En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Jag tycker jag nästan drunknar i matlagning "från grunden" Allt ska bakas hemma, matbröd som kaffebröd. Halva grisar ska saltas, torkas eller rökas. Olika sorters vilt ska också saltas, torkas eller rökas. Laxar o andra fiskar ska rökas eller gravas. "Lättsmör" ska tillverkas. Ostar ska lagras. Men några drycker tillverkas inte i detta hushåll längre, det gör dom så bra i Tyskland  ;D
2
Det finns lite olika saker som jag slutat köpa och numera gör själv.
Visst blir det stödköp ibland, men jag ångrar mig var gång.

Bredgott
Majonnäs
Kallrökt lax med tillhörande hovmästarsås
Prinskorv
bacon
Matjesill
Öl

Funderar inte ens på att köpa färdiglagade kåldolmar, kålpudding, köttfärssås, lasagne, köttbullar eller färdiga hamburgare heller.
Mat är för roligt att laga för att köpas färdig.
3
Vetgirig, frågelåda / SV: Att tina djupfryst - hur?
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-04-20 09:21 »
Anledningen till att inte tina i varm atmosfär, t.ex. i rumstemperatur eller i jummet vatten är att då kommer livsmedlet att befinna sig relativt lång tid i det temperaturspann som är gynnsamt för bakterietillväxt. Om man tinar i varm atmosfär så skall livsmedlet tillagas så snabbt som möjligt efter att det har tinats. När det gäller sous vide så går det bra att lägga det frysta livsmedlet direkt i vattenbadet.

Om man tinar i kallt vatten eller i kylskåp (vid 4-5 grader C eller lägre) så kommer livsmedlet aldrig upp i den temperaturzon där risken för bakteriertillväxt är som störst. Det är orsaken till att man tinar livsmedel långsamt.
4
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.

Jo då man steker i sesamolja, man måste bara vara försiktig med hur man gör det. Att använda gammal frittyrolja, well, de felsta svenska kinakrogar är knappast kända för sin höga kompetens inom matlagning. Att använda nått som eventuellt är direkt farligt för gästen är väl inte en smart köksteknik. Jag tror inte heller att det är smaken av gammal frittyrolja man är ute efter när man vill hitta "den där speciella kinamatssmaken".
5
Maträtter, recept, tillagning / SV: Stekta blandade grönsaker på kinarestauranger
« Senaste inlägg av Kent Karlsson skrivet 2018-04-19 14:58 »
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.
6
Vetgirig, frågelåda / SV: Att tina djupfryst - hur?
« Senaste inlägg av Julle skrivet 2018-04-19 08:56 »
Jag ska tina grillade rostbiffstekar som väger ca 1,6 kg styck. Imorgon ska jag skiva dessa och göra exotiskt fat för fest till lördag. Hur gör jag det på bästa sätt? Kan jag lägga fram dem över natten så de är tinade fredag morgon? Tacksam för svar!
7
Har forskat angående denna sås i 30 år! När jag frågar på kinakrogarna runt om i landet blir många servitriser förvånansvärt nervösa och ger undvikande svar. Detta är känsligt! på en krog där man fräste köttet i en wok medan man såg på använde kocken en olja (enbart) Detta gav den karaktäristiska smaken. Jag frågade vad detta var för olja. Han svarade att detta fick han inte tala om??? Efter 30 år har jag kommit fram till:
Soja, ostronsås,buljong. Jag har även fått insidertips om att man använder gammal återanvänd frityrolja att steka i.
Detta kan förklara att man inte vill avslöja det tvivelaktiga att använda alltför gammal olja.

Det finns inga "hemligheter" med något sådant, jag är inte helt med på vad det är ni letar efter men det lär finnas mängder (verkligen mängder) med youtubeklipp, receptsiter osv med alla möjliga varianter på wooksåser för alla smaker och varianter.

Vanligt är att man steker i sesamolja, gammal olja lär de inte använda för det ger varken god smak eller doft + att det inte är särskilt hälsosamt att äta.
8
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Tillbehör Electrolux assistent
« Senaste inlägg av BosseBagare skrivet 2018-04-15 18:03 »
Hej! Min älskade N10 Hush.ass. Electrolux har fått drivremsslir. Har letat på nätet efter billigaste såklart. Billagaste just nu 359kr. Någon som har ett billigare tips?
9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Stekta blandade grönsaker på kinarestauranger
« Senaste inlägg av Kent Karlsson skrivet 2018-04-15 15:33 »
Har forskat angående denna sås i 30 år! När jag frågar på kinakrogarna runt om i landet blir många servitriser förvånansvärt nervösa och ger undvikande svar. Detta är känsligt! på en krog där man fräste köttet i en wok medan man såg på använde kocken en olja (enbart) Detta gav den karaktäristiska smaken. Jag frågade vad detta var för olja. Han svarade att detta fick han inte tala om??? Efter 30 år har jag kommit fram till:
Soja, ostronsås,buljong. Jag har även fått insidertips om att man använder gammal återanvänd frityrolja att steka i.
Detta kan förklara att man inte vill avslöja det tvivelaktiga att använda alltför gammal olja.
10
Konsumentfrågor / SV: Jag vill ha mer info i streckkoden!
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-04-15 12:48 »
Visst kan det fungera. Inga problem tekniskt sett. Det handlar om vilja. Butiken vill sälja allt.
Alltså vill de inte ...
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -