Gastrofysik skrivet 2018-01-26 17:27
Proffsen förhindrar ev ytterligare korskontaminering genom att ha alla dessa färgkodade skärbrädor (och även knivar, annars är det ingen vits).

Jag har träffat en del kockar som gör så, men inget jag skulle rekommendera. På vita skärbrädor är det mycket enklare att se missfärgningar, smuts, jack i brädan och så vidare. Det gör det enklare att veta när brädan har gjort sitt.

Teak och plast är föredraget hos mig i alla fall. För intensiv användning så kör jag på plast, då trä är svårare att sterilisera/rengöra. Och som jag förstått det, så dör de flesta bakterierna först ett par timmar efter att brädan torkat.

Kött, kyckling och fisk på samma - grönsaker, frukt och annat man äter rått på en annan.
Skrivet av Gastrofysik
 - 2018-01-26 17:27
Citat från: Jensl skrivet 2018-01-26 11:19
Bör man ha en för kött/kyckling och en för fisk? Eller kan man ha en och samma för kött, kyckling och fisk?


Nej, man kan säkert ha samma. Det viktigaste har du redan gjort genom att skilja på kött o grönsaker. Proffsen förhindrar ev ytterligare korskontaminering genom att ha alla dessa färgkodade skärbrädor (och även knivar, annars är det ingen vits). För oss dödliga räcker att diska av ordentligt emellanåt tror jag. Någon från Livsmedelsverket på forumet?
Skrivet av Jensl
 - 2018-01-26 11:19
Tack för tipsen om vad man ska satsa på, nu känner jag mig trygg i att köra på enbart träskärbrädor! :-)

Bör man ha en för kött/kyckling och en för fisk? Eller kan man ha en och samma för kött, kyckling och fisk?

Annonser

Powered by EzPortal