En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - agnetasch

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Först trodde jag att jag misstog mig men nu har det hänt igen. När jag saltar lax inför en rökning använder jag samma mängd salt + socker vare sig jag ska varmröka eller kallröka. Nu har jag märkt att den varmrökta laxen blir saltare än den kallrökta. Blir den verkligen det. Finns det en kemisk förklaring till det eller inbillar jag mig bara. Någon som vet?

Skratta inte åt mig, det räcker att min man gör det :(

2
Maträtter, recept, tillagning / Grillad sparris
« skrivet: 2017-05-05 08:07 »
Igår köpte jag en knippe grön sparris. Knopparna såg spröda ut o stjälkarna inte alltför träiga. Här skulle det grillas!
Eftersom jag lyckats undvika att grilla just sparris blev det till att googla på det; på med lite olja o grilla c:a 2 min på var sida verkade vara ett gångbart recept. Hahahaha!
Efter c:a 10 min var sparrisen fortfarande stenhård varvid jag körde den i micron kanske 8 min. Fortfarande stenhård. I med dom i stekpannan; stek, stek, stek medan resten av maten kallnade. Till slut gick dom att forcera med hjälp av grillbestick. T.o.m knopparna var hårda!
Vad hände? Vad gjorde jag för fel? Hur gör ni andra som alltid skriver: "Släng lite sparris på grillen"? Går DEN sparrisen att äta eller är den bara snygg på bloggbilder? ???
 

3
Maträtter, recept, tillagning / Chicken Kiev
« skrivet: 2017-05-02 07:07 »
Ikväll blir det Chicken Kiev inspirerad av trippel-D  :)
Trippel-D?? Kan man få receptet på din Chicken Kiev (Har alltid velat laga den rätten men aldrig fått tummarna loss)

4
Allt om sous vide / Sous vide light
« skrivet: 2017-04-26 08:02 »
Jag läste i Svensk Jakt att nu har sous vide tagit steget "från restaurangen till köket" Med ett enkelt köksredskap + en zippåse är det nu möjligt för alla att tillaga sitt kött med sous vide.
Är det någon som provat denna apparat? Fördelar (Pris?Storlek?) Nackdelar?
https://www.coolstuff.se/KitchPro-Epicure-Sous-Vide-Maskin/13001?LGWCODE=13001;133249;7887&gclid=CN7_xsS3wdMCFVXPsgodvRYM6w

5
Allt om grillning & BBQ / Polsk rub
« skrivet: 2017-04-06 17:22 »
På 60-talet kunde man i Polen köpa sig ett grillspett i ett grillstånd på gatan. Underbart gott, en smak som jag aldrig glömmer.
När jag senast besökte närmaste ICA-butik demonstrerades en ny produkt; mörad fläskkarré som var kryddad med PRECIS de kryddor jag minns från de polska gatuköken. Ej troligt att jag får reda på deras kryddning, troligtvis en rub; mycket paprika, en mycket liten eftersmak av timjan + en viss smak av....tvål.
Är det någon som har recept på en sån här polsk grillkrydda eller någon idé om vad den kan bestå av?

6
Kaffe, the, läsk, juice, saft, öl, vin, whisky / Aperol
« skrivet: 2016-11-06 08:09 »
Är det någon som har tips på vad man kan blanda Aperol med? Vi är lite trötta Aperol spritz.

7
Övrigt om mat / Märklig marknadsföring
« skrivet: 2016-10-10 09:12 »
Lidl säljer "lövbiff i skivor" den här veckan?!? Var sitter lövbiffen på djuret? Kan man laga helstekt lövbiff? Hur många kunder reagerar över huvud taget på uttrycket?

8
Råvaror, halvfabrikat / Kycklingens anatomi
« skrivet: 2016-09-06 08:09 »
I veckan erbjuder Willys billiga "kycklingöverlår" Överlår? Finns det underlår också undrade jag då naturligtvis. Javisst, men det vissa kycklingfabrikanter kallar underlår kallar jag ben. Alltså; en kycklingklubba består av lår och ben, inte över- och underlår. Tycker jag. Vad tycker du?

