En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Julskinka sous vide  (läst 33239 gånger)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1019
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Julskinka sous vide
« Svar #40 skrivet: 2018-01-07 09:42 »
Dessutom kan det säkert skilja en grad ute i grytan jämfört med inne i cirkulatorn där temperaturen mäts, speciellt om man inte har lock på grytan

jag skulle tro att de använder en algoritm för att göra en beräkning som täcker större delen av utrymmet i vattenbehållaren. i alla fall de mer avancerade varianterna. när jag kontrollmäter min så testar jag på 3-4 olika platser i behållaren och det är konstant.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Julskinka sous vide
« Svar #41 skrivet: 2018-01-07 13:49 »
jag skulle tro att de använder en algoritm för att göra en beräkning som täcker större delen av utrymmet i vattenbehållaren
Eller så har cirkulatorn helt enkelt en bra pump / propeller som effektivt cirkulerar vattnet tillbaka till ett kraftfullt värmelement som snabbt värmer upp vatten som inte håller den inställda temperaturen.
« Senast ändrad: 2018-01-07 13:54 av Mat-Janne »
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1019
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Julskinka sous vide
« Svar #42 skrivet: 2018-01-08 16:41 »
Eller så har cirkulatorn helt enkelt en bra pump / propeller som effektivt cirkulerar vattnet tillbaka till ett kraftfullt värmelement som snabbt värmer upp vatten som inte håller den inställda temperaturen.
nej, det sitter en PID i dem så en algoritm har de ju hur som helst och de mer avancerade enheterna lär ha algoritmer för att stödja temperaturregleringen.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Julskinka sous vide
« Svar #43 skrivet: 2018-01-08 16:54 »
nej, det sitter en PID i dem så en algoritm har de ju hur som helst och de mer avancerade enheterna lär ha algoritmer för att stödja temperaturregleringen.
Slutresultatet blir ju detsamma. "algoritm" = bra propeller och kraftig värmeslinga.
Men, ok, de mer avancerade cirkulatorerna löser säkert det på ett annat vis.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1019
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Julskinka sous vide
« Svar #44 skrivet: 2018-01-09 05:56 »
Slutresultatet blir ju detsamma. "algoritm" = bra propeller och kraftig värmeslinga.
Men, ok, de mer avancerade cirkulatorerna löser säkert det på ett annat vis.

Jo, men alltså, för att veta när det cirkulerande vattnet behöver värmas så behövs elektronik och programvara som kan beräkna vattemtemperaturen vid varje givet tidsintervall. En PID gör precis det, algoritmen som styr förloppet kan vara enkel eller avancerad men det är fortfarande en algoritm, utan den skulle det inte fungera alls. En mer anvancerad cirkulator har bättre komponennter och (förmodar jag) en mer avancerad algoritm.
« Senast ändrad: 2018-01-09 06:01 av webguide »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Julskinka sous vide
« Svar #45 skrivet: 2018-01-09 22:36 »
Elektroniken för temperaturreglering består av en temperaturgivare kopplad till en styrenhet som i varje ögonblick mäter temperaturen, beräknar hur stort felet är mellan inställd temperatur och uppmätt temperatur, och pytsar utifrån det ut en lagom dos effekt till ett värmeelement.

Programvaran är väldigt enkel, inte ens den allra billigaste av cirkulatorer borde kunna misslyckas med den. Den kritiska punkten är temperaturmätningen, programvaran strävar efter att hålla den temperatur som givaren mäter, mäter givaren fel kommer badet också att hålla fel temperatur. När det gäller temperaturgivare får man vad man betalar för. Billiga givare har större mätfel, dessutom åldras de och visar mer fel med tiden.

Sen måste förstås vattnet cirkulera ordentligt för att hålla jämn temperatur i hela badet, hur väl det cirkulerar kan säkert skilja en del.

Men som sagt, det borde stå i instruktionsboken till respektive cirkulator hur väl de håller temperaturen.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1019
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Julskinka sous vide
« Svar #46 skrivet: 2018-01-10 07:36 »
Elektroniken för temperaturreglering består av en temperaturgivare kopplad till en styrenhet som i varje ögonblick mäter temperaturen, beräknar hur stort felet är mellan inställd temperatur och uppmätt temperatur, och pytsar utifrån det ut en lagom dos effekt till ett värmeelement.

Programvaran är väldigt enkel, inte ens den allra billigaste av cirkulatorer borde kunna misslyckas med den. Den kritiska punkten är temperaturmätningen, programvaran strävar efter att hålla den temperatur som givaren mäter, mäter givaren fel kommer badet också att hålla fel temperatur. När det gäller temperaturgivare får man vad man betalar för. Billiga givare har större mätfel, dessutom åldras de och visar mer fel med tiden.

Sen måste förstås vattnet cirkulera ordentligt för att hålla jämn temperatur i hela badet, hur väl det cirkulerar kan säkert skilja en del.

Men som sagt, det borde stå i instruktionsboken till respektive cirkulator hur väl de håller temperaturen.

Ja precis, men det finns som sagt olika algoritmer som styr hur det hela fungerar.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1019
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Julskinka sous vide
« Svar #47 skrivet: 2018-01-10 07:46 »
Läste precis på lite om hjur min cirkulator fungerar och den har mer avancerade algoritmer än andra cirkulatorer. Grant skriver bland annat såhär:
"...Based on the heat-up rate, the load and volume of liquid are calculated and an assessment made of liquid type; the control algorithm is then adjusted accordingly. ..."

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Julskinka sous vide
« Svar #48 skrivet: 2018-01-10 18:04 »
"...Based on the heat-up rate, the load and volume of liquid are calculated and an assessment made of liquid type; the control algorithm is then adjusted accordingly. ..."
Det var ju smart. Man tar derivatan av temperaturhöjningen och med det värdet räknar man ut vattenvolymen.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1019
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Julskinka sous vide
« Svar #49 skrivet: 2018-01-11 10:28 »
Det var ju smart. Man tar derivatan av temperaturhöjningen och med det värdet räknar man ut vattenvolymen.

Här finns mer info: http://www.grantinstruments.com/support/faqs/scientific-faqs/

Gastrofysik

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 35
    • Visa profil
SV: Julskinka sous vide
« Svar #50 skrivet: 2018-01-11 15:24 »
Seriöst bolag! Kul när en av ens köksprylar kommer från ett bolag som jobbar främst med lab- o vetenskapsutrustning som tar kvalitet på allvar. Nu är det bara rotationsindunstaren och centrifugen kvar ;-)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -