En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skogis

Sidor: [1] 2 3 ... 25
1
Bägge sidorna kom från frysen så där var det samma förutsättningar och vattnet i sig är inte problemet, det lakas ju ur när laxen saltas.

Var kanske lite oklar om vilken konsistens laxen hade, den blev väldigt mjuk och det lakades ur rätt mycket laxolja när den låg i påsen eller var uppskuren. Jag var tvungen att tömma ur oljan ur burken med uppskuren lax för att de sista bitarna inte skulle bli helt täckta av olja.
Den ena av sidorna blev som det brukar bli, så det var nog bara den andra laxsidan som inte var helt hundra.



2
Det var laxen som var grunden till problemet!
Rökte på 2 laxsidor förra helgen varav en från frysen som köptes tillsammans med den sidan som blev blöt/oljig.

En blev som tänkt och den andra blev blöt :(
Inget fel i smaken men lite väl slabbig för min smak.

3
Tar färsk lök bättre smak av röken än torkade ärtor?

Har inte haft problem med att få röksmak på okokt ris, men oavsett vilket tar jag till mig idén med rödlök.
Soppan blir väldigt gul när det saknas fläsk/kött  :)

4
Ser att du går på EU,s riktlinjer som vill förbjuda rökning av matvaror, enligt EU dör människor av för höga värden av diverse jox från röken. Minns inte exakt siffra men det var nog 10-20st/år enligt rapporten.

Men vissa saker måste rökas, kåldolmar är en.

Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.

5
Röken får sätta sig i laxen innan jag går vidare med det äventyret.

Skulle nog vänt äggen fördom blev som du skrev ojämna i färgen. Bör bli goda, annars hade du nog inte haft för vana att röka dom. Vad använder du dom till? Håller dom rimligt länge eller surnar dom av röken?

Efter 4-5 timmars rök tömde jag röken och startade värmen för varmrökning, så nu hänger det 5 kg prinskorv och får både smak och färg.
Kunde inte hålla mig så det har blivit en Janssons frestelse på den kallrökta potatisen, kan inte säga att jag hittar någon röksmak men smaken är god och rundare på något vis.

6
Det är lugnt, jag skulle aldrig få för mig att röka i varken ugnen eller köket.

Som vanligt går jag all in!
Nu ligger det ett gäng råa oskalade morötter och potatisar i röken tillsammans med några oskalade kokta potatisar som ska bli pommes vad det lider.
kokte även 4st ägg som jag skalade, tydligen tar äggen inte smak om skalet är kvar så skalet är ett bra skydd.
Provar nog att röka allt i 3-4 timmar vilket är den vanliga tiden för kallrökt lax när jag röker den.

Det blir inte Najadlax, men det ska provas någon gång.
Det skulle kanske gå att grava några kallrökta bitar lax, men kalla det grava vet jag inte. Det får väl bli att man smaksätter laxen med socker, dill och krossad vitpeppar, saltet finns ju redan. Får nog testa :)

7
I helgen blir det kallrökning av några laxsidor och jag tänker passa på att röka lite annat samtidigt. Kommer att röka med alspån så röksmaken blir nog inte så påträngande och jag har hittat lite olika saker som jag vill testa.

Rökta ägg ska provas, kokta skalade ägg som röks någon timme och sen används till devil egg låter både gott och spännande.
En annan sak är morötter, Paul Svensson rökte oskalade morötter i maträddarna så det måste ju också provas, dessa koktes sen och serverades i korvbröd :)
Är dock lite tveksam till att röka i ugnen inomhus, ugnen lär lukta rök ett bra tag efteråt.

Sen funderar jag på att kallröka oskalad potatis som kan användas till gratäng eller klyftpotatis, skulle det funka?
Hittade att man kan kallröka smör som också låter intressant, om det blir den här gången vet jag inte men det lär hända.

Något som kommer att rökas igen är gräddsås, det är syndigt gott. Har t o m fått en beställning på detsamma till jul  :)

8
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-03 08:41 »
Vad man tycker är prisvärt är nog beroende på hur stor plånbok man har.
För egen del vill jag nog ha så hög kvalité det går till för mig ett rimligt pris. Bägge ändarna av prisspannet tycker jag sällan är prisvärda.
Om det är en liten producent av något brukar priserna vara högre, vilket är ok för de som handlar just de varorna. Men det är nog mer en psykologisk grej, man köper ju mer än bara varan. Inget fel i det, jag gör det också.

9
Nästa helg är det hög tid att röka på årets jullax, har en sida i frysen men behöver två så det blir till att köpa en färsk också. Det blir alltså en fullskaletest.
Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse med oljig lax och gissningsvis var det själva laxen som var problemet. Har ju inte förändrat något vad det gäller hantering.


10
Maträtter, recept, tillagning / Julsill 2018
« skrivet: 2018-12-01 10:07 »
Idag blir det beredning och inläggning av första julsillen i år.
Är tidigt på det men Mannerströms fiskköttbullar som jag lägger i ättikslag med kryddpeppar och skivad lök blir bara godare om dom får ligga till sig ett tag.

Receptet på fiskköttbullarna hittar ni i kokboken Husmanskonst, min tvist är att jag använder 50/50 vitfisk och lax. Bullarna blir fastare och håller ihop bättre med hälften lax.

11
Gissar friskt som vanligt men man kan väl jämföra det med när man gör fermenterad/torkar korv, då får man ta höjd för salthalten i korven när den är färdig.

