En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Andreas

Sidor: [1] 2 3 ... 361
1
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-09 22:36 »
Elektroniken för temperaturreglering består av en temperaturgivare kopplad till en styrenhet som i varje ögonblick mäter temperaturen, beräknar hur stort felet är mellan inställd temperatur och uppmätt temperatur, och pytsar utifrån det ut en lagom dos effekt till ett värmeelement.

Programvaran är väldigt enkel, inte ens den allra billigaste av cirkulatorer borde kunna misslyckas med den. Den kritiska punkten är temperaturmätningen, programvaran strävar efter att hålla den temperatur som givaren mäter, mäter givaren fel kommer badet också att hålla fel temperatur. När det gäller temperaturgivare får man vad man betalar för. Billiga givare har större mätfel, dessutom åldras de och visar mer fel med tiden.

Sen måste förstås vattnet cirkulera ordentligt för att hålla jämn temperatur i hela badet, hur väl det cirkulerar kan säkert skilja en del.

Men som sagt, det borde stå i instruktionsboken till respektive cirkulator hur väl de håller temperaturen.

2
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-09 22:04 »
Vad gäller upphovsrätt så har jag valt att inte importera receptbilder. Vad gäller övriga receptinformationen (ingredienser, instruktioner, tid, antal personer) så har jag tolkat det som att den inte är upphovsrättsskyddad såvida det inte är skrivet på ett väldigt konstnärligt sätt och därmed uppnår verkhöjd. Och det har jag inte sett så många recept som är. Det som jag fortfarande är lite osäker på är väl den inledande beskrivningen av receptet, vilket jag än så länge valt att importera.

Mmm jag har också uppfattat det så att recept är fria (vilket egentligen är märkligt eftersom nån ändå har lagt ner tid på att skriva texten i dem), men att bilder inte är det. Men om din tjänst bara är för eget bruk, dvs att var och en har sitt eget konto där ingen annan kan se recepten, så borde det väl likställas med att göra en "kopia för eget bruk", och då borde kanske inte bilder vara något problem?

Andreas: Om du fick välja, vilken typ av hjälp skulle vara mest intressant för att avgöra om man vill skapa ett konto? Är det en regelrätt manual med alla funktioner beskrivna, eller är det mer översiktliga skärmdumpar av de olika sidorna à la App store och Google Play? Eller kanske rent av en video så man slapp läsa något alls?

En regelrätt manual är alltid jättebra, men för att skapa ett konto så skulle det för min del räcka med översiktliga skärmdumpar. När det gäller att snabbt bekanta sig med nåt föredrar jag bilder framför film, när det är bilder kan man titta på varje bild så kort eller länge man vill, en video måste man sitta och vänta ut om den är för långsam eller pausa och hålla på om den är för snabb.

3
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-07 15:18 »
Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.

Så du tänker att maillard-hög temperatur i hela färsen skulle vara det enda som eventuellt kan påverka köttfärsens klumphållfasthetsförmåga? Min tanke var att det kanske händer saker så att säga under ytan vid andra temperaturer också.

Hur förklarar man annars att viss färs som är stekt får mer svårdelade klumpar än annan?

4
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-07 10:19 »
Håller med om att rå färs inte är lättdelad. Fast jag tänker att det kanske är en balans. För jag har också upplevt att det ibland bildas stekta klumpar som är ganska svårt att få isär. Jag tänker att jag då kanske kört färsen för hårt/länge. Eller finns andra teorier till svårdelade klumpar i stekt färs?

5
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-07 09:27 »
Tanken är väl god, fast jag hade velat veta mer (hjälpfil med skärmdumpar som beskriver vad och hur man gör) om jag ska registrera ett konto.

Hur resonerar du kring det här med upphovsrätt? Läste under "om" att man kunde importera recept automatiskt från receptsajter. Samtidigt står det under "villkor" att "Det är inte tillåtet att ladda upp material på Min egen kokbok som bryter mot upphovsrätt."