9
Maträtter, recept, tillagning / Marmeladgrottor??
« skrivet: 2015-10-27 07:20 »
Jag vill göra ett drinktilltugg i form av en kaka typ hallongrotta. Fyllningen kommer att bli en björnbärsmarmelad som är väldigt god till ost. Den är det inga problem med, men själva kakdegen är lite bekymmersam. Jag vill ha ostsmak på den, men tidigare "ostkaks"-försök har inte varit tillfredställande. Pajdeg + riven ost + dipmix med cheddarsmak har varit rätt bra men lite för seg för den typ av kaka jag vill göra nu. Den ska vara sprödare o torrare. Tror ni att man kan använda bara dipmix? Vetemjöl, smör o en påse dipmix? Är det någon som provat? Visserligen kan jag testa själv men marmeladen var dyr o jag vill inte behöva slänga oätliga kakor. Goda råd mottages tacksamt :)

10
Allt om grillning & BBQ / Grillad självlagande kyckling
« skrivet: 2015-06-07 06:33 »
I går blev det kycklingexperiment.
Jag har ofta lagat Martin Ingvars självlagande kyckling; hel kyckling 9 timmar i ugn. Nu var det dags att vidareutveckla konceptet.
En påse kycklingklubbor saltas, peppras o läggs med skinnsidan ner i en osmord ugnsform. Steks 10 timmar i 75° Jag satte in kycklingarna kl 9.00 o tog ut dom 19.00 Tittade ut o konstaterade att det var grillväder. På med rapsolja, ald paprika o ingefära. Efter en liten stund på grillen har fåglarna fått lite färg o tilltalande grillränder. Är det inte grillväder grillar man i ugnen.
Maken till saftig kyckling får man leta efter, perfekt för folk som är rädda för att kycklingen inte ska bli genomstekt o därför grillar den till träkonsistens :)

11
Matbröd / Fröknäcke
« skrivet: 2015-01-30 06:50 »
För drygt en månad sedan påbörjade jag projektet fröknäcke. Jag fick ett recept som jag genast började ändra på; måste det vara så mycket olja i, den sitter ju ändå bara kvar på bakplåtspapperet. Måste vattnet vara "kokhett" eller räcker det med hett från vattenkokaren? Ska solroskärnorna vara rostade eller ej? Ni förstår att jag haft att göra.
Men nu har jag skapat det i mina ögon perfekta receptet:

2 dl majsmjöl
1.5 dl hemrostade solrosfrön
1 dl skalade sesamfrön
½ dl mandelmjöl
2 msk hela linfrön
3 krm salt
3 krm socker
2 msk rapsolja
2.5 dl hett vatten (från vattenkokaren)

Sätt ugnen på 150°
Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i olja och vatten. Rör om duktigt och bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Använd en lite hårdare slickepott och täck hela plåten med smet.
Grädda i mitten av ugnen 1.5 timme. Låt hela kakan svalna på galler innan den bryts i bitar.

Smör och ost är gott på men även messmör och Lidls färskost.
 

12
Maträtter, recept, tillagning / Bästa köttbullen
« skrivet: 2014-12-23 07:38 »
I ICA:s tidning Buffé kunde man nyligen läsa om deras försök att tillverka den bästa köttbullen: "Ströbröd eller havregryn, grädde eller vatten? Och ägg – är det verkligen nödvändigt? Buffélabbet gav sig i kast att ta fram det bästa receptet på en svensk husmansälskling"

Man konstaterar att valet av färs är regionalt; fläsk i söder o nöt i norr. Buffè använder gaspackad nötfärs i sina tester.Det här kom dom fram till:

-Man behöver inte försalta färsen, köttbullarna blir inte saftigare då.

-Bästa utdrygningsmedlet: fiberhavregryn + potatismjöl.

-Bästa vätska: grädde.

-Bästa bindemedlet: inget (ägg behövs alltså inte)

Bästa köttbullen 8 port

3/4 dl fiberberikade havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
3 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
500 g nötfärs

1.Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
2.Fräs löken i smöret i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar.
3.Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen bli seg.
4.Forma smeten till ca 50 köttbullar (för 8 portioner). Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna snarare kokas än steks i pannan).
5.Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.

Självklart har jag provat att göra dessa köttbullar o självklart ändrade jag på receptet. Blandfärs o riven lök var vad jag använde. Blev dom bra? Smeten var JÄTTELÄTT att handskas med; det behövdes ingen olja till händerna. Bullarna var lätta att steka, dom höll formen bra o blev vackert bruna utan att bränna vid. Vid provsmakningen var dom saftiga o fina MEN lite tama i smaken. Mer salt, mer lök, mer något annat, men vad? Umami, socker,kalvfond,what? Hädanefter blir det (till mannens glädje) köttbullar varannan vecka i jakten på DEN PERFEKTA KÖTTBULLEN ;D




13
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / Rökt ris
« skrivet: 2014-09-07 09:39 »
Vi har fått en beställning på rökt ris. Fast vi vet inte hur man gör.Såg i en blogg att man skulle "gnida in" riset med olja o sedan röka det tills det var lagom rökt  :o Hur mycket olja o är olja verkligen nödvändigt? Hur varmt i röken? Hur länge? Man kan väl inte smaka på rått ris hur "lagom" det är rökt? Är det någon som har en bättre beskrivning på hur man ska gå tillväga?