12
Min gissning är att vätskemängden som håller sältan i den varmrökta laxen förmodligen är mindre än i en kallrökt dito vilket i sin tur ger en saltare fisk. Värmen borde ånga av vätska från fisken så det är väl inte otroligt.

13
Konsumentfrågor / SV: Surgubben reagerar
« skrivet: 2018-11-13 20:14 »
Det försökte jag med först, men det kunde dom inte.
Undrar vad som händer nu, jag har inte fått något svar på om det var deras eller mina pengar som skulle utbetalas :)
Får väl stöta om om någon vecka.

14
Konsumentfrågor / SV: Surgubben reagerar
« skrivet: 2018-11-07 10:58 »
Svaret jag fått är

Vi har tyvärr ingen rutin för att skänka engångsbelopp idag. Vi bidrar på andra sätt till tex: Maskrosbarn och Mustaschkampen.

Med Vänliga Hälsningar,
Orkla Confectionery & Snacks


Mitt svar till detta är

Är det ni som skänker pengarna? Trodde att detta var en ersättning för en defekt produkt till mig som skulle utbetalas. Om ni betalar beloppet till mig eller till radiohjälpen borde kvitta.

Mvh
Surgubben :)

15
Konsumentfrågor / Surgubben reagerar
« skrivet: 2018-11-06 18:33 »
Nu är surgubben igång igen.
Favoriten bland jordnötter har hitintills varit OLW Virginia, men ett antal påsar under hösten har varit härskna. Har slängt dom men den här gången ville jag vara en god medborgare och uppmärksamma Orkla food på problemet. Paketerade den senast inköpta påsen, frankerade och skickade den till Orkla enligt adressen på förpackningen, där det också utlovades full ersättning för utlägg man haft.

Idag fick jag en varukupong på 120:- på varor från Orkla.
Med 25:- för jordnötterna, 60:- i porto och emballage ger det mig 35:- att handla för i Orklas utbud. Svarade på mejlet som förklarade att dom ursäktade att kommit härskna jordnötter ut i butik och hoppades att jag skulle vara nöjd med varuchecken. Vilket ni säkert redan förstått att jag inte var :)

Svaret på det mailet var att pga GDPR kan dom inte samla in kunders kontouppgifter och därför ersätter med varukuponger. Jag skickade inte in påsen för att få handla deras produkter för mina egna pengar, då kunde jag handlat dom direkt från början utan omvägen via porto och emballage.

Om jag ville kunde jag skicka in mina kontouppgifter till Orkla så skulle dom lösa det.
Vi får se hur dom gör, mitt svar blev att jag gärna såg att dom betalade motsvarande summa till radiohjälpen eller valfri hjälporganisation.

Jag lovar, jag ska inte använda kupongen.

16
Salsus.se är ett tynande forum med mycket inspiration vad det gäller korv.

Annars kan jag kanske inspirera lite med att årets lamm är beställt med tillhörande tunntarmar. Har frågat om jag kan få fler än från lammet jag köper och det skulle inte vara något problem, årets prinskorvar kommer därför att bli extra goda med hemrensat korvskinn av yppersta kvalité.  :)

17
Har kallrökt lax några år nu och vill nog påstå att jag har rimlig koll på resultatet.
Men senaste laxen dryper av "laxolja" Den är mycket god men väldigt blöt, vad har hänt?

Normalt förfarande har varit torrsaltning med enbart grovsalt av laxfilén 1dygn, torkning i kyl 1 dygn och kallrökning 4-6 timmar beroende på storlek.

De senaste gångerna har jag dock kört 2/3 grovsalt och 1/3 rörsocker, kan det vara det? Laxfilén jag rökte den här gången var rätt stor så jag skulle kanske låtit den ligga längre i torrsaltningsfasen.

18
Restauranger / SV: Jamie Oliver Vienna
« skrivet: 2018-08-22 20:36 »
Icke en aning, men jag gissar att han inte är så intresserad av att dom gör ett dåligt jobb.

19
Restauranger / Jamie Oliver Vienna
« skrivet: 2018-08-20 20:07 »
Har varit en sväng till Wien och på flygplatsen fanns det bara Jamie Oliver att välja på om man inte ville ha mackor.
Har inte ätit på någon av hans restauranger innan men så speciellt fantastiskt var det inte.
Sambon tog en hamburgare och jag tog en Carbonara. Hamburgaren var rejält genomstekt så den var rätt torr. Carbonaran hade samma konsistens som pastan i lunchlådan efter någon minut i mikron. Pastan görs färsk i restaurangen var dag enligt reklamen.
Trodde inte att jag lyckades med att få al dente i mina lunchlådor :)

40 Euro blev notan med en vatten och en liten öl, men med tanke på att det var på en flygplats får man väl vara nöjd med det priset.

20
Hur det gick?
Jo, sketabra.
Kallskurna revben, coleslaw, kall fondsås, wokad hel småpotatis och pain riche med smör och ost stod det på menyn.
7kg småpotatis stektes i min wok på gaslåga i ett stilla regn på själva festen. Övrigt serverades kallt. Hade nog kunna halvera mängden kött men både potatis och sås (2,5liter cream fraiche smaksatt med kalvfond och liquide smoke) gick åt.
Fick stående ovationer för såsen vilket förvånar mig lite beroende på dess enkelhet. Skulle gissa att man över lag är rätt trött på vitlök, ört eller kall grillsås och tyckte det var roligt med något nytt.

Tack för tipsen.
Det är roligt att laga mat, mer mat är ännu roligare  :)

Sidor: [1] 2 3 ... 25
- Annonser -