6
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-06 13:50 »
Det borde stå i bruksanvisningen till respektive maskin hur god temperaturnoggrannhet den levererar. Sen om maskinen uppfyller specifikation är en annan sak...

7
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-06 13:47 »
Man bör väl också tänka på att inte steka på för hög värme? För om värmen är för hög så hinner det bildas hård skorpa och det blir svårt att dela?

8
Vad är det för skillnad mellan tjockändan o den trubbiga delen av ägget? Båda är väl motsatsen till den spetsiga delen av ägget? ???

:) Ursäkta! Ibland fungerar inte alla ledningar som de skall. Du och 16000-ägg-i-timmenmaskinen gör likadant!

9
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-04 20:38 »
Hur pass bra håller baden/cirkulatorerna temperaturen? Jag menar kan man vara säker på att 65 inställda grader är 65 och inte 64 eller 66? Alla temperaturmätare visar fel, frågan är bara hur stort felet är. :)

10
Dum fråga kanske, men vore det inte tänkbart att dricka en halv 5% istället för en hel 3,5%?

11
I den här artikeln om PF foods nya äggkokningsmaskin som kokar och skalar 16000 ägg i timmen står ett par saker om äggskalning https://www.nyteknik.se/nyheter/nya-matvanor-far-aggkokaren-att-oka-trycket-6887358

"Första steget är att de faller ner på en liten metallspets som pickar dem i den trubbiga änden. – Det är för att få in vatten mellan skalet och hinnan under kokningen. Då blir de lättare att skala" Observera! detta är alltså i den trubbiga delen och inte i tjockänden som Agneta skriver om i #13!

Och sen efter kokning "Här kyls äggen i tre steg: först i vatten som håller 8,4 grader, och därefter duschas de i 10,2-gradigt vatten medan de skalas."

12
Ja jag kan inte uttala mig om hur mycket dräll det blir när man doserar plättar från en vanlig vispebunke, det var år och dar sen jag gjorde plättar.

13
Allt om sous vide / SV: Sous vide light
« skrivet: 2017-12-23 17:37 »
Fast spelar det nån roll med "bättre och jämnare uppvärmning" när maten ändå ligger i badet många timmar? Jag menar att efter tillräckligt lång tid så blir det jämnt varmt överallt hursomhelst?

14
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2017-12-23 17:34 »
Ja berätta gärna hur det gick!
Om jag minns rätt körde Urban sin i 68 grader i 17 timmar, blev bra.

15
Vegeta, är det som det verkar, grönsaksbuljong?
http://www.vegeta.com.au/au/products/original/vegeta-gourmet-stock-powder
Eller är det nån annan Vegeta som avses?

16
Ah se där. Ja den såg ju väldigt lik ut. Undrar vilken som är bäst.  :)

Många användingsområden de räknar upp hos Ica "dekorera bakverk... fylla pannacotta i glas utan spill samt att fylla plättlaggen med". Men inte 17 kan den väl vara bra att fylla plättlaggen med, går inte det alldeles för sakta?!

17
Måste tipsa om att Clas Ohlson har en 80-kronors doseringstratt som man med tummen styr om det skall komma smet eller ej. Enligt pålitlig källa fungerar den toppen "inte ett spill" för både ischoklad och knäck!

Finns kanske andra liknande varianter också, nån som vet?

18
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Täljsten
« skrivet: 2017-12-14 21:07 »
Blir det inte väldigt stekosigt och flottstänkigt vid bordet, för visst måste man väl använda stekfett på stenen?

19
Om forumet / SV: Sous Vide
« skrivet: 2017-12-14 21:01 »
Nu så.

20
Finns det nåt sätt att rena frityrolja? För vissa saker, som till exempel fisk, gör att oljan luktar starkt av fisk efter en enda användning och därför kasseras, vilket känns ganska slösaktigt.

Sidor: [1] 2 3 ... 361
- Annonser -