14
Restauranger / Lunchrestaurang i Umeå?
« skrivet: 2014-09-01 07:44 »
Dagen före nyårsafton landar vi i Umeå vid lunchdags. Med i bagaget har vi svärmor, 84. Finns det någon mysig lunchrestaurang där hon (och vi) kan tänkas trivas? Inget rostfritt ställe med fyrkantiga tallrikar ute lite mer hemtrevligt. 

15
Restauranger / Tripadvisors Travellers´choice 2013
« skrivet: 2013-11-02 08:24 »
Tripadvisor redovisar resenärernas favoriter bland finare restauranger i världen:

1 Maison Lameloise Chagny, Frankrike

2 Colicchio and Sons Main Dining Room New York, USA

3 Le Cinq Paris, Frankrike

4 El Celler de Can Roca Girona, Spanien

5 Caprice Hongkong, Kina

6 Funky Gourmet Aten, Grekland

7 Le Manoir Aux Quat' Saisons Great Milton, Storbritannien

8 Cum Quibus San Gimignano, Italien

9 Voila Bistrot Paraty, Brasilien

10 Passion by Martin Berasategui at Paradisus Palma Real
Punta Cana, Dominikanska Republiken

Är det någon som besökt någon eller några av dessa restauranger? Några rekommendationer?

16
Handtaget på min 3 l-kastrull gick sönder igår :'( Nu hittar jag inget ställe som säljer någon liknande. Jag behöver ingen tjusig sak, bara en vanlig kastrull på 3 l med ett handtag + lock till ett rimligt pris. Ska det vara så svårt att hitta? Jag vill inte betala tusenlappar för en induktionskastrull, jag har inte behov av den. Jag har heller inte lust att gå på second hand o handla andras gamla kastruller :(

HJÄLP! Är det någon som vet ett ställe där dom har en enkel o billig "potatiskokningskastrull"?

17
Restauranger / Lunch i Stockholm
« skrivet: 2012-12-03 17:26 »
Hjälp alla stockholmare!

Vi kommer till Stockholms C en lördag f.m. o tänkte promenera därifrån till hotellet på Riddargatan. Finns det, längst den vägen, någon trevlig lunchrestaurang? Vad äter man i Stockholm som man inte äter i Göteborg? Fiskkrogar går bort, likaså snobbställen, pizzerior o suchibarer. Drömmen vore en trevlig kvarterskrog eller pub med husmanskost eller hamburgare. På kvällen blir det italienskt så det vill vi inte ha på lunchen.
 

18
Allt om grillning & BBQ / Pelargrill
« skrivet: 2012-07-22 11:43 »
Är det någon som har en sådan eller åtminstone har den minsta erfarenhet av en pelargrill. Jag är sugen på en kolgrill men den måste vara rätt liten o den måste vara rätt säker, inte drösa glödande kol på golvet o.s.v. Den kommer att stå på en altan med trägolv o med väggar, räcken o möbler i trä tätt inpå sig. Jag inbillar mig att en pelargrill är säkrare än en vanlig kolgrill eller är det något jag bara tror?

19
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / Vitlökssalt
« skrivet: 2011-12-03 17:41 »
Jag var på Martin Olsson o handlade idag. Det är inget jag gör så ofta så det gäller att få rätt grejer med sig hem. Det misslyckades jag med idag. Jag skulle ha en stor burk mald vitpeppar, men synsvag som jag är tog jag fel o fick med mig en stor burk (340 g) vitlökssalt istället. Jag har inte tillfälle att åka o byta så jag får försöka hitta på något att göra med vitlökssaltet. I vanlig matlagning tycker jag inte det är någon hit; den lilla burk jag redan har är väl c:a 15 år eller nåt.
Finns det någon som har något handfast tips på vad jag gör med så hejans mycket vitlökssalt?

20
Restauranger / Hing Wa Restaurang
« skrivet: 2011-12-02 18:03 »
Äntligen har jag varit på Hing Wa, restaurangen som många anser servera Göteborgs enda äkta kinesiska mat. Lokalen är liten o mycket enkel o ligger på Hornsgatan i Gamlestan i närheten av SKF. Man ska helst vara där kl 11.00 då dom öppnar, fr.o.m halv tolv väller det in SKF-anställda.
Jag uppfattade maten som en intressant mix av svensk "kina-mat" o kinesiska rätter. Dagens lunch var som vilken "3 små rätters-meny" som helst men a la carten bjöd på mer exotiska rätter än så t.ex Fiskhuvud i gryta o Grisvål och skivade fiskbullar med säsongens grönsaker. Priserna ligger på i genomsnitt 90:-
Jag gjorde en etnisk kompromiss o valde först en stor vårrulle o sedan stekt anklår med kinesisk kryddning. Jättegott


Